dilluns, 30 d’abril del 2012

El bombardeig de Gernika compleix 75 anys.Qui va ordenar el bombardeig de Gernika?. Franco va voler culpar els "rojos separatistes" però els testimonis van donar la volta al món | El govern basc va xifrar els morts en 1.500, el franquisme els va deixar en 150


Una tarda de mercat, la petita ciutat de Guernica va ser bombardejada durant més de tres hores per l'aviació alemanya. Més d'1.600 víctimes van perir en el bombardeig. Hitler, aliat del general Franco en la guerra civil d'Espanya, volia *aterrorizar a la població civil i fer més senzilla la rendició del poble basc i facilitar la presa del país basc.

L'objectiu deliberadament *mortífero de l'operació no deixa escletxa de dubtes. I és que, els contingents de l'exèrcit basc que acampaven als voltants de Guernica, no van anar si més no tocats per l'atac, igual que el pont i la fàbrica de pistoles.

Els 33 bombarders de la Legió Còndor porten no només explosius destructius, sinó també bombes *antipersonales i també 2.500 bombes incendiàries. Aquestes ogives emplenades d'alumini i d'òxid de ferro són capaços d'elevar la temperatura prop dels 2700°C.

Guernica era coneguda pel seu roure sagrat, al peu del com es reunien des de l'Edat mitjana els representants del poble basc. Cada dos anys, des del regnat d'Isabel de Castella fins al 1876, els representants de la corona espanyola tenien el costum de renovar en aquest lloc el seu jurament de respectar les llibertats basques.

El 26 d'abril de 1937, la petita ciutat de Guernica, símbol de les llibertats basques, va ser destruïda per l'aviació alemanya al servei de Franco. Per primera vegada en la història militar, un poblat civil és totalment sotmès sota un diluvi de bombes.
S'estima que van morir més d'1.600 persones i que els ferits gairebé es van elevar al miler. I tot això sobre una població de 7.000 habitants. Tres dies més tard, el 29 d'abril, pel pont que no va destruir l'atac, els franquistes fan la seva entrada a la ciutat devastada, amb el general Emilio Mola al capdavant. A l'estranger, les informacions sobre el bombardeig fan que molts demòcrates retirin el seu suport al general Franco i al bàndol nacionalista.

La indignació és immensa. Trastornat per aquest homicidi en massa, el pintor espanyol Pablo Picasso realitza a les setmanes la seva obra cèlebre, (considerada com la seva obra mestra) i una dels quadres clau de la pintura del segle XX.
75 anys després que la Legió Còndor nazi devastés Guernica, encara queda una gran pregunta sense respondre: qui va ordenar el bombardeig?
Segons ha explicat el catedràtic d'Història Contemporània de la UPV-*EHU, *Ludger Pixis, "en línies generals sí sabem què va ocórrer [aquell 26 d'abril de 1937], per què i quines conseqüències va tenir, però encara hi ha una gran incògnita, la responsabilitat última d'aquesta agressió, com es reparteix entre el comandament alemany i l'Exèrcit franquista".
En declaracions al programa "*Ganbara" de Radi Euskadi, Pixis ha relatat que "sabem que de facto la Legió Còndor estava portant l'adreça de totes les ofensives aèries de la guerra, no solament a Guernica, però ho feia en estreta col·laboració amb el comandament de les tropes que s'havien alçat contra la República".
L'expert afegeix que, malgrat els esforços dels historiadors, no ha estat trobat cap document "on algú mani i ordeni 'bombardegeu Guernica demà'".
No obstant això, la col·laboració franquista està clara: "La responsabilitat era compartida [entre el comandament nazi i el front franquista], els franquistes sabien perfectament quan es bombardejava Guernica".
Pixis ha situat el context del bombardeig en el fracàs de l'intent de prendre Madrid amb l'ajuda de la Legió Còndor, "la qual cosa fa canviar d'estratègia al comandament franquista i bolcar-se completament amb el front nord".
"Amb el suport de la Legió Còndor, comencen els bombardejos massius, com a Durango i *Otxandiano, i es barregen objectius estrictament militars amb objectius que tenen a veure amb la guerra psicològica, el terror sembrat entre la població civil, que és la novetat que marca el bombardeig de Guernica en territori europeu".
El catedràtic explica també el valor simbòlic que tenia Guernica en aquells anys: "Gràcies al famós himne de *Iparragirre de finals del segle XIX i principis del XX, Guernica es converteix en el símbol de les llibertats basques i de l'autogovern. Després del bombardeig, i gràcies a l'enorme impacte del quadre de Picasso, obté un segon valor, el de la pau, la convivència i la mentalitat *antibelicista. També és un símbol que transcendeix totes les fronteres i ha penetrat en un territori internacional".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS