dimecres, 4 de juny del 2014

Felip V de Borbó : el rei que va ordenar incendiar la ciutat de Xàtiva per la seva resistència durant la Guerra de Successió . El full no es retira molt molt de l'arbre .






 Un quadre sense especial factura artística del primer rei Borbó , Felip V , penja cap per avall al Museu de l'Almodí de Xàtiva . És una de les imatges més emblemàtiques de la ciutat , així com també dels moviments progressistes i nacionalistes valencians , i ho és per recordar que l'últim rei espanyol que va portar el nom de Felipe , va ser també el rei de la infàmia de Xàtiva .
Era l'any 1707 , en plena Guerra de Successió entre els partidaris de Felip V ( els coneguts com a ' botiflers ') , i els partidaris de Joan d'Àustria (els ' maulets ') , i després de la Batalla d'Almansa el dia 25 d'abril , l'exèrcit austriacista va fugir en desbandada , però molts d'ells van fugir a Xàtiva on van voler fer una plaça forta de resistència . Setmanes després va començar el setge a la ciutat per part de les tropes borbòniques , fins que el dia 2 de juny Xàtiva va ser presa i saquejada , va quedar la fortalesa del castell com a últim refugi però va acabar caient també .
La Batalla d'Almansa és un episodi clau que va suposar a posteriori la caiguda del Regne de València i l'abolició dels seus lesyes , els ' Furs ' que va concedir el rei Jaume I al segle XIII , " per reial dret de conquesta " . Però les tropes borbòniques volien passar com el cavall d'Àtila per terres Valencianes , i Xàtiva havia de ser especialment castigada .
I Felip V de Borbó es va acarnissar : " L'obstinada rebel · lia amb què fins als termes de la desesperació van resistir l'entrada de les meves armes dels veïns de la ciutat de Xàtiva [ ... ] va obstinar meva justícia a manar- arruïnar per a extingir la seva memòria , com es va executar per a càstig de la seva obstinació , i escarment dels que intentessin seguir el seu mateix error " . Així justificava el monarca que el 19 de juny va ordenar incendiar la ciutat , posteriorment els seus camps van ser sembrats amb sal per condemnar-la a la pobresa , i finalment va canviar el seu nom pel de ' Colònia Nova de Sant Felip ' .
La ciutat després de la infàmia passar de 12.000 habitants a 400 , i va trigar gairebé 80 anys a tornar al mateix nivell demogràfica ; el nom de Xàtiva va tornar amb les Corts de Cadiz , més d'un segle després , el 1812 . Però no va ser fins a 1940 quan la ciutat va assenyalar el culpable de la seva ignomínia ; aquest any , segons expliquen la majoria de cròniques , el director del Museu del Almodí va posar cap per avall el quadre de Felip V , un quadre pintat per l'artista local Josep Amorós el 1719 per encàrrec del govern local al vigent rei . A més va encomanar que així romangués la imatge del rei incendiari fins que un monarca successor seu demanés tres vegades perdó pels successos davant del quadre .
Mig segle més tard , el 1995 , el llavors nou alcalde de Xàtiva , Alfonso Rus ( PP ) va proposar mig en broma mig seriosament que el Príncep Felip anés a la ciutat per demanar perdó i així capgirar el quadre del seu avantpassat . El rebuig de la ciutat va ser pràcticament absolut , a aquest rei ja no se li perdona , ara , gairebé 20 anys després a Rus ja ni se li ocorre fer aquesta broma , és més , el dia que el rei Joan Carles I va abdicar en el seu fill , el twitter oficial de l'Ajuntament de Xàtiva va recordar que el mateix dia de l'any 1707 les tropes borbòniques van prendre i saquejar la ciutat ... i la coronació de Felip VI es podria produir el dia abans de l'aniversari de l'incendi .
El quadre de Felip V mantindrà la seva postura de càstig en el seu nou emplaçament a Xàtiva , el futur Museu de Belles Arts , i molts dels seus ciutadans tornaran a retre homenatge cada any als que van resistir el setge al Monument als Maulets . La memòria continuarà recordant com va entrar a Xàtiva el primer rei Borbó , l'últim rei anomenat Felip ... fins ara .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS