dijous, 14 de juliol del 2016

La llegenda negra de la monarquia. Fa 60 anys el rei Joan Carles va matar accidentalment al seu germà l'infant Alfonso. Franco va dir sense compassió: "A la gent no li agraden els prínceps amb mala sort".







Hi ha coses de les que a Espanya gairebé no es parla. I una d'elles és la primerenca mort d'un germà del rei Joan Carles, gairebé desconegut per al comú de la gent, desaparegut fa 60 anys mentre tots dos, en aquells dies adolescents, jugaven amb una pistola aparentment descarregada. La tragèdia va marcar per sempre la vida de l'actual monarca i de la seva família, i va ser embolicada durant dècades d'un halo de misteri i sospites. Què va passar realment aquell desafortunat 29 març 1956? Un secret que el rei es portarà a la seva tomba.

Joan Carles tenia 18 anys, mentre el seu germà, "Alfonsito", tenia 15. Fill de don Joan de Borbó (Comte de Barcelona) i de la senyora Maria de Borbó, va néixer a Roma el 1941, i segons l'historiador Joan Balansó, "era un nen entremaliat i despert, simpatiquíssim, que alegrava la vida a quants li coneixien ". Era un dels potencials hereus d'una dinastia que, fins llavors, havia sobreviscut als avatars de la història espanyola (exili, guerra civil i dictadura) i una infinitat de desgràcies familiars.

Era dissabte a Estoril, la localitat portuguesa on vivien els comtes de Barcelona i els seus fills. Esperant l'hora del sopar, els dos germans estaven sols, a la sala de jocs de la mansió per fer alguns trets contra un blanc circular de colors brillants, amb una pistola calibre 22, que els havien regalat.

Tot d'una, Alfonsito va rebre un tret. L'arma estava en mans del seu germà Joan Carles. L'única bala que contenia, va entrar netament per un dels orificis del nas de Alfonsito. Donya Maria, que estava en una habitació contigua amb diversos amics va sentir el tret: "Aquell dia es va parar la vida", diria temps després. Va quedar destrossada, perquè es creia responsable d'haver deixat als seus fills jugar amb la pistola, per evitar que, avorrits en aquell plujós capvespre, seguissin barallant-se.

Els que van córrer a la trobada dels infants es van topar amb un quadre de desolació. Sobre el pis de la cambra de jocs jeia Alfonsito, a qui el pare va intentar reanimar-lo, sense èxit. El va cobrir amb una bandera espanyola que va arrencar del seu pal després obligar Joan Carles a que, ja de genolls, jurés que havia estat un accident.

La secretaria dels comtes de Barcelona va facilitar la següent nota: «Estant l'infant don Alfons de Borbó netejant una pistola de saló amb el seu germà, la pistola es va disparar, aconseguint-a la regió frontal, morint als pocs minuts. L'accident va a les vint hores i trenta minuts en tornar dels oficis del Dijous Sant, on havia rebut la sagrada comunió ».

La notícia va ser silenciada pel règim del llavors dictador espanyol, Francisco Franco, que mantenia als Borbó lluny d'Espanya, i també per la premsa portuguesa, igualment sotmesa a la dictadura del general Salazar. Els nobles d'Espanya, monàrquics de cor, van callar al voltant del misteri.

Resultava tan dur reconèixer la veritat, acceptar que allò havia estat "un accident", que tots es van afanyar a cobrir l'episodi amb un tan piadós com espès mantell de silenci. El comte de Barcelona es va quedar només a Estoril, plorant la seva desgràcia i no rebent ni el condol de Franco.

En una època tan plena d'atacs, insults, enganys, difamacions i infàmies que des del règim franquista s'enviaven a la família reial exiliada, Joan de Borbó perdia un fill adolescent i no mai va rebre el condol del dictador. Comentant la tragèdia amb un monàrquic, Franco va dir sense compassió: "A la gent no li agraden els prínceps amb mala sort".

Aquella va ser una tragèdia més en la llarga llista d'infortunis patits pels Borbó-Battenberg (fills del rei Alfons XIII), llançats en 1931 a un exili tristíssim. Nens morts en el part, infantes mortes molt joves, reines desgraciades, són part de la "maledicció" que els Borbons van viure durant el segle XX.

El 1938 el príncep Alfonso, va morir en un accident de trànsit a Miami, quatre anys després que, en el mateix tragèdia, morís el seu germà menor, Gonzalo. Tots dos (fills d'Alfonso XIII) tenien hemofília, una malaltia genètica. L'altre germà, l'infant Jaume, va ser sordmut des de la infantesa, i la seva mort es va deure, aparentment, a una ferotge baralla que va mantenir amb la seva dona alcoholitzada. El seu fill -Alfonso- moriria en els anys '80, decapitat per un cable elèctric mentre esquiava als Estats Units.

Avui és un fet generalment acceptat que el dit de Joan Carles era al gallet quan es va disparar el tir mortal, i un dels defensors d'aquesta teoria va ser un oncle de Joan Carles, l'infant Jaume: "Diversos amics m'han confirmat que va ser el meu nebot qui va matar accidentalment al seu germà Alfonso ".

A mig camí entre la desesperació i el sentiment de culpa, el rei Joan Carles va quedar marcat de per vida, accentuant la seva tendència a la introspecció i la solitud. La relació amb el seu pare mai va tornar a ser la mateixa, i l'endemà passat, Joan Carles va ser enviat a Espanya per continuar la seva formació militar.

El comte de Barcelona no va tornar a parlar mai del seu fill mort, a qui en privat solia referir-se com "el meu estimat fill Alfonsito". Com va dir una vegada Carlos Zurita, cunyat del rei: "No puc entendre com aquesta família no va aconseguir mai assumir aquesta tragèdia".

En la família va quedar el record commovedor de l'enterrament de l'infant, al cementiri de Cascais, i la sensació d'assistir a un drama que la família no superaria mai. Molts espanyols van viatjar a Estoril portant bosses amb terra espanyola que van dipositar sobre la tomba del príncep mort perquè, almenys relativament, el seu cos descansés amb alguna cosa de la calor del sòl patri.

Allà va jeure oblidat, durant anys, en un cementiri portuguès altre tràgic infant espanyol. El seu cos va ser traslladat al Monestir de l'Escorial en 1992, per desig del seu pare. Avui, el rei Joan Carles és l'únic testimoni viu de la misteriosa tragèdia, un capítol més en la llegenda negra dels Borbons, i una veritat que morirà amb ell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS