dimecres, 4 de juny del 2014

Grans empresaris i inversors d'èxit , refreden i desmenteixen les eufòries i èxits econòmics de la recuperació que tracta de vendre l'Executiu espanyol. El principal gestor del món , PIMCO , diu que encara falten uns anys perquè realment es vegi una recuperació de l'economia.






Diuen que tot en la vida depèn del color del cristall amb què es miri i pel que es va veure ahir a Madrid , empresaris i inversors internacionals porten unes ulleres molt diferents a les del Govern a l'hora d'analitzar la recuperació econòmica d'Espanya .
A primera hora del matí , el president del Govern , Mariano Rajoy , assegurava que "l'economia espanyola està trepitjant l'accelerador de la tornada al creixement " . Amb aquestes paraules inaugurava un fòrum organitzat per la revista The Economist que ha congregat polítics , empresaris i inversors per analitzar la situació econòmica del país .
Poc després el ministre d'Economia , Luis de Guindos , augurava un clar canvi de cicle econòmic , una recuperació visible ja el 2014 i un creixement potencial estimat per al mitjà termini del 3 %. D'altra banda , el titular d'Indústria i Turisme , José Manuel Soria , insistia en la recuperació del crèdit i col · locava a l'economia digital com un dels sectors que s'ha de convertir en motor de creixement .
Sense negar el possible canvi de tendència de l'economia espanyola respecte a l'any passat , els empresaris i inversors internacionals que van passar per les catifes vermelles del pompós Casino madrileny ( d'un perfil molt més discret que en anys anteriors ) van rebaixar considerablement l'optimisme oficial .
Sens dubte , les critiques més directes van arribar per part dels empresaris de l'economia digital . Actius emprenedors espanyols com Jesús Encinar , fundador de idealista.com , Zaryn Dentzel , fundador de Tuenti , i Javier Pérez Dolset , president de Zed Group , van ser una mica condescendents amb el ministre Soria , amb qui van compartir panell i li van deixar clar que l'accelerada del que parla Rajoy no els convenç gaire.
" Aconseguir crèdit a Espanya no només és difícil . Quan s'aconsegueix hi pagar quatre o cinc vegades més del que paguen els nostres competidors directes externs" , va assegurar Javier Pérez . Aquest no només és un problema per a l'economia real espanyola en aquest moment , sinó que amenaça amb ser-ho també en el futur . En una economia globalitzada , pensar que les empreses es quedaran esperant que les coses s'arreglin a Espanya , és una utopia que només sembla estar en la ment dels polítics . El fundador de Tuenti ha recordat que ara ja es pot anar a buscar diners a qualsevol part del món i fins i tot establir-se en altres països . Així ho estan fent ell i bona part dels emprenedors i empresaris espanyols . És a dir , Espanya no només està perdent talent juvenil , també empreses d'èxit que podrien estirar la recuperació .
Aquesta tendència es pot agreujar si continua la competència fiscal deslleial que han de suportar les empreses espanyoles davant de les multinacionals assentades al país , segons va denunciar el fundador d'Idealista , Jesús Encinar . " Idealista paga més impostos que Google , Microsoft i Facebook junts . Quan pagaran les multinacionals també , ministre ? " , Va reclamar l'empresari José Manuel Soria . També li va recriminar que els que aposten per invertir en start up espanyoles hagin de pagar el 50 % d'impostos , mentre que els que opten per les inversions exclusivament financeres a Luxemburg només paguin l'1% .
Els inversors internacionals tampoc van ser molt més complaents . Per descomptat, la situació d'Espanya està lluny del pànic existent fa poc més d'un any , quan tothom pensava que l'euro tenia els dies comptats. Però tot i això , l'aclamada confiança dels mercats té més a veure amb el descart d'altres oportunitats que amb una veritable aposta pel país .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS