dijous, 6 de novembre del 2014

Raons per les que el dia 9N la votació (consulta), "procés participatiu", no el pot aturar ni l'exèrcit, ni la Guàrdia Civil ni els mossos d'esquadra.









1. No hi ha cens
La mobilització d'aquest 9-N tindrà urnes i paperetes. Però no hi ha cens. Les persones s'acosten al punt de vot i s'identifiquen amb el DNI per evitar que una persona pugui dipositar la seva papereta dues vegades. La principal reserva ètic-política per aquest mecanisme és que com a resultat es configura un 'llista de bons catalans' que han participat en la gran mobilització cívica de país. L'absència de cens és la principal diferència que al·lega la Generalitat perquè el procés participatiu no pugui considerar-se una consulta pròpiament dita. El imitació de cens s'autoconstrueix cada vegada que una persona vota, el que alentirà el procés però també reforçarà l'efecte mobilitzador del que s'està plantejant.

3. Els funcionaris s'inhibeixen en favor dels voluntaris
Els funcionaris no van a tenir un paper actiu en la consulta. L'amenaça d'inhabilitació que pesava sobre ells ha estat suficient perquè la Generalitat preservi al seu personal públic. Ara són els gairebé 40.000 voluntaris, la majoria mobilitzats per l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), els que han assumit el procés d'organització, s'instal·laran les urnes, configuraran les taules i duran a terme el recompte inicial en la seva primera fase. Això suposaria un problema de manca de garanties si s'estigués parlant d'un referèndum a l'ús. Però no té importància si el que s'està duent a terme és un acte de llibertat d'expressió d'un col·lectiu concret, en aquest cas, de manera majoritària, els independentistes catalans.

4. Els col·legis obren com en una jornada de portes obertes
Els col·legis obriran però pròpiament no com col·legis electorals. S'assemblarà més aviat a una jornada de portes obertes. Es podrà accedir a les escoles com per a unes jornades esportives. Això tampoc garanteix de manera legal que totes les escoles vagin a obrir, però la importància d'això és relativa a ser més semblant, des del punt de vista de les escoles, a una jornada extraescolar que a unes eleccions. És a dir, preval el component cívic sobre el polític.


5. Les paperetes s'imprimeixen pels votants
Els votants poden imprimir la papereta amb la doble pregunta a casa. La telematització i internet dilueixen el pes organitzatiu de la protesta. I així, el principal vincle entre Artur Mas i els partits proconsulta -la pregunta pactada entre les formacions polítiques- amb el votant depèn més de la xarxa que de qualsevol administració.


6. No existeix el vot nul
Un altre factor que marca distàncies amb un procés refrendario és que no hi ha un vot nul. Tots els ciutadans que vulguin poden introduir en l'urna alguna cosa diferent a la papereta. Es poden proposar candidats a la Generalitat, protestar contra les retallades o, fins i tot, fer broma ... i tot això, en principi, també serà recollit en el recompte. La clau rau en l'expressió dels participants, no el rigor de la normativa.

7. L'important no és el recompte, sinó la participació
Per acabar, el resultat final és indiferent. Tots els actors donen per fet que el 'sí' serà molt majoritari. Però com en una manifestació el rellevant serà la participació, no el recompte de les respostes. Els partits proconsulta van obtenir en les últimes autonòmiques 2,1 milions de vots. I els promotors del 9-N esperen una xifra similar de participació. En bona part es ho hauran al TC i la seva prohibició. Abans de la providència, hi havia moltes reserves sobre quantes persones anaven a mobilitzar-se en els sectors més nacionalistes. Ara l'expectativa és més alta. I la lectura política que es pugui fer no determinarà la futura independència de Catalunya però sí el suport que té l'independentisme a finals d'aquest any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS