dimarts, 12 de juliol del 2016

Lacais del PP. Isabel Durán, l'estricta inconsistència, l'èmfasi somrient de l'estupidesa. Isabel Durán va optar per ser lacaia i ha tingut èxit i notorietat. El periodisme ha mort i amb els seus atrotinats abillaments s'han revestit els cortesans.







Entenem per lacai al nominalment periodista que serveix a un partit, en aquest cas, el PP, seguint al dictat les seves consignes i defensant els seus interessos, fins identificar els seus amb els de la formació que el protegeix. Iniciem aquesta sèrie amb Isabel Durán, no perquè sigui la més rellevant, sinó perquè en el seu itinerari mostra la bifurcació i mort del periodisme.

Isabel Durán Doussinage (1965) es va traslladar a Brussel·les per ampliar estudis. La seva primera activitat professional es va desenvolupar, com a becària, a l'oficina del portaveu de la Comissió Europea, que ha de ser una bona escola de lacayismo.

Després va fer reportatges per a l'agència Editmedia, que la coneixen a casa a l'hora de dinar, i va formar part de la secció nacional de la revista Temps, del Grup Zeta.

De la mà de José Díaz Herrera

Isabel Durán va irrompre en el panorama mediàtic formant un tàndem amb el llavors el seu marit, José Díaz Herrera, amb llibres de fort impacte i el més alt nivell de periodisme d'investigació, amb depurada tècnica anglosaxona: Els secrets del poder (1994), El saqueig d'Espanya (1996), Pacte de silenci (1996) o El segrest de la justícia (1998) van ser llibres conjunts que es van situar bé en les llistes de més venuts i que els van obrir les portes de la redacció d'ABC.

Com va dir Pilar Urbano, eren "una parella encantadora". Semblaven ser un matrimoni ben avingut, que treballaven junts i les firmes dels eren inseparables. Semblaven ... Avui Isabel Durán ha fet desaparèixer a José Díaz Herrera de la seva trajectòria professional.

No només es van divorciar, també els seus camins es van bifurcar. José Díaz Herrera ha seguit produint llibres d'altíssim nivell, amb la mateixa tècnica depurada anglosaxona de biografia-reportatge i investigació, com el precís i clarificador llibre sobre Pedro J.

Isabel Durán, que va mantenir durant temps una complicada i escabrosa relació sentimental amb Carlos Dávila, va iniciar una reeixida carrera com aquesta nova professió de tertuliana, lucrativa però inconsistent.

Es pot establir que va utilitzar a José Díaz Herrera, notòriament un bon periodista, com a llançadora i que aquella primera producció bibliogràfica de periodisme d'investigació es deu en gran mesura al seu ex. No obstant això, Díaz Herrera no ha tingut accés a les televisions, ni ha arribat a la notorietat pública de la lacaia pepera. És un periodista. Isabel Durán va passar a identificar-se amb el PP en tertúlies radiofòniques i televisives, encara que la seva principal acoblament va ser a "La Espuela" de Carlos Dávila, el seu nou mentor.

Cal tenir en compte que en les tertúlies s'està per negociacions entre les empreses mediàtiques i els partits i, en el cas del PP, amb la Secretaria d'Estat de Comunicació, que ocupa Carmen Martínez de Castro. Isabel Durán, que no escolta, que dóna voltes repetint amb escarafalls l'argumentari pepero del dia, sempre manté un somriure hieràtica, freda i impostada de curs de telegènia.

Sense cap fissura, sense pensament propi, com una papagaya, Isabel Durán va recalar a la televisió pepera per excel·lència, finançada per la Conferència Episcopal amb els diners dels catòlics, a canvi de la creueta i altres privilegis, va passar a tenir programa propi, primer un entrevistes, "Sense embuts", i després un altre d'autor i contingut polític, "Més clar, aigua". Cap dels dos títols es correspon amb el contingut, perquè si alguna cosa fa Isabel Durán és donar embuts i qualsevol cosa és predicable d'ella menys la claredat.

Isabel Durán, que està encantada d'haver-se conegut i que tendeix irrefrenablemente a considerar-se una senyora estupenda, gesticula molt per no dir res; dóna voltes i voltes a la mateixa insubstancial estupidesa, intentant mantenir el major temps possible en l'ús de la paraula. És l'èmfasi somrient de l'estupidesa. Va fer públic que per no sé què ja no anava a votar a Ciutadans sinó al PP.

Ja no dóna una notícia. Per descomptat, fa anys que no investiga res. En té prou i li sobra amb repetir com un papagai l'argumentari diari de PP.

Hi ha en la seva biografia una paràbola amb moralitat. José Díaz Herrera va decidir ser periodista i ha pagat un preu d'ostracisme. Isabel Durán va optar per ser lacaia i ha tingut èxit i notorietat. El periodisme ha mort i amb els seus atrotinats abillaments s'han revestit els cortesans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS