dijous, 11 de setembre del 2014

La Carta Magna reconeix Catalunya "com a nacionalitat", a la Constitució no hi ha res que impedeixi una consulta a Catalunya, en el text constitucional "no hi ha res, ni un sol article" que impedeixi a Catalunya convocar una consulta per decidir el seu futur.






Un dels "pares" de la Constitució espanyola, Miquel Roca Junyent, ha afirmo que en el text constitucional "no hi ha res, ni un sol article" que impedeixi a Catalunya convocar una consulta per decidir el seu futur. 
Miquel Roca Junyent, que ha comparegut davant la Comissió d'Estudi del Parlament sobre el Dret a Decidir, ha reconegut que ell segueix sentint-se satisfet per haver participat en la redacció de la Constitució, tot i que "una altra cosa diferent és veure el que després s'ha fet amb ella i com s'ha interpretat ". 
Segons aquest pare de la Constitució, quan des de l'Estat se li nega ara a Catalunya la seva sobirania per decidir el seu futur "s'oblida que a la Constitució se li reconeix de forma clara i explícita com a nacionalitat, la qual cosa comporta la pre-existència del fet nacional català, és a dir, aquest fet no es crea sinó que reconeix la seva preexistència ". 

"La Generalitat-ha apuntat- no neix ni es crea amb aquesta Constitució, perquè ja existia des de feia molt anys, el que es va fer és restaurar després del període de dictadura", i ha afegit que el reconeixement del fet nacional català "va servir de marc durant bastants anys perquè la Generalitat tingués un ampli sostre competencial ". 

Segons aquest mateix ponent constitucional, "la interpretació flexible" de la Constitució per reconèixer el fet nacional català "va tenir un final, que va ser la sentència del Tribunal Constitucional (TC)" que va deixar en via morta el nou Estatut d'Autonomia. "Això ha afegit suposar una ruptura greu del model autonòmic i comporta que aquest hagi quedat esgotat, la qual cosa no ho dic amb satisfacció sinó amb pena". 

En la seva opinió, "no es pot deixar d'escoltar el que diu el poble, en aquest cas el català, i no hi ha ni un sol article del text constitucional que pugui posar en qüestió un principi fonamental, que és que la democràcia descansa sobre la obligació d'escoltar als ciutadans ". 

Després de recordar que la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz Santamaría, "va dir en una ocasió amb motiu d'una vaga" que el PP encara estava a l'oposició que "la veritat està al carrer", ha indicat que una consulta d'autodeterminació "serà constitucional si hi ha voluntat política que ho sigui". 

Segons aquest pare de la pàtria, "el millor reconeixement d'una majoria silenciosa és donar-li veu als ciutadans en una consulta amb vot secret", i ha volgut deixar clar que "quan en la Constitució es preveuen dos tipus de referèndums vinculants, el de la mateixa aprovació constitucional i el d'aprovació o reforma dels estatuts de les nacionalitats històriques, s'està fent una certa cessió de sobirania a aquestes últimes ".

En conseqüència, ha afegit, "no es pot afirmar que la Constitució nega al poble català el dret a ser consultat sobre una qüestió de transcendència". 

Sobre si la constitució federal d'Alemanya pot ser un bon model que imitar per a Espanya, ha recordat que "aquesta constitució no la va fer el poble alemany, va ser feta amb els tancs americans al carrer, no em val com a exemple". 

Roca, que ha dit que ell creu més en les reformes que en les ruptures, ha carregat contra el fet que el TC hagi admès a tràmit un recurs contra la declaració política del Parlament en què proclama la sobirania del poble de Catalunya. "Una declaració política no és recurrible, no és cap llei ni normativa, i no pot ser que el TC assumeixi el paper de censor, això jo no ho accepto, poden dir que no els agrada una declaració però no censurar", ha assenyalat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS