divendres, 14 d’octubre del 2016

Una pràctica habitual. Aquests ajuts sota màniga se sumen a les subvencions reglades, que es van ampliar el 2015. Feijoo esquiva les normes de contractació i posa anuncis a dit en els mitjans de comunicació.







La Xunta utilitza els convenis de forma recurrent per distribuir la seva publicitat institucional, esquivant així les obligacions de la contractació pública
Dilluns passat, el Diari Oficial de Galícia (DOG) va publicar els convenis signats per la Conselleria de Política Social gallega al primer semestre de l'any. Entre ells, tal com alerta la Confederació Intersindical Gallega (CIG), trobem 18 convenis signats amb sengles mitjans de comunicació per a realitzar accions divulgatives sobre el foment de la natalitat i la necessitat d'incrementar les taxes de natalitat a la comunitat autònoma.

No és la primera vegada que Galícia porta a terme aquest tipus de campanyes de publicitat institucional. La primera que vam trobar va ser de 2013, i establia un pressupost de 640.000 euros, el que incloïa la creació dels anuncis i, sobretot, el cost de la seva inserció en mitjans (uns 556.000 euros). El 2014, el Govern de Feijóo va repetir i va tornar a comprar espais en els mitjans per aquesta mateixa campanya, llavors amb un pressupost una mica inferior. L'objectiu de totes aquestes campanyes és el mateix: que els gallecs assumeixin la seva "responsabilitat" en l'assumpte i tinguin més fills.

El que fa diferent al repartiment publicat aquesta setmana al DOG és que aquesta vegada la Xunta no ha posat en marxa una licitació pública per a contractar aquests serveis. Ho ha fet via conveni. Això vol dir que pot esquivar les obligacions de publicitat -els detalls d'aquests convenis no són públics- i concurrència -no sabem qui va ser convidat, per què, i com es va establir la suma destinade a cada un d'ells.

La Llei de Contractes del Sector Públic estableix (article 4.1 d) que estan exclosos de la seva aplicació "els convenis que, d'acord amb les normes específiques que els regulen, subscrigui l'Administració amb persones físiques o jurídiques subjectes al dret privat, sempre que el seu objecte no estigui comprès en el dels contractes que regula aquesta Llei o en normes administratives especials ". En aquest cas, l'objecte si està establert a la llei. En concret, estaríem parlant de "serveis de publicitat", establerts d'aquesta manera en el seu annex II.

Així, el servei s'hauria d'haver adjudicat via contracte. De fet, excepte en aquest cas, aquest tipus de serveis s'adjudica via contracte de forma recurrent. A Galícia ia tot Espanya. I així es va fer en convocatòries anteriors per a aquesta mateixa campanya.

Així, la Xunta ha adjudicat més de 341.000 euros a vuit mitjans de comunicació sense passar pel tràmit d'una contractació reglada, transparent i que permetés la concurrència. La millor parada ha estat la Veu de Galícia, amb 150.000 euros.

Una pràctica habitual

No és la primera vegada que el Govern de Feijóo utilitza el mètode del conveni per esquivar les obligacions de publicitat i concurrència, marcats per llei, que ha de regir la inserció en mitjans de la publicitat institucional. Un cop d'ull al cercador de convenis de la Xunta dóna compte de molts més. Així es van repartir els anuncis vinculats als programes d'ocupació i formació, R + D, la capitalitat de Santiago de Compostel·la i altres més genèrics.

En alguns casos, perquè l'acord s'assembli a un conveni, s'estableix que el medi també aporti una quantitat mínima per complir l'objectiu. En d'altres, ni tan sols això. En tot cas, la gran quantitat de convenis signats amb mitjans per distribuir campanyes de la Xunta dóna bon compte de com l'organisme està utilitzant aquesta via per distribuir la seva publicitat institucional, esquivant així les obligacions de la contractació pública.

Tots aquests casos tenen una cosa en comú: s'utilitzen convenis en lloc de contractes públics. Però la Xunta de Galícia també utilitza convenis en lloc de convocatòries de subvencions -públiques, concurrents, obertes. I així, de nou, sense entrar en obligacions legals.

El 2015 i 2016 han utilitzat aquest sistema per repartir ajudes als mitjans sota el paraigua del conveni per fomentar la lectura de premsa escrita i l'ús de tecnologies de la informació per l'alumnat no universitari. Així van repartir, per exemple, 485.274,32 euros el 2015. Aquests ajuts sota màniga se sumen a les subvencions reglades, que es van ampliar el 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS