diumenge, 6 d’abril del 2014

El president de l'Organització Mèdica Col · legial , Juan José Rodríguez Sendín : «Abans d'anar a Urgències s'hauria d'obligar a passar pel centre de salut » . Va dir que mai posaria copagament però sí un pagament per utilitzar malament la Sanitat i va obrir la caixa dels trons . Abans penalitzar de cobrar per anar al metge , reclama Rodríguez Sendín .






 Tornen a sonar els tambors de copagament a Espanya . Juan José Rodríguez Sendín , president de l'organització que agrupa els metges, els sent alt i clar . Tem que Hisenda i autonomies forcin aquesta mesura per quadrar els seus comptes . « Si et diuen que els experts que assessoren Montoro reclamen un copagament sanitari , mitja Europa ho té ja i la Sanitat és un dels principals forats econòmics de les comunitats ... , doncs no cal ser molt llest per veure la Lluna » . Cobrar per anar al metge « seria avui un veritable disbarat » , diu, «només per això proposo que es busquin mesures alternatives » .
- Metges i pacients l'han criticat per demanar que es penalitzi els ciutadans que abusin de la Sanitat S'ha penedit d'haver llançat aquesta proposta ?
- No , com em vaig penedir de fer pública una opinió personal ? Vaig aclarir que era només la meva opinió , no la de l'Organització Mèdica Col · legial .
- Com abusem del sistema sanitari ?
- De moltes maneres, però hi ha tres casos molt clars : quan s'acudeix a les urgències d'un hospital en lloc d'anar al centre de salut només per comoditat , quan no es diu per telèfon per anul · lar una cita amb l'especialista o quan no es recullen les proves mèdiques . Un dels nostres grans problemes és la llista d'espera i algunes persones es permeten el luxe de no trucar per telèfon per anul · lar una cita. No crec que això sigui correcte , així impedim que altres malalts més necessitats siguin atesos amb més rapidesa. I la tercera qüestió , com és possible que no es recullin totes les proves que la gent es fa ? Són només tres exemples , però hi hauria molts més , com prendre els medicaments d'un altre o mentir per perllongar una baixa laboral .
-Sembla que la culpa de tots els problemes de la sanitat sigui sol dels malalts .
- No, no és cert. Els metges també fem les coses malament , i els polítics . Jo no vull que es penalitzi a ningú però no vivim en una època de bonança . Davant l'amenaça del copagament em sembla més sensat resoldre les coses que s'estan fent malament .
- Ja que fa autocrítica . Què fan malament els metges ?
-Moltes coses . Per exemple , prescriure més proves de les necessàries perquè tenen poc temps en consulta , però aquest és un altre debat .
- Els primers que l'han criticat han estat els seus propis col · legues, el col · lectiu de metges d'emergència .
- Caldrà preguntar a ells quins motius tenen per fer-ho .
- Diuen que estan per « atendre , no per jutjar » .
-Per això sóc el president d'una organització on hem de tenir en compte les decisions econòmiques que és el que més impacta en la salut dels ciutadans , més que l'activitat mèdica .
- ¿Sent que es va atrevir a dir públicament el que opinen altres col · legues en privat ?
- Suposo que sí. El que més m'estranya és que hi hagi impactat tant una opinió personal quan hi ha una amenaça de copagament .
- La pròpia ministra de Sanitat va considerar la seva proposta com una « anècdota » , tot i que ara diu que l'estudiarà .
- Si és una anècdota no sé per què la va aprovar el Parlament gallec fa dos anys . Galícia ja ha aprovat que es penalitzin els abusos dels pacients .
-Però mai s'ha aplicat .
- No, no l'han posat en actiu encara, però sembla que a Galícia no ho consideren una anècdota . És més , procedeix d'una comunitat presidida per Alberto Núñez Feijoo , una persona que coneix molt bé el sistema sanitari .
- Irlanda o Itàlia ja han posat penalitzacions . A Irlanda només es pot anar a urgències si ho indica el 112 o l'atenció primària ia Itàlia es multa amb 25 euros si es demostra que no era necessària l'atenció urgent . Amb quin model es queda ?
- La millor solució seria obligar la gent a passar abans per un centre de salut . Hi ha metges de família excel · lentment preparats i centres de salut molt ben dotats . Només el 10% dels que van a urgències es queden hospitalitzats . La majoria d'aquests processos es podria resoldre sense anar a l'hospital .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS