dijous, 2 d’agost del 2012

Vol vostè saber el que guanya un capellà?



Vol vostè saber el que guanya un capellà?
   
"Viure com un capellà" resa el famós adagi que és fàcil escoltar per aquí a poc que s'afini l'orella i que tots hem fet servir alguna vegada. I bé quant de bé viu un capellà? O en termes quantificables entenedors per a tots, quant guanya un capellà?

            
Als capellans diocesans els paga la diòcesi de la qual depenen, que és, als efectes, "l'empresa pagadora". La remuneració varia mínimament d'unes diòcesis a unes altres. Jo els vaig a dir el que paga la diòcesi de Madrid. Doncs bé, a la capital del regne. la ciutat de la qual, segons es diu, va ser la que més esglésies va tenir en el món en algun moment de la seva història, l'import del salari d'un sacerdot puja exactament al següent:

  
- Salari base: 861 €.
            
- Triennis: 15 € per trienni.
            
- Pagues extraordinàries: dues a l'any.

            
A deduir:

            
- Contingències comunes (seguretat social): 28,52 €.
            
- Retenció s / IRPF: variable en funció de triennis però generalment un 8,24%.

            
La qual cosa deixa en el net una quantitat entre 825 € i 875 € euros (variable en funció dels triennis) al mes. És a dir, ni mileuristes! Anem, que en això no s'està pa fer-se ric.

  
A més d'això, a les parròquies acostumen a existir habitatges que es posen a disposició dels seus sacerdots. Fins i tot es pot arribar a llogar algun pis pròxim i les necessitats excedeixen al que la parròquia pot oferir, els quals se cedeixen gratuïtament als capellans, si bé aquests sufraguen de la seva butxaca les despeses d'aigua, llum, gas, telèfon, etc. . És molt freqüent, però, que el rector no faci ús d'aquests habitatges eclesiàstiques i viva a casa familiar, sol o acompanyant els seus pares, etc., En aquest cas no rep cap compensació.

            
I que aixequi la mà hagi sentit parlar d'un sindicat de cures o hagi vist mai un capellà manifestar-se, trencar papereres o fer vaga per demanar augment de sou.

            
Conegut tot això, potser la propera vegada que li vingui a vostè al cap la celebèrrima expressió, ("viure com un capellà"), potser fins s'ho pensa vostè dues vegades i no la pronuncia, o si sent algú fer-ho, potser fins li pregunti: "però tu t'has parat a pensar el que guanya un capellà?".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS