divendres, 15 de juliol del 2016

Ciutadans obliga els seus grups municipals a signar contractes mercantils de prestació de serveis per a cobrar-los treballs d'assessoria legal, comptable, fiscal, sobre organització i publicitària. La formació d'Albert Rivera va facturar milions en dos anys a grups municipals i parlamentaris en concepte de "prestació de serveis".












































El contracte està signat, en representació del partit, pel secretari general de Finances de Ciutadans, Carlos Quadrat Arroyo, i també per cada portaveu a l'Ajuntament en nom del grup municipal. S'hi estableix "que el prestador és un partit polític que disposa dels béns i mitjans per a la consecució de les funcions que li són exigibles al prestatari en la seva condició de grup polític. Que el prestatari li interessa utilitzar els béns de què disposa el prestador [...], que en relació amb el que s'exposa ambdues parts subscriuen voluntàriament el present Acord Marc ".

L'annex del contracte detalla quins són els serveis que Ciutadans ven als seus grups de regidors: subministrament de sistemes informàtics, disponibilitat de locals i d'altres béns immobles, serveis per a la dotació i millora de la imatge corporativa, assessorament jurídic, comptable i fiscal, d'organització i gestió de nòmines, treballs auxiliars. El document afegeix una coda habitual en els contractes mercantils: "Els serveis proporcionats pel prestador han de tenir un contingut lícit, possible i determinat". La durada d'aquesta relació comercial és d'un any però el contracte preveu tres pròrrogues perquè pugui estendre a tota la legislatura.

Encara que és la primera vegada que el contracte veu la llum, la fórmula no és nova: des del seu naixement Ciutadans sempre ha facturat als seus representants públics a canvi de determinats serveis. Ja en els comptes de 2014, les últimes publicades a la seva pàgina web, el partit va registrar en els seus comptes un capítol de "Prestació de Serveis" que va recaptar 1.317.520,49 euros, en què la major partida -entre les quotes, les donacions i les aportacions dels càrrecs electes- va correspondre a la "assessoria a grups parlamentaris" que va sumar 860.444,93 euros. Però llavors Ciutadans només tenia grup parlamentari propi a Catalunya i dos eurodiputats a Brussel·les.

Aquest apartat dels pressupostos va créixer fins a 1.244.000 euros el 2015, any en què Ciutadans va multiplicar la seva representació en les municipals en què va aconseguir 1.459.876 vots, i 1.527 regidors. El muntant de l'any passat computa també els ingressos procedents dels grups parlamentaris de Ciutadans a les diferents comunitats autònomes sortits dels comicis de maig de 2015.

La llei de finançament dels partits impedeix que els diners de les subvencions públiques que els grups municipals reben dels ajuntaments es transvasament cap als partits o les seves fundacions. La Direcció General de Cooperació Local del Ministeri d'Administracions Públiques ha estat contundent: no sembla, però, admissible la petició dels grups polítics que l'assignació municipal sigui ingressada en el compte de la coalició provincial en comptes de ser transferida al seu compte específica. En aquest supòsit caldria entendre que l'ajuntament està subvencionant directament a la coalició o partit polític. També el Tribunal de Comptes porta anys posant objeccions als partits que ho han intentat.

Aquest tipus de contractes mercantils faculta Ciutadans per cobrar als seus grups polítics en diferents institucions per serveis que la central del partit a Barcelona els presta al preu que la direcció del partit determina. El seu propi secretari de Finances i signant dels contractes, Carlos Cuadrado, explica que la idea va sorgir després d'una consulta a un bufet d'advocats: "Ens van donar unes pautes per a complir la llei, havia de tenir un acord signat si volíem prestar servei als grups municipals. És el que fan les empreses públiques ". Quadrat admet que la signatura d'aquests contractes és obligatòria en tots els ajuntaments: "Els grups municipals tenen independència però les regles internes del partit sol·liciten que això es ferm per tenir transparència i que quedi tot clar. Treballem per controlar que no hi hagi moviments de diners inadequats ".

També el secretari d'organització del partit, Francisco Hervías, defensa la normalitat d'aquestes contractacions com un mecanisme preventiu "contra la corrupció que si fos utilitzat per PP i PSOE hagués evitat alguns escàndols".

Fonts municipals asseguren que en alguns casos aquesta facturació de Ciutadans als seus grups municipals ha rebut objeccions d'interventors i secretaris d'ajuntaments. Com a exemple, els locals que diversos grups municipals han intentat llogar a costa del partit i que no han rebut el vistiplau dels tècnics de l'Ajuntament ja que el grup ja disposava d'espais a les instal·lacions del consistori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS