L’alcalde, Joan Mora, ha presentat aquest matí en roda de premsa la creació del Consell Econòmic i Social de Mataró, que ha de convertir-se en un òrgan estable de concertació participat per empresaris i sindicats destinat a lluitar de manera conjunta per millorar les condicions socioeconòmiques a la ciutat.
A l’acte de presentació l’han acompanyat el regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey; la presidenta de la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), Roser Moré; el president de la petita i mitjana empresa de Catalunya al Maresme i Barcelonès Nord (PIMEC), Ambrós Martínez; el secretari comarcal de la Unió General de Treballadors del Maresme (UGT), Lluís Torrents; i el secretari general de la Unió Intercomarcal de Comissions Obreres del Vallès Oriental-Maresme (CCOO), Ovidi Huertas.
L’objectiu del Consell Econòmic i Social és elaborar un Pla de xoc que impulsi la recuperació de la confiança dels ciutadans i l’enfortiment del teixit productiu, incentivant la creació d’ocupació, la reactivació del consum i la captació de noves empreses.
La creació d’aquest òrgan va ser aprovada definitivament en el Ple de maig per la unanimiat dels grups municipals, després d’incorporar dues al·legacions als estatuts presentades durant el període d’exposició pública.
A la presentació, que ha tingut lloc al migdia al Saló de Sessions, han assistit també els portaveus dels grups municipals del PP, José Manuel López; PXC, Mònica Lora; i ICV-EUiA, Esteve Martínez. El PSC ha excusat la seva assistència.
Els discursos
L’alcalde, Joan Mora, ha agrait la participació de tots els agents econòmics i socials i ha volgut destacar la voluntat compartida de treballar junts i generar confiança, sobretot a través de la presentació de propostes concretes, aplicables i que la ciutadania reconegui com a efectives per generar ocupació i reactivar l’economia local.
En aquest sentit, ha destacat que el Consell Econòmic i Social representa un canvi de paradigma, ja que neix sota la base que “l’administració no té la recepta màgica per saber què s’ha de fer. Són la patronal i els sindicats qui estan cada dia a peu d’obra i han de dir-nos què necessiten”.
L’alcalde s’ha mostrat convençut que la ciutat superarà la crisi exercint el paper de la porta nord de l’àrea metropolitana de Barcelona i que tant el tèxtil i com la construcció “són part de la solució”, igual que el turisme, el sector serveis i els clústers industrials.
El regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, ha recordat que la creació d’aquest òrgan va ser aprovat per la unanimiat de les forces polítiques i ha enumerat algunes de les mesures que promou l’Ajuntament per “ajudar a fer, no fer ni fer nosa”: poder donar atenció única a les empreses des del TecnoCampus, facilitar noves vies de finançament a les empreses (Programa i Club d’Inversors), obrir la borsa de treball a la resta d’entitats participants, i impulsar una millor coordinació territorial per anar a reclamar a la Generalitat i a la Diputació els plans de formació que necessiten a la comarca.
La presidenta de la FAGEM, Roser Moré, ha agraït la voluntat de l’alcalde de constituir un òrgan de col·laboració públic-privat com el Consell Econòmic i Social i ha expressat la voluntat de perpetuar en el temps la relació entre els diferents agents implicats amb la idea d’anar més enllà del pla de xoc per solucionar la conjuntura actual i establir un marc estable de cara al futur.
Roser Moré ha assenyalat algunes propostes que hauria de desenvolupar el consell: la mediació entre els empresaris i treballadors que es trobin en situacions desfavorables i el foment d’accions en el camp de la internacionalització i la formació que contribueixen a generar ocupació.
El secretari comarcal de la UGT, Lluís Torrents, ha dit que el neguit que comparteixen tots els actors socials i econòmics és el que ha fet que es posessin d’acord per crear el Consell amb la intenció de dotar-se d’un instrument que permeti a la ciutat reaccionar a l’atur que colpeja la ciutat i preservar el teixit econòmic.
Lluís Torrents ha mencionat un parell de mesures que el sindicat proposarà al si del nou òrgan: establir un mecanisme de conciliació per solucionar conflictes laborals i estudiar quin pla de xoc cal a Mataró per incentivar les contractacions a nivell local amb l’objectiu que les empreses no tanquin i que l’economia torni a crèixer.
El secretari general de la Unió Intercomarcal de CCOO, Ovidi Huertas, ha insistit també en la necessitat de trobar fórmules per impulsar la contractació i recueprar l’economia productiva del tèxtil. “No considerem que el sector dels serveis sigui l’única solució de futur”, ha dit.
Com a propostes concretes, Ovidi Huertas ha mencionat la millora dels polígons industrials amb el propòsit de fer-los més competitius i, en l’àmbit de la formació, ha plantejat la necessitat de continuar treballant perquè la formació professional s’ajusti al màxim a les necessitats de les empreses de la ciutat.
Per últim, el president de PIMEC al Maresme i Barcelonès Nord, Ambrós Martínez, ha volgut incidir en la necessitat que el Consell Econòmic i Social presenti propostes per lluitar contra la desocupació dels més joves.
Entre les línies de treball que la PIMEC defensa hi ha l’aposta pel mètode alemany de formació, en el qual l’administració crea una estreta relació entre les empreses i els formadors perquè els ensenyaments s’adaptin al màxim a les necessitats locals. Ambrós Martínez també ha volgut posar en valor el paper del “producte Km 0”, atès que incentivant-ne el consum es potencia també el mantenimen de l’activitat econòmica que hi té associada, és a dir, la seva producció.
El representant de la PIMEC ha assenyalat també la voluntat de seure amb el sector financer per generar una borsa de crèdit per al finançament de l’activitat empresarial a Mataró.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS