dijous, 28 de juny del 2012

Brussel·les rebutja l'amnistia fiscal del PP



El comissari de Fiscalitat de l'UE, Algirdas Semeta, rebutja l'amnistia fiscal com a mesura per lluitar contra el frau en considerar que no és eficient, però reconeix que la decisió depèn del govern del PP. L'amnistia fiscal "disminueix l'eficiència de la lluita contra el frau i l'evasió", afirma Semeta sense citar expressament a Espanya, l'únic estat que s'ha decantat per aquest mecanisme.

"La meva actitud personal sobre aquest fenomen és força negativa", va sostenir, i va explicar que "les amnisties fiscals normalment creen una atmosfera d'expectatives que quan aquests problemes creixin en el futur, hi haurà una altra amnistia". El comissari va aclarir, però, que la decisió depèn en exclusiva dels governs nacionals: "Hem de respectar la sobirania dels Estats membres i en aquesta qüestió tenen dret a decidir per si mateixos".

Brussel·les es va pronunciar en contra d'aquest mecanisme avui al presentar el seu nou paquet de mesures de lluita contra el frau en el qual advoca, entre altres coses, per fixar sancions mínimes comunes per als delictes fiscals, un número d'identificació fiscal transfronterer, i per reforçar les mesures comunes contra els paradisos fiscals.

L'Executiu comunitari calcula que el frau i l'evasió a la UE representen cada any fins a un bilió d'euros, mentre que l'economia submergida afecta a una mitjana de gairebé la cinquena part del PIB dels Estats membres, és a dir, gairebé dos bilions de euros en total.

Només a Espanya, l'economia submergida va representar el 19,2% del PIB del país el 2011, al mateix nivell de la mitjana dels Vint, mentre que en altres estats membres com Bulgària, Romania i Lituània va arribar al 32,3%, 29%, 6% i 29%, respectivament.

Els nivells més baixos, en canvi, els van tenir Holanda (9,8%), Luxemburg (8,2%) i Àustria (7,9%).

"Si actuem en equip, amb una estratègia comuna, podem derrotar als defraudadors i evasors i recuperar les enormes sumes de diners que legítimament deuen", va assegurar el comissari, que va defensar actuar a escala nacional, europea i internacional.

Més enllà de les mesures ja existents, Brussel·les vol fer més profunda la cooperació i aconseguir que es comparteixi més informació, per exemple, a través de l'accés a les bases de dades nacionals.

Proposa així mateix crear un número d'identificació fiscal europeu transfronterer, un mecanisme de reacció ràpida contra el frau de l'IVA i normes mínimes i sancions de la UE en matèria de frau i evasió fiscals.

Les idees presentades avui per Brussel·les són només un esbós de les mesures que la CE espera presentar abans de finals d'any, quan vegi la llum el seu pla d'acció de lluita contra el frau i l'evasió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS