diumenge, 11 de març del 2012
Casa Real: aquesta casa és una ruïna
RETALLADES. Aquesta és la paraula de moda i no precisament per bé, sinó per amargar-nos la vida amb la seva *omnipresencia i la seva amenaça contra els drets socials, teòricament emparats per la Constitució espanyola en el seu article 1: "Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de de dret". Però aquí està la realitat imposant-se al mer discurs institucional, amb retallades en sanitat, retallades en educació, retallades en prestacions socials, retallades en els salaris, retallades en ocupació… I els que vindran; però no per a tots.
Davant aquest temporal d'empobriment social, amb una crisi econòmica i financera sense precedents en la història, sembla que la monarquia espanyola no vol veure's afectada. Recordem que l'actual monarquia va ser *reinstaurada per la dictadura de Franco com a forma política per a la seva continuïtat i així ho va establir en les seves anomenades lleis fonamentals i en 1969 mitjançant el decret que va nomenar successor a títol de rei a Juan Carlos de Borbó. El dictador va trencar el protocol en els drets successoris de la dinastia Borbó i va apartar al legítim successor a la Corona.
El cas és que avui tenim una monarquia amb massa prebendes i privilegis i és especialment opaca pel que fa als seus comptes i negocis. Encara així, el marc jurídic de la Casa Real regula les seves funcions i competències, així com la composició i organització de la Família Real que presideix i dirigeix el rei d'Espanya.
En diverses ocasions m'han interpel·lat sobre que qui componen la Família Real i la família del rei. Són dos conceptes diferents que es confonen. Aclarim. La Família Real està constituïda, d'acord amb l'article 57 de la Constitució, per les persones que tenen dret a la successió al tron, que avui són: Felipe de Borbó i les seves filles, les infantes Leonor i Sofia; la infanta Elena i els seus dos fills i la infanta Cristina i els seus quatre fills. A més, el rei va designar al duc de Calàbria com a infant d'Espanya i successor en absència dels anteriors citats. Per la seva banda, la família del rei està formada per tots els altres familiars.
Les persones de la Família Real gaudeixen dels títols, tractaments i honors que els corresponen en raó de les lleis vigents, mentre que els consorts de les infantes, en tant el siguin o romanguin vidus, ostenten els privilegis honorífics que el rei, per via de gràcia, vulgui concedir-los. I així, el controvertit Iñaki *Urdangarin té el tractament de duc de Palma de Mallorca, amb Grandesa d'Espanya, honor concedit pel rei a la seva filla Cristina amb motiu del seu matrimoni.
Els fonaments de la Casa Real es trontollen i els seus habitants tracten de posar-la a resguard de la ruïna del desprestigio social i el delicte públic. Perquè l'escàndol dels suposats delictes que poden imputar-se al gendre del rei, Iñaki *Urdangarin, el monarca ha emès un comunicat amb la decisió d'apartar-li dels actes oficials, apel·lant a unes actuacions que no li "semblen un comportament exemplar". Així, li han retallat els drets d'assistir a actes ocupant el lloc de consort.
Crida l'atenció de l'anunci que, enfront de la seva pròpia invocació de la presumpció d'innocència, sigui el propi rei qui anticipi un judici crític sobre els negocis del marit de la seva filla Cristina. Si Juan Carlos I manifesta públicament el dubte de l'exemplaritat del seu gendre, s'uneix amb aquesta qualificació a la mateixa repulsa que li mereix a la majoria de la societat espanyola. Però es queda en això, en un càstig previ, en una reprovació retòrica, creient que així salvaguarda la Casa Real, opaca i privilegiada més enllà dels límits democràtics.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS