dimecres, 23 de maig del 2012

Joaquim Maria Puyal, Català de l'Any 2011 El periodista atorga el premi a tots aquells que pateixen la crisi


El periodista i comunicador Joaquim Maria Puyal (Barcelona 1949), que al setembre de 1976 va fer la primera retransmissió radiofònica d'un partit de futbol en català, ha estat elegit Català de l'Any 2011, un guardó que des del 2000 concedeix anualment el diari 'El Periódico' i els espectadors del programa 'Els matins' de TV3. Els altres dos finalistes han estat el cardiòleg i actual director mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Brugada (Girona, 1958), i l'onze vegades campiona del món de trial, Laia Sanz (Corbera de Llobregat,1958).

BCN Capital Mundial del Mòbil i els Afectats per la Hipoteca, que ha aturat 250 desnonaments en dos anys, premis empresarial i solidaritat.

Puyal no se sent català de l'Any
En el torn de paraula, el guanyador del premi va dir que no es considera Català de l'Any, títol que atorga a "tots els ciutadans que pateixen directament la crisi a casa" i que treuen forces d'on sigui per tirar endavant. El comunicador també lamentar la crisi del periodisme i va reivindicar "línies vàlides de pensament per sortir de la crisi".

Dirigint-se al president de la Generalitat, present a l'acte, va admetre que alguna vegada li havia semblat veure en ell un home sol davant les tribulacions. El periodista li va demanar que si alguna vegada se sent això de debò i flaqueja, recordi que té "un poble al darrere". "Si els catalans estem units, som imbatibles", va exclamar.

Anteriorment, aquest premi havia guardonat personalitats com Pep Guardiola, Pasqual Maragall i Neus Català.

La popularitat i el prestigi de Joaquim María Puyal es deu tant a la seva labor radiofònica com a la seva presència en televisió, mitjà en el qual ha dirigit, produït i presentat diversos programes, sempre en llengua catalana, i amb gran èxit d'audiència.

Programes de televisió.

*Vostè pregunta (TVE per al circuit català)

*Vostè *jutja (1985 – 87)

La vida en un *xip (1989 – 1992)

Tres *pics i va repicar (1988 – 1991)

El *joc del *segle (1991 – 1992)

Un *tomb *per la vida (1993 – 1994).

Ha estat el padrí de grans periodistes catalans, als quals va donar la seva primera oportunitat professional, com Antoni Bassas, Eduard *Boet, Pilar Calvo, Jordi Vaig bastar, Xavier Bosch, Mònica Terribas, Manel Fuentes, Ricard *Torquemada, *Rut Vilar, etc…

Des de 1997, ha orientat, preferentment, el seu treball cap a l'activitat universitària i la cerca en l'àmbit de la teoria de la comunicació.

Avui dia segueix retransmetent els partits del FC Barcelona a Catalunya Radio, dóna xerrades i conferències, i produeix programes audiovisuals per a diferents cadenes a través de la seva pròpia productora.

4 Premi Ondas, concedits per Radi Barcelona, de la Cadena SER:

1978- Premi Nacional de Ràdio

1979- Pel seu programa “*Vostè Pregunta”, de TVE

1986- Pel seu programa “*Vostè *Jutja”, Tv3

2004, Ondas a la ”Trajectòria o labor professional més destacada”, “pel seu personal estil de fer ràdio esportiva, iniciat fa 28 anys i que ara desenvolupa amb èxit en Catalunya Ràdio”.

2004. *Premis *Nacionals de *Radiodifusió, *Televisió, Internet i *Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya, 2004, per les seves retransmissions esportives al programa “*Futbol en Català”, de Catalunya Ràdio, “*Per *fer del *català la *llengua vehicular de *molts *dels *oïdors *dels programis *esportius del país, *sigui *quin *sigui el *seu origen cultural i *lingüístic.”

*Premi Ciutat de Barcelona.

*Premi Nacional de Cultura, de la Generalitat de Catalunya.

*Creu de Sant Jordi, de la Generalitat de Catalunya.

Tres premis atorgats per Òmnium Cultural.


Doble premi a el “millor locutor de radi” i a el “millor presentador de televisió” del segle XX, segons votacions populars en el premi a “Els nombres 1 de les Comunicacions del segle XX”, concedit pel programa "L’*Altra *Ràdio" de *Ràdio 4 i *Eutelsat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS