dimecres, 9 de juliol del 2014

En les properes eleccions municipals de Catalunya, la intenció de vot es dispara cap a la independenci. L'efecte referèndum del 9 de novembre ha estat, en bona part, el causant d'aquesta trajectòria. La participació podria arribar al 71% de l'electorat, amb un 29% d'abstenció.






 El procés sobiranista de Catalunya es deixarà sentir en les pròximes eleccions municipals. Algunes enquestes apunten que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) continuarà en la seva línia ascendent i podria quedar com a primera força política després dels comicis locals, consolidant així l'ascens que es va evidenciar en les passades eleccions europees, on va aconseguir desbancar Convergència i Unió (CiU) per primera vegada.

L'efecte referèndum ha estat, en bona part, el causant d'aquesta trajectòria. I per a les municipals del 2015, se seguirà notant: la participació podria arribar al 71% de l'electorat, amb un 29% d'abstenció. El salt quantitatiu és important: en les municipals del 2011, la participació va ser tan sols del 53,28%. Això és el que es desprèn d'una enquesta realitzada per iPolítics, una consultora política que ha organitzat les dues edicions del Congrés de Comunicació Política de Catalunya.

L'informe de la consultora assenyala que "hi ha una suma de factors que estan fent augmentar l'interès pels processos electorals". Aquests factors són "la conjuntura del procés de transició nacional; l'expectació de la consulta del 9 de novembre; els processos de primàries dels partits polítics; i la conversió d'abstencionistes crònics a "votants antisistema" de partits anomenats 'Nova Política' ".

La 'nova cultura' política

El sondeig revela altres dades curioses: el 58,8% dels ciutadans estan a favor que els partits facin primàries, mentre que el 41,2% prefereix que siguin les cúpules de les organitzacions que triïn el cap de llista. "El que reclama la ciutadania és una nova cultura política i una manera de fer política diferent".

A Barcelona, ​​el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ja va celebrar un procés de primàries, en què van concórrer cinc candidats. D'ells només dos van passar a la segona volta: Jaume Collboni i Carmen Andrés. Al final, es va imposar el primer per 2.980 vots davant 2.493.

Ara és ERC qui està immersa en les seves primàries: els republicans decidiran aquest divendres si el seu candidat és el diputat i portaveu d'Esquerra al Congrés, Alfred Bosch, o el portaveu adjunt al Parlament, Oriol Amorós.

Partint d'aquesta actualitat, una de les preguntes de l'enquesta assenyalava: "Tenint en compte els últims resultats de les eleccions europees, creu que ERC pot arribar a l'alcaldia de Barcelona?". El resultat no deixa cap dubte: el 67,8% dels enquestats el veuen plausible, mentre que el 32,2% no ho veuen possible. Fonts d'Esquerra assenyalen al Confidencial que "si es fes una extrapolació directa, cosa que no s'ha de fer, dels resultats de les europees, el nostre partit quedaria com a primera força política".

Aprofitant les primàries d'ERC, el sondeig també incloïa una pregunta sobre el coneixement i la preferència dels dos candidats republicans. El 46,3% dels enquestats coneixia a tots dos, mentre que el 40,5% no coneixia cap. Un 10,3%, a més, declarava conèixer només a Alfred Bosch, i el 2,9% va assegurar conèixer només a Amorós.

En l'apartat de preferències, el 70,3% dels electors creu que està més preparat per ser alcalde que Oriol Amorós, en qui confia només el 29,7%. Això es deu al fet que Bosch, des del seu càrrec al Congrés, "ocupa més espai en els informatius que la política local, cosa que li afavoreix".

Una fita històrica

Però la veritat és que els republicans tenen l'esperança que l'any que venen van a donar la sorpresa. Per a això, posen números sobre la taula: ERC va guanyar amb claredat a la ciutat de Barcelona en els comicis del passat mes de maig, obtenint un 21,77%. "Amb un resultat similar, aconseguiríem l'alcaldia", indica a aquest diari una font d'ERC. No li falta raó, perquè Esquerra va aconseguir 126.343 vots a la capital enfront dels 121.578 de CiU.

De totes maneres, aquestes apreciacions poden distorsionar la realitat, perquè en les municipals el comportament de l'electorat difereix d'unes europees. "Si tenim un lloc on créixer en unes municipals, és a les grans ciutats", indica la font abans esmentada. I a Barcelona podria donar-se la paradoxa que, sent la ciutat on més va baixar Esquerra en els últims comicis locals (tenia quatre regidors i es va quedar en dues), el 2015 estaria a punt d'aconseguir l'alcaldia. I una altra font rebla que "es tracta d'una fita històrica: seria la primera vegada que ERC guanyés a la capital de Catalunya des dels anys 30 del segle passat". L'últim alcalde d'aquest partit va ser Jaume Aiguader, elegit el 1931.

De totes maneres, l'informe de iPolítics assenyala que "la fragmentació electoral que viu Barcelona importants implicacions a l'hora d'escollir alcalde. La sopa de lletres necessària per poder aconseguir la majoria absoluta és cada vegada més gran, amb partits més diversos ideològicament. La dificultat per crear acords de govern que superin el 50% dels regidors afavoreix que la candidatura més votada acabi sent la que finalment aconsegueixi l'alcaldia. I avui, a Barcelona, davant d'un panorama electoral tan fragmentat, no cal aconseguir un percentatge molt elevat per posicionar-se en primer lloc ". Un altre detall, doncs, que pot beneficiar els republicans, la popularitat està a la cresta de l'onada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS