dimecres, 4 de juny del 2014

La independència d'Escòcia a Europa . Escòcia celebrarà un referèndum sobre la seva independència el 18 de setembre de 2014, fruit de l'acord assolit pel govern central britànic i l'executiu autònom escocès . Un percentatge decisiu d'escocesos oposats a l'abandonament del Regne Unit de la Unió Europea podrien optar per canviar el seu vot a favor de la independència .






El resultat de les eleccions europees al Regne Unit condicionarà segurament el referèndum per la independència d'Escòcia a celebrar el proper 18 de setembre. En els gairebé quatre mesos d'interval entre les dues consultes ciutadanes , el sentir escocès , ara lleugerament favorable a mantenir l'status quo contrari a la secessió (entorn al 54 % segons les últimes enquestes ) , podria inclinar cap a un vot favorable a la independència . Per paradoxal que pugui semblar , això seria possible com a efecte de l'europeisme escocès , el qual és abraçat pels nacionalistes escocesos de l'SNP ( Partit Nacional Escocès ) , davant del creixent sobiranisme antieuropeista anglès . La victòria en les eleccions europees del partit UKIP ( Partit per la Independència del Regne Unit ) ha estat inapel · lable , erigint-se en el primer partit britànic per davant de laboristes , conservadors i liberals demòcrates . D'èxit es pot qualificar també per UKIP l'obtenció d'un europarlamentari a Escòcia dels sis escons que li corresponia elegir el país caledonio . No obstant això , ia diferència d'Anglaterra on gairebé un de cada tres electors va votar per UKIP , a Escòcia només un de cada deu votants va fer el mateix a favor del partit antieuropeista . Certament UKIP s'ha beneficiat a Escòcia d'un sistema proporcional que no l'ha penalitzat com el tradicional procediment uninominal majoritari del britànic ' first - past - the - post ', mitjançant el qual el guanyador , encara que sigui fins i tot per la mínima diferència d'un vot , s'adjudica la victòria descartant la resta dels vots assignats als candidats perdedors .
No se li escapen al lector les derivacions per al futur polític europeu dels esdeveniments electorals i plebiscitaris a Gran Bretanya que podrien provocar un "efecte dòmino" en els casos, per exemple , de Catalunya , Flandes o la recreada Padània . En qualsevol escenari de futur europeu persistirà el repte per consolidar una unió política basada en els seus dos principis guia fonamentals : subsidiarietat territorial i rendició de comptes democràtica . Si el primer estableix que les decisions es prenguin transnacionalment només si els nivells estatal , regional i local no estan en millors condicions per realitzar-ho, el segon és preceptiu per conformar la legitimitat institucional al Vell Continent . Certament sorgiran dificultats en l'acomodament entre regions , nacions sense estats i estats membres , però el reajustament territorial ( rescaling ) de la governança multinivell a la UE es mantindrà com una reforma ineludible en l'agenda política europea .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS