dimecres, 16 de maig del 2012

Els empresaris urgeixen retallades de les pensions. Reclamen avançar l'edat de jubilació als 67 anys, pujar les cotitzacions socials i l'IVA.


Els experts i empresaris del Consens Econòmic de *PwC corresponent al segon trimestre donen una probabilitat mitjana del 34,6% al fet que Espanya sigui finalment rescatada malgrat la difícil situació de la seva economia.

En concret, quatre de cada deu *panelistas estimen que les probabilitats d'un rescat són inferiors al 20%, mentre que tres de cada deu pensen que aquestes es troben entre el 20% i el 40%. Gairebé el 22% dels experts consultats apunten a una probabilitat d'entre el 40% i el 60% i únicament el 5,5% dels *panelistas consideren que la probabilitat que Espanya sigui rescatada és d'entre un 60% i un 80%.

El 92% dels empresaris i experts consultats per *PwC veuen convenient i necessari un pacte d'Estat similar als acords de la Moncloa per sortir de la recessió econòmica, encara que només el 12% creuen que els partits polítics seran capaços de fer-ho i deixar a un costat els seus propis interessos.

El mateix percentatge que insta a aconseguir un pacte d'Estat entén que la creixent desconfiança en l'economia espanyola no es deu només als problemes fiscals, sinó que també està motivada per la situació del sistema financer i, en el cas del 82,6% dels consultats, per la lentitud per superar la crisi immobiliària.

De fet, el Consens Econòmic, que *PwC elabora des de 1999 a partir d'un panell de 310 experts i empresaris, reflecteix que set de cada deu consultats té una opinió negativa sobre com els líders i les institucions europees estan gestionant la crisi.

Només l'actuació del Banc Central Europea (BCE) rep l'aprovat del 62,5% dels experts, mentre que el 81,2% suspèn a la Comissió Europea i el 51,9% al tàndem format per la canceller alemanya, Ángela Merkel, i al ja expresident francès Nicolás Sarkozy.

"INEVITABLES PUJADES D'IMPOSTOS".
Sis de cada deu *panelistas veuen raonables les previsions del Govern sobre l'evolució del PIB i de l'ocupació recollides als Pressupostos Generals de l'Estat per 2012, i vuit de cada deu estan d'acord en què la reducció del dèficit prevista per l'Executiu augmentarà la confiança i la demanda privada, si ben no en l'actual marc de restricció crediticia.

La major part dels experts, en concret el 85,3%, considera que seran inevitables noves pujades d'impostos el proper any, previsiblement indirectes, si Brussel·les es manté inflexible en el seu objectiu que el dèficit es retalli al 3% del PIB en 2013. Si aquest fos l'escenari triat per la Comissió, gairebé vuit de cada deu *panelistas de *PwC aventuren que la recuperació econòmica tampoc es produiria el proper any.

Pel 96,2% dels enquestats la situació econòmica actual és dolenta o molt dolenta i gairebé la mateixa proporció creu que seguirà igual o pitjor en els propers sis mesos. Tres de cada quatre experts del Consens estimen que el PIB espanyol caurà més d'un 0,5% aquest any, mentre que no arriben a la meitat (46%) els que ho situen entre el -0,5% i el 0,5% en 2013.

Els experts fan responsable al sector *finaciero de la creixent desconfiança internacional cap a Espanya. Així, el 92% opina que els problemes que sacsegen Espanya no solament són *achacables a les comunitats autònomes, sinó a la situació del sector financer, que deu sanejar-se.

No conviden tampoc a l'optimisme les respostes que donen els experts sobre les economies familiars. Pràcticament el cent per cent adverteix que la situació econòmica de les famílies es mantindrà igual o anirà a pitjor en el proper semestre, ja que pel 70% el consum disminuirà. També, per a una aclaparant majoria la situació de les empreses (resultats, rendibilitat o endeutament) es mantindrà estable o anirà a pitjor en els propers sis mesos, la conjuntura dels mercats exteriors per poder exportar serà la mateixa i la creació d'ocupació caurà pel 75% dels enquestats.

Les previsions econòmiques del Govern per aquest any són també analitzades. Una mica més de la meitat dels *panelistas creu «raonable» la previsió de caiguda del PIB de l'1,7% i vuit de cada deu pensa que aconseguir l'objectiu de dèficit del 5,3% del PIB ajudaria a augmentar la confiança i la demanda privada encara que set de cada deu pensa que complir amb els objectius provocarà una recessió més aguda.

I sobre l'objectiu del 3% en 2013, la gran majoria veu inevitable més pujades d'impostos per poder complir-ho i creu que caldria ajustar plantilla en l'Administració.

Gairebé set de cada deu experts del panell preveuen que el consum i la compra d'habitatge prossegueixin reduint-se en els propers mesos. Quant als tipus d'interès, *PwC observa un desplaçament de l'opinió pública cap a una possible retallada, fins a situar el preu del diner per sota del 1% abans de finalitzar l'any.

VUIT DE CADA DEU ADVOQUEN PER RETALLAR LES PENSIONS.
D'altra banda, el 83,7% dels *panelistas estimen que la Seguretat Social podria entrar en una situació de desequilibri en un futur proper i advoquen per abordar ja el problema.

Entre les alternatives per solucionar-ho, el 81,6% s'inclina per combinar mesures com la retallada de les pensions, l'avançament de l'entrada en vigor de la jubilació als 67 anys, elevar les cotitzacions socials i pujar l'IVA i cedir aquesta pujada a la Seguretat Social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS