dimarts, 6 d’agost del 2013

Catalunya celebra la seva presència dins de la UNESCO. La Generalitat de Catalunya ha renovat l'acord que li permet enviar representants a les Nacions Unides amb la UNESCO.




Si els acords de col · laboració anteriors entre Catalunya i de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) van ser més o menys desapercebut, la signatura a juny d'un acord entre l'organització internacional i el govern català ha aixecat una onada de reaccions. L'aliança té previst enviar representants de la Generalitat, juntament amb la delegació espanyola a la seu parisenca de l'organització per intervenir en l'educació, la cultura, les ciències socials, ciències naturals i de la comunicació.
No obstant això, "no hi ha una representació directa i el marge d'Espanya", va dir la UNESCO. Per al Govern català ha de tenir l'aprovació de Madrid, a diferència del Quebec que tingui aquesta condició i per tant un representant permanent a la delegació de Canadà des de 2006.
Un pas més a prop de la independència?
Però la signatura de l'acord de cooperació amb la UNESCO, la Generalitat també es busca avançar els seus peons per al procés de la independència desitjada pel govern català el 2014. I l'operació seducció apaga automàticament la frontera ibèrica. El que augmentarà la tensió entre el Govern de Mariano Rajoy i de la Generalitat. No obstant això, el conjunt català ha Executiu minimitza l'esdeveniment i la seva acció exterior: d'acord amb Artur Mas, "aquest nou acord amb l'organització no té res a veure amb el procés d'independència", el reconeixement de la competència és només "una un pas endavant ".
Darrere de "el que no abans", el text afirma que "la UNESCO facilitarà la participació de les institucions catalanes en les reunions internacionals aposten per les Nacions Unides." I per a molts observadors, "és per a Barcelona un petit pas cap a la independència, encara que la perspectiva d'una Catalunya independent tot just desperta entusiasme a Europa", ja que diversos països europeus temen que inspira els seus propis moviments separatistes. "I la construcció de relacions exteriors del sòl català, el govern català mostra es dispara la transició democràtica".
La UNESCO i el Govern de la Generalitat ja havien signat dos associacions en 2003 i 2006.
Un acord simbòlic
Conforme al que disposa l'article 198 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, en el memoràndum es reconeix les competències de la Generalitat vis-a-vis la UNESCO i viceversa.
L'acord signat pel president de la Generalitat, Artur Mas, i el director general de la UNESCO, Irina Bokava el 3 de juny a París, compta amb dos eixos de cooperació. En primer lloc, s'introdueix la possibilitat d'enviar funcionaris de la Generalitat (però treballant directament amb el cos) a la seu de la UNESCO a París. I en segon lloc, reforça la col · laboració finançament Generalitat UNESCO o projectes de suport a la cooperació conjunta en cultura, educació, ciències socials, ciències naturals i de la comunicació.
El text preveu també la traducció al català dels documents elaborats per la UNESCO. Per contra, Catalunya es compromet a promoure les accions del cos en sòl català.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS