dimecres, 14 de maig del 2014

Els grans partits , PP i PSOE , rebutgen de ple el dret d'autodeterminació , però ... El 35 % dels espanyols dóna suport referèndums d'autodeterminació de les comunitats autònomes . És a dir ; 35% a favor , 40 % en contra i el 25 % són indiferents .







Aquests són algunes de les dades que es desprenen de de l'enquesta Opinions i actituds de la societat espanyola en el marc de les eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig de 2014, realitzada per l'institut Sondeja Investigació Social . L'estudi, realitzat entre el 9 i el 30 d'abril amb 1.995 entrevistes , conclou a més que encara que per la mínima , la majoria dels enquestats - 1 40,5% - considera més aviat positiva la creació de les comunitats autònomes , enfront del 38 % que la jutja més aviat negativa .
Són més , però, els que advoquen per donar més competències als diferents territoris i fins i tot donen suport a la creació d'estats independents .
La unió dels que aposten per un model federal -20,3% - i dels que donen suport fins i tot un país que contemplés la possibilitat que CA es converteixin en estats independents arriba , en canvi, al 26,2% . Un quart dels espanyols advocaria , per la seva part, per mantenir l'esquema actual de l'Estat de les autonomies .
L'estudi, encarregat per la candidatura de Podem i al qual Públic ha tingut accés , s'interessa també per la percepció de l'economia que tenen els espanyols i sobre les seves preferències . El que deixa clar l'enquesta és que la majoria de la ciutadania aposta clarament per un canvi de model econòmic .
El 55,8% dels enquestats considera que la millor manera per sortir de la crisi és que l'Estat intervingui més en l'economia. I només el 22,8% advoca per un model més liberalitzat en què les administracions exerceixin una menor regulació . En aquest camí cap a la millora econòmica són moltíssims més -71,2% - que consideren que les retallades en la despesa pública estan dificultant que Espanya surti de la crisi , que els que pensen el contrari -15,3 - .Les decisions les pren la Troica
Més que al Govern , les exigències d' la majoria dels consultats es dirigeixen cap a la Troica que conformen el Banc Central Europeu , el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial . I és que segons el 35,5 % dels espanyols són aquests organismes els que major pes tenen a l'hora de decidir les polítiques econòmiques que s'estan seguint a Espanya . Els segueixen els que consideren que aquestes decisions les pren el Govern alemany i , en concret , la seva cancellera Angela Merkel . Són el 23,9% dels enquestats els que pensen així .
Tan sols un 12,5% creu en la capacitat de prendre decisions de l'Executiu espanyol . I , malgrat això , són més -45,9% - que advoquen per seguir el rumb econòmic que la Unió Europea marca a Espanya , que els que creuen que ha de prendre el seu propi rumb , encara que és contrari a les directrius dels 28 . Creuen , en tot cas, que perquè hi hagi una millora en la situació "cal canviar el sistema econòmic sencer" . Aquesta és la tesi que comparteix el 68,5% dels enquestats .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS