diumenge, 1 de juliol del 2012

Un altre 'èxit' de la identitat catalana: Més del 50% dels catalans votarien per la independència El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha indicat en roda de premsa que si el referèndum fos ara, el 51,1% dels sondejats admeten que votarien 'sí'.


La independència va guanyant adeptes entre la població catalana durant els últims temps, i per primera vegada un sondeig oficial pronostica que més de la meitat de ciutadans votaria a favor de la secessió de Catalunya en un eventual referèndum d'autodeterminació.

Ho posa de manifest el baròmetre d'estiu del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (*CEO), segons el qual el nombre d'els qui votarien ‘sí’ en un referèndum no ha parat de pujar en poc més d'un any, coincidint amb la crisi i després del fracàs de l'Estatut.

Si el referèndum anés ara, el 51,1% dels sondejats admeten que votarien ‘sí’ –8,2 punts més que fa un any–, el 21,1% en contra -7,1 punts-, un altre 21,1% no aniria a votar i els indecisos representen el 4,7%.

El director del *CEO, Jordi *Argelaguet, ha indicat en roda de premsa que “per primera vegada des de 2006″ -quan comença la base de dades d'aquest organisme- hi ha un màxim històric d'independentistes, i ha augurat que poden seguir pujant amb noves decisions que vénen de fora de Catalunya com la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre el model lingüístic escolar.

*Argelaguet també ha indicat que les dades il·lustren com s'ha anat consolidant durant els últims anys un votant independentista “dur” que defensa aquesta via al marge del context actual, i que es reparteix entre diversos partits.

En preguntar-se als enquestats quin hauria de ser l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya, un 34% advoquen per la independència, un 28,7% per una solució federal i un 25,4% per seguir sent una autonomia.

Per partits, el 38,3% de votants de CiU advoquen per la independència, enfront del 35,4% que són federalistes i el 18,7% que es defineixen autonomistes; el PSC té un 14,6% de votants independentistes; ICV-EUiA, un 22,1%; ERC, un 78,3%; SI, un 92,4%, i el PP, un 4%.

Al gener de 2011, la via autonòmica era la majoritària (33,2% de les respostes), seguida de la federal (31,9%) i la independentista (24,5%), una altra dada que demostra que la secessió guanya enters en poc temps a Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS