dimecres, 25 de juny del 2014
El rei Joan Carles I i la Família Real i les sis preguntes que no van passar el filtre del Congrés. Actualment hi ha sis preguntes en tramitació directament relacionades amb el pare de Felip VI. La fortuna personal del monarca, les circumstàncies del viatge a Botswana, les vinculacions amb els autors del 23-F o el pagament d'impostos de la Família Real.
Una de les tasques parlamentàries més practicades pels diputats del Congrés és fer preguntes per escrit dirigides al Govern. Només en aquesta legislatura ja s'han tramitat més de 49.200 iniciatives d'aquest tipus.
No obstant això, no totes les preguntes arriben a l'Executiu. És el cas de prop de 80 preguntes sobre el Rei que acaba d'abdicar, Joan Carles I i els membres de la Família Real.
La Mesa del Congrés, l'òrgan que regeix la Cambra amb majoria del PP (de 9 membres que la componen 5 són del PP, 3 del PSOE i 1 de CiU), no sempre deixa passar totes les preguntes.
Això vol dir que aquestes qüestions ni tan sols surten del Congrés, es queden al calaix com preguntes "no admeses a tràmit en termes absoluts", i per tant, sense respondre. En el que portem de legislatura ha un total de 420 preguntes que no han passat la selecció.Preguntes sobre les activitats de Joan Carles I
Les preguntes sobre el rei Joan Carles I es troben a la web de Què fan amb els termes "rei", "Cap d'Estat" i "Cap de l'Estat".
Entre elles hi ha una tanda de preguntes que van presentar diversos diputats el 2012, un any en què es va saber que el Rei havia viatjat a Botswana i va participar en una cacera d'elefants i la infanta Cristina va ser imputada per la seva presumpta relació amb el cas Nóos ( l'octubre d'aquell any va ser apartada dels principals actes oficials).
Algunes d'aquestes preguntes sense respondre van ser:
- Coneixement per part del Govern sobre la quantia la fortuna personal del Cap d'Estat.- Àmbits empresarials en els quals se situen els acompanyants del Cap d'Estat dels viatges realitzats en els últims cinc anys.- Coneixement pel Govern del cost i l'oportunitat del viatge del Rei a Botswana per participar en una cacera d'elefants.
Un altre tema d'actualitat que va fer que els diputats registressin preguntes al Govern que no contestarien van ser les revelacions que va publicar el setmanari alemany Der Spiegel sobre que don Joan Carles I pel que sembla "va mostrar comprensió, quan no simpatia" pels autors de l'intent de cop d'Estat del 23F, segons un cable desclassificat pel Govern alemany escrit pel qual va ser ambaixador d'Alemanya a Madrid, Lothar Lahn.
- Opinió del Govern sobre l'informe desclassificat pel Ministeri alemany d'Exteriors que explica una reunió privada entre l'ambaixador d'Alemanya a Espanya i el rei Joan Carles I, el 1981.03.26, publicat per un setmanari alemany.- Gestions davant el Govern alemany i davant el Cap de l'Estat per demanar aclariments sobre el document alemany que atribueix al Rei opinions de comprensió cap als colpistes del 23F.Les preguntes sobre la Família Real que mai han estat respostes
La Família Reial, quan estava formada pels prínceps d'Astúries i les infantes Cristina i Elena també va ser objecte de la curiositat dels parlamentaris. Al web de Què fan aquestes preguntes es troben buscant, principalment, els termes "família real" i "casa reial".
La majoria d'aquestes preguntes estaven dirigides a conèixer el patrimoni de la Família Real i detalls de la seva gestió; retribucions dels membres; pagament d'impostos, etc., com ara:
- Control que té el Govern sobre el patrimoni, l'activitat econòmica, els ingressos o el pagament d'impostos de la Família Real.- Motius pels quals no són públics els sous dels membres de la Casa Reial.- Opinió del Govern sobre el recurs dels membres de la Casa Reial a la sanitat privada.- Existència d'un registre de les donacions que rep la família reial i si té caràcter públic.
Encara que no són les més nombroses, també es troben algunes qüestions relacionades amb el conegut com a cas Nóos, un cas de presumpta corrupció política en què estan imputats el marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, i la pròpia infanta.
- Possible existència de correus electrònics que poguessin posar en relleu que tant el Rei com la Infanta Cristina van fer gestions a favor de l'empresa Nóos.- Opinió del Govern sobre si s'hagués pogut prevenir la presumpta actuació delictiva d'un dels membres de la Família Reial si hagués transparència i fiscalització en els seus comptes.
Actualment hi ha sis preguntes en tramitació directament relacionades amb el rei Joan Carles I. Està per veure si aquesta vegada passaran sedàs de la Mesa del Congrés.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS