Segons el Diccionari de la Real Acadèmia Espanyola, oprimir és "sotmetre a una persona, a una nació, a un poble, etc, vejándolos, humiliant o tiranizándolos." Sovint per oprimir s'utilitza la llei o violència. La llei o violència és un instrument d'opressió.
No és evident a primera vista que l'opressió és també, en si mateixa, violència. Però la neurociència contemporània ens dóna indicis que l'opressió social és una forma de violència física, que ens deixa cicatrius tan reals com els hematomes que produeixen els cops.
Aquestes cicatrius no són visibles a simple vista. Es manifesten com canvis neuroquímics, només observables mitjançant tècniques avançades de laboratori. No obstant això, els seus efectes són devastadors: comprometen el funcionament del cervell i per tant, de la ment.
Els efectes de l'opressió es manifesten en estudis experimentals en un model animal. Per simular el que anomenen "derrota social," els investigadors exposen un ratolí normal a un ratolí dominant, que actua per generar submissió. A l'Institut de Salut dels Estats Units es van realitzar experiments en els quals un ratolí era sotmès a aquest tractament durant deu dies. Cada dia s'utilitzava un ratolí dominant diferent. Al final de l'experiment el ratolí presentava símptomes de depressió aguda. I evitava tot contacte amb altres ratolins, havia perdut la seva capacitat d'interacció social. Els investigadors van demostrar, a més, que el cervell del ratolí havia patit danys severs.
En el cervell hi ha una proteïna, anomenada BDNF, que està associada amb la memòria, la capacitat d'aprenentatge i la sociabilitat. La producció d'aquesta proteïna, com la de moltes altres, és controlada per un gen. Al ratolí "socialment derrotat," l'expressió d'aquest gen és inhibida. Encara que els investigadors van trobar que el tractament amb antidepressius pot alleujar els símptomes psicològics del ratolí, el mateix és incapaç de revertir la inhibició del gen. La "cicatriu" és irreversible.
Quines implicacions tenen aquests experiments per a la societat humana?
L'opressió disminueix la capacitat de sentir benestar i d'aprendre. En disminuir la capacitat d'aprenentatge, inhibeix el desenvolupament dels poders creatius, productius. I en generar un comportament antisocial, crea condicions fèrtils per al creixement de la insatisfacció.
Al nostre país l'opressió s'expressa al TC i Casta Política, amb abús de poder, en la injustícia, en la impunitat del delicte. A més de ser èticament indefensable, veiem que l'opressió és una forma de violència que disminueix la nostra capacitat auto-governar.
Podria qüestionar-se la validesa d'extreure conclusions socials d'experiments en ratolins. I és veritat, el extrapolar els resultats de models animals al comportament social dels éssers humans. Però també és veritat que els models animals han estat àmpliament utilitzats, amb èxit, en la medicina, la psicologia de l'individu i la psicologia social.
Combatre l'opressió és combatre la violència. I és construir un país més feliç i productiu.
Visca Catalunya ia tots els catalans lliures i Independents.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS