dissabte, 18 de gener del 2014

Què està passant a Burgos . L'Ajuntament va escollir als candidats més cars i no es va respectar l'anonimat de les propostes El constructor Méndez Pozo , que va passar per la presó per corrupció , serà qui proposi els " modificats " i les ampliacions en el pressupost de l'obra . Així es va adjudicar l'obra del bulevard de Gamonal :






És difícil trobar una obra important a Burgos on un nom no aparegui , el del poderós constructor Antonio Miguel Méndez Pou : president de la Cambra de Comerç , president de la Fundació Atapuerca , president de la Fundació Sitges , amo del Diari de Burgos ... Méndez Pozo és des de fa ja tres dècades el gran poder polític i econòmic a la ciutat , tot i que els seus excessos urbanístics van portar a la presó als anys 90 , condemnat en un famós cas de corrupció . Els antecedents penals no li impedeixen gaudir d'adjudicacions i requalificacions milionàries en l'Ajuntament de Burgos , la seva gran bastió .
Res important es mou a la ciutat sense la participació o el control de Méndez Pozo. I la polèmica obra al barri de Gamonal contra la qual protesten els veïns no és ni de bon tros l'excepció.

 
L'adjudicació en Gamonal es va fer en dues etapes : primer va sortir a concurs el projecte de pla mestre per a tot el barri de Gamonal i el seu barri veí , Capiscol . Després , es va treure a concurs la construcció de la primera obra d'aquest projecte : el ja famós aparcament del carrer Vitòria i la seva transformació en un bulevard amb aparcament .
El primer dels dos concursos el va guanyar una de les empreses de Méndez Pozo, MBG Enginyeria i Arquitectura SL . El nom MBG respon a les inicials dels tres fills del constructor . Miquel, el gran, gestiona Riu Vena , la immobiliària familiar . Blanca , la mitjana, és la que porta MBG , que s'ocupa de redactar els projectes d'obra . I Gregorio , el menor , dirigeix ​​Promecal , l'empresa que agrupa els nombrosos mitjans de comunicació . Les sinergies entre els tres negocis familiars són òbvies : els diaris són la clau per influir en el poder polític , la clau del tresor per a un constructor .
Se suposava que l'adjudicació que va guanyar MBG amb el seu projecte per remodelar els barris de Gamonal i Capiscol era un concurs anònim . És a dir , que el jurat de l'Ajuntament que prenia la decisió no sabia a quina empresa corresponia cada proposta . No obstant això , el projecte de anònim tenia molt poc .
El jurat es va reunir per decidir el 20 de febrer de 2012 i l'adjudicació es va tancar pocs dies després , l'1 de març. Aquesta imatge surt del projecte " anònim " que va guanyar , el de l'empresa MBG que dirigeix ​​Blanca Méndez . Forma part de la proposta d'origen desconegut que va avaluar el jurat . Era la proposta número 3 .
En aparença , la presència que Méndez Pou en l'adjudicació del bulevard de Gamonal no és gran cosa . L'obra està pressupostada en uns 12 milions d'euros dels quals Méndez Pozo només cobrarà 240.000 euros , a través d' MBG . No obstant això , aquesta aparença és enganyosa , no només perquè siguin els seus socis en altres negocis que vagin a cobrar la factura principal de l'operació de Gamonal .
L'empresa de Méndez Pozo que va guanyar el concurs " anònim " , MBG , s'ha ocupat del disseny del projecte i també portarà la direcció de l'obra , un paper per res irrellevant . La direcció d'obra és la que proposa les ampliacions en el pressupost , els famosos " modificats " : les ampliacions sobre el pressupost inicial de l'adjudicació .
A més de MBG , l'Ajuntament ( a través dels seus tècnics " independents" ) també haurà de donar la seva aprovació , si els constructors plantegen cobrar més per algun imprevist . La raó per la qual la llei obliga a separar la direcció d'obra de la construcció és , precisament , per garantir que no hi hagi abusos del constructor a l'hora d'ampliar el pressupost , aquest costum tan habitual en les obres públiques a Espanya- o en el canal de Panamà - .
A Burgos , aquesta independència del director d'obra no serà tal : serà el soci habitual dels altres constructors qui haurà de decidir si es mereixen cobrar una mica més . Tot això , és clar , en el cas que el famós bulevard s'arribi a realitzar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS