dimarts, 5 de maig del 2015
Fernández Díaz ordena una investigació al policia que es va reunir amb Ignacio González només després que El País publiqui el seu voluminós patrimoni i Interior va condecorar al comissari Villarejo per investigar a polítics catalans.
El comissari José Villarejo era fins fa poc un policia molt valorat per l'actual cúpula del Ministeri de l'Interior. En aquesta especial consideració s'emmarca la concessió de la Medalla al Mèrit Policial amb Distintiu Roig que li va ser lliurada en un acte reduït i extraordinari que es va celebrar ara fa un any a la seu de la Direcció General de la Policia i del que va quedar constància en la foto que reprodueix eldiario.es. El departament d'Ignacio Cosidó no detalla els motius pels quals es condecora els agents, però diferents fonts policials consultades per aquesta redacció resumeixen en una paraula l'objecte de les investigacions que li van valer la medalla a Villarejo: "Catalunya".
La figura del comissari Villarejo ha saltat a l'opinió pública en els últims mesos per la seva presumpta implicació en diferents casos de rellevància mediàtica. L'últim, l'entrevista que va mantenir amb Ignacio González a compte de la investigació per l'origen de l'àtic que el president madrileny posseeix a Estepona (Màlaga) ia la qual va acudir en companyia d'un comandament de la policia antiterrorista. Aquest trobada, celebrada una setmana després que el PP guanyés les generals, va ser recollit per Villarejo en una nota interna que va acabar en el sumari per la denúncia que va presentar González al sentir-se víctima d'una investigació il•legal. La versió del policia és que González li va demanar ajuda per tapar el cas. El polític assegura que el comissari va anar a fer-li xantatge.
El passat mes de maig, eldiario.es va publicar que la Policia amaga des de finals de 2012 una unitat dedicada a rastrejar possibles conductes irregulars de polítics catalans favorables al procés sobiranista. Aquesta unitat actua sense control judicial i usurpant les funcions de la UDEF. Els seus resultats han acabat en determinats mitjans de comunicació coincidint amb moments àlgids del procés a Catalunya o són 'blanquejats' a través de la UDEF abans d'arribar al jutjat.
El grup policial està allotjat a la Direcció Adjunta Operativa i es nodreix d'agents d'Afers Interns i d'una altra unitat anomenada UPEC. No obstant això, no són els únics policies implicats en les maniobres a Catalunya. Les fonts policials consultades assenyalen que Villarejo treballa sol i ret comptes directament a alts càrrecs del Ministeri.
La condecoració al comissari Villarejo va ser atorgada en una ordre general d'octubre de 2013, i ha passat desapercebuda fins ara. El gruix de les medalles s'imposa el Dia de la Policia, però la de Villarejo i la resta dels agents que apareixen a la instantània es va reservar per a un acte posterior, sense mitjans de comunicació, celebrat a la seu de la Direcció General al març de 2014. Al centre apareix el número dos de la Policia, Eugenio Pino, comissari triat pel PP per dirigir el cos i al que les fonts consultades assenyalen com el responsable d'implicar la policia en les investigacions vinculades al procés sobiranista.
Aquestes maniobres han fructificat en informes apòcrifs que vinculaven polítics de CiU, com el president de la Generalitat, Artur Mas, o l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, amb comptes a Suïssa i Liechtenstein. Les autoritats d'aquests països han negat aquestes informacions, que no han prosperat als jutjats.
El Ministeri de l'Interior va evitar obrir una investigació a Villarejo després de publicar-la gravació de la cita amb González, que revelava pràctiques policials poc ortodoxes. El departament de Fernández Díaz al•legava fins a la nit d'aquest dimarts que la trobada va tenir lloc quan encara governava el PSOE i que un jutjat ja investiga si hi va haver irregularitats en la investigació al president madrileny. El que òbvia Interior és que Villarejo no està investigat en aquesta causa, que es limita al que era comissari a Marbella, Agapito Hermes de Déu, ia la Brigada d'Informació de Màlaga.
Només aquest dilluns, després que El País publiqués que Villarejo està vinculat a 12 societats amb 16 milions de capital, Fernández Díaz va anunciar una investigació interna sobre aquesta qüestió per possibles incompatibilitats. El ministre no va evitar atorgar al comissari el "principi de presumpció". El policia havia al•legat al diari que les seves empreses van néixer en els anys que va estar fora de la Policia -el període comprès entre 1983 i 1993- i que a la tornada ha rebut sempre autorització de la Direcció de la Policia per mantenir les societats.
Gairebé dotze hores després de la intervenció de Fernández Díaz, el director del cos, Ignacio Cosidó, va declarar a Televisió Espanyola que també s'investigaran les circumstàncies que envolten a la gravació de la trobada amb Ignacio González.
'El' petit Nicolás 'ja havia vinculat a Villarejo amb els moviments policials a Catalunya després de la seva detenció. Davant Afers Interns, el jove va assegurar que el comissari ha 200.000 euros a Javier de la Rosa, condemnat pel cas KIO, dins d'un pagament de 400.000 a canvi que l'empresari tirés de la manta a les investigacions a la família Pujol. De la Rosa es va presentar de manera voluntària en les dependències de la UDEF a finals de 2012 per declarar que havia ajudat a Jordi Pujol i Soley a obrir un compte a Suïssa.
En aquestes dates d'efervescència del procés, també va declarar davant la mateixa unitat policial Victòria Álvarez, exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola. Álvarez havia estat convidada el mes anterior a revelar els assumptes tèrbols del fill de Pujol a través d'uns SMS intercanviats amb Jorge Moragas, cap de gabinet de Rajoy, que va publicar eldiario.es. La dona va rebre la visita de dos policies a Barcelona després de les seves converses amb Moragas i setmanes després va viatjar amb tren a Madrid. A l'estació, segons va explicar al jutge Pablo Ruz, va ser rebuda i conduïda fins al complex policial de Canillas per Rafael Redondo Rodríguez. Segons va publicar aquest dimarts El País, es tracta de l'advocat que comparteix projectes empresarials amb Villarejo.
El policia enemic de Villarejo, destituït
El Ministeri de l'Interior no ha encertat a contestar durant mesos per què Afers Interns, unitat dedicada a investigar policies, es va encarregar de l'arrest del 'petit Nicolás'. Fonts del cos asseguren que el departament de Fernández Díaz no ha volgut admetre públicament que Afers Interns sabia de la vinculació del jove amb Villarejo i per això va entrar en la investigació.
Aquest va ser un episodi més de la guerra que manté José Manuel Villarejo amb el cap d'Afers Interns, Martín Blas-Aranda, i que ha acabat amb el cessament encobert d'aquest últim. Interior es nega a reconèixer que el comissari no tornarà al seu lloc quan acabi el període de descans de què gaudeix, però aquesta redacció ha pogut saber que la direcció d'Afers Interns ja ha estat oferta a altres comissaris.
A la mateixa llista de condecorats amb la medalla pensionada de Villarejo estava José Luis Olivera, el comissari al qual Fernández Díaz ha encimbellat com el policia amb més informació del país, director del nou CITCO (Centre d'Intel•ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat) i que en temps del PSOE va ser cap de la UDEF i, per tant, màxim responsable del cas Gürtel. També hi figura l'esmentat Marcel•lí Martín Blas-Aranda. Tots dos van viatjar el 29 d'octubre de 2012 a Barcelona per convèncer els fiscals Anticorrupció, sense èxit, que calia registrar en plena campanya electoral la seu de CDC en el marc del cas Palau. Cap dels dos estava vinculat amb la investigació.
Al costat de Villarejo, Olivera i Martín Blas-Aranda, va ser condecorat també amb la medalla vermella Enrique García Castaño, el comissari que va acompanyar a Villarejo a la cita amb González i que durant ella adverteix, segons el fragment d'àudio publicat per El Mundo i la cadena Ser, que no és segur que el polític i el seu company parlin per telèfon.
També amb Rubalcaba
El comissari Villarejo està destinat a la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia des de gener de 2011, quan encara governava el PSOE i Alfredo Pérez Rubalcaba era ministre d'Interior. De fet, la decisió de implicar-lo en la investigació de l'origen de l'àtic de González a Estepona va ser adoptada pel director operatiu de l'època, el ja mort Miguel Ángel Fernández Chico, policia elegit pels socialistes per dirigir el cos en l'etapa de Zapatero .
Com és sabut, la unitat encarregada del cas Gürtel i d'altres de corrupció és la UDEF. La informació que apuntava que l'àtic d'Estepona podria ser el pagament a González per un cop de pilota a Arganda (Madrid) partia d'aquestes indagacions, però la cúpula policial de l'època va preferir optar per la figura de Villarejo per desenvolupar tan delicada investigació. Villarejo li va dir a González en la seva xerrada de novembre de 2012 que ell és un "agent encobert".
No obstant això, la Unitat d'Agents encoberts pertany a la Comissaria General de Policia Judicial (crim organitzat) i no a la DAO. També poden actuar altres policies sota aquesta figura en investigacions de terrorisme, però sempre amb un mandat judicial específic.
Villarejo -de 63 anys, li resten menys de dos per jubilarse- és recordat en ambients policials per la seva vinculació amb el 'informe Veritas', un treball encarregat suposadament per la cúpula del Ministeri de l'Interior en 1994 per desacreditar periodistes i empresaris i vincular al jutge Baltasar Garzón amb orgies amb prostitutes i relacions amb narcotraficants, just quan investigava la trama dels GAL.
Abans, en la seva etapa d'excedència, Villarejo va treballar com a detectiu privat per a l'Església de la Cienciologia. L'Audiència Provincial de Madrid va condemnar per simulació de delicte, denúncia falsa i detenció il•legal. La decisió recollia que hi havia implicat de manera falsa a un toxicòman i al responsable de l'associació Dianética en un robatori que no havien comès, per encàrrec de la Cienciologia. En 2000, el Tribunal Constitucional va corregir la sentència i Villarejo va resultar absolt.
El nom de Villarejo també va estar vinculat al traficant internacional d'armes Monzer Al Kassar, detingut a Espanya i extradit als Estats Units per haver intentat intervenir presumptament en una venda d'armes a les FARC. Al Kassar era un confident de la policia espanyola i Villarejo va declarar en la vista d'extradició com a testimoni a petició de la defensa.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS