dimarts, 24 d’abril del 2012
Els treballadors indignats per l'elevat sou del regidor, que cobra més de cent mil euros anuals, van cridar "BORBÓ, cabró, treballa de peó"
L'hereu al tron va escoltar els crits durant els actes de lliurament del Premi Cervantes a la Universitat d'Alcalá de HenaresEl príncep Felip va ser escridassat avui a Alcalá de Henares en els instants previs al lliurament del Premi Cervantes a Nicanor Parra, que va tenir lloc a la Universitat d'Alcalá.
"Borbó, cabró, treballa de peó!", És el crit que es pot escoltar en la retransmissió que va emetre La2 de TVE just abans que el periodista iniciés la narració. Un detall que va passar desapercebut en directe però que un vídeo a YouTube s'ha encarregat de rescatar.
Les esbroncades van ser protagonitzats per un grup de representants dels treballadors municipals de la localitat que protestaven pel resultat de les negociacions de renovació del seu conveni col · lectiu. Així, els crits eren principalment dirigits contra l'alcalde Bartolomé González Jiménez.
Els treballadors indignats per l'elevat sou del regidor, que cobra més de cent mil euros anuals, van cridar "Bartolo, cabró, treballa de peó", però en veure el príncep van canviar la consigna contra ell.
La Casa Reial no passa pel seu millor moment després de l'accident que va patir el rei a Botswana, durant un viatge de caça, i que el seu nét Froilà es disparés en un peu dies abans mentre practicava amb una escopeta al costat del seu pare, el exduque de Lugo, Jaime de Marichalar. A això se suma el cas Urdangarin, que manté imputat al duc de Palma per prevaricació, malversació i frau.
No és la primera vegada que el príncep Felip escolta les crítiques del poble. Al juny de 2011, la jove Laura Pérez li va demanar a l'hereu al tron que abdiqués: "Quan vostè sigui rei, tindrà l'honestedat suficient per proposar un referèndum sobre monarquia o república per una qüestió democràtica?". El fill del rei va respondre llavors que per a això seria necessari canviar la Constitució.El príncep d'Astúries ha lliurat a Cristóbal Ugarte, nét de Nicanor Parra, el premi Cervantes concedit al poeta xilè, que per la seva avançada edat no ha pogut viatjar a Espanya per rebre el premi.
El nét de Parra ha llegit unes paraules d'agraïment del seu avi per la concessió del Premi Cervantes, amb les quals va demanar una pròrroga «de mínim un any» per poder "perigueñar" un discurs "mitjanament plausible". I ha afegit, assenyalant la màquina d'escriure que la família del poeta dipositarà demà a la Caixa de les Lletres de l'Institut Cervantes, que és "mereixedor del Cervantes per un llibre que està per escriure".
El príncep Felip, en el seu discurs de clausura ha assenyalat que en veure arribar a Parra al Parnasillo de poetes guardonats amb aquest premi, Cervantes "reconeixerà en ell un esperit afí, un poeta nu d'ornaments, amb vestit de veí de Chillán" i li donarà la benvinguda com a "col · lega" i "estrany inventor".
Al costat de la màquina d'escriure, Parra ha volgut enviar també un poema inèdit amb l'ordre de no obrir-lo fins d'aquí a cinquanta anys. "Com les paraules de Parra estan en perpetu moviment, no sabem el que llavors apareixerà, però no hi ha dubte: seran paraules que ens uneixen en la llengua de Cervantes i eixamplen la nostra vida", ha reflexionat el príncep.
La solemne cerimònia s'ha celebrat al paranimf de la Universitat d'Alcalá de Henares, en una edició que ha tingut una altra absència, la del rei Joan Carles, encarregat cada any de lliurar aquest premi i que està convalescent d'una operació de maluc.
Nicanor Parra, de 97 anys, el creador de la antipoesia, ha rebut el màxim guardó de les lletres en castellà per "tota una vida dedicada a la poesia, a crear ia investigar nous llenguatges poètics".
El lliurament del Premi Cervantes és l'acte més important del 23 d'abril, dia en què es commemora la mort de Cervantes i la de Shakespeare. A la cerimònia han assistit el president del Govern, Mariano Rajoy, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, i els secretaris d'Estat de Cultura, José María Lassalle, i d'Educació Monserrat Gomendo.
Per part del Govern xilè han participat en l'acte el ministre de Relacions Exteriors, Alfredo Moreno, i el ministre president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts, Luciano Creu Coke.
També han assistit a la cerimònia els directors de la Reial Acadèmia Espanyola, José Manuel Blecua, i de l'Institut Cervantes, Víctor García de la Concha, així com la secretària general d'Universitats, Maria Amparo Camarero. Entre els assistents ha figurat a més la cantant, compositora i escriptora nord-americana Patti Smith, que a l'arribar a la Universitat d'Alcalá es va declarar admiradora de la poesia "rebel i humana" de Nicanor Parra.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS