dijous, 15 de setembre del 2016

El president d'ACS Florentino Pérez torna a fer-ho. Dos anys després que l'Estat indemnitzés amb 1.350 milions d'euros a ACS pel projecte Castor, sol·licita un altre rescat. Una nova concessió i una nova fallida: la de la societat que gestiona el túnel del Pertús --utilizado per l'AVE que uneix Espanya i França. Florentino Pérez Reclama 450 milions a Espanya i França al trencar amb una concessió milionària.
































Florentino Pérez torna a fer-ho. Dos anys després que l'Estat indemnitzés amb 1.350 milions d'euros a ACS pel projecte Castor, sol·licita un altre rescat. Una nova concessió i una nova fallida: la de la societat que gestiona el túnel del Pertús --utilizado per l'AVE que uneix Espanya i França--. Aquesta, a més de foradar les arques públiques, llastarà els comptes de dos dels principals bancs d'Europa: Royal Bank of Scotland i ING.

Els creditors bancaris van enviar a TP Ferro, l'empresa compartida al 50% pel president del Reial Madrid i la francesa Eiffage, a liquidació. Tal com va avançar Economia Digital, la pilota d'oxigen en forma de refinançament només anava a arribar si el pla de negoci comptava amb el suport de les administracions, cosa que no ha passat.

Ara, després de la fallida definitiva, ACS reclamarà una indemnització de 450 milions d'euros als dos governs pirinencs per la concessió fallida. Una quantitat que entén que els correspon en no haver incomplert el contracte.

Fins a set entitats espanyoles afectades

A més, l'ensorrament de TP Ferro copejarà a les entitats bancàries, amb les que va contraure un deute d'uns 400 milions d'euros. Especialment afectades estaran al Royal Bank of Scotland i la filial belga d'ING, amb 50 milions d'euros cadascuna.

Entre les societats espanyoles, la caiguda ressonarà amb més força a les oficines del BBVA -uns 30 milions de deute-, Bankia i el Santander -al voltant de 27 milions-. Per a la companyia biscaïna l'impacte serà doble, ja que el dèficit amb la filial CatalunyaCaixa és de 25 milions més. El pool de grans noms espanyols el tanquen Caixabank i el Sabadell, amb uns 15 i quatre milions, respectivament.

No obstant això, el forat a les arques públiques no es limitarà a la indemnització que, tard o d'hora, acabarà pagant l'Estat. TP Ferro té un deute amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), el banc públic espanyol, d'uns 20 milions, que se sumaran a la factura de la fallida.

Bancs a tot el món

A partir d'aquí, el negatiu es reparteix per entitats d'arreu del món: 15 milions amb els alemanys Landesbank i Commerzbank, els britànics HSBC i Barclays, els portuguesos Banc Espírito Santo i BPI, el japonès Mizuho i el conglomerat irlandès Allied Irish Banks. Menors són els números vermells contrets amb el francès Natixis --quatre milions-- i els lusitans Caixabi i Caixa Geral --vuit milions--.

El jutjat mercantil de Girona iniciarà ara la liquidació. Un procés que pot trigar diversos anys a concretar-se. Mentrestant, les entitats com ACS i Eiffage esperen que durant el trajecte, la formació d'un govern a Espanya pugui acabar amb un rescat generalitzat un cop superada la temporada electoral.

Per repetir la injecció del projecte Castor, Florentio Pérez necessitarà la col·laboració de França. Amb les eleccions presidencials a la vista, les perspectives per al directiu no són molt favorables, més tenint en compte que el país gal mai ha apostat definitivament per la connexió ferroviària.

Mentrestant, la gestió del túnel del Pertús tornarà a mans públiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS