diumenge, 29 d’abril del 2012

El pla català de l'energia vol moure inversions de 24.600 milions d'euros i preveu crear 70.000 ocupacions


El pla català de l'energia vol moure inversions de 24.600 milions d'euros i preveu crear 70.000 ocupacions.
El pla de l'energia i del canvi climàtic de Catalunya 2012-2020 preveu moure unes inversions de 24.600 milions. Són les xifres amb les quals treballa la Generalitat en el nou document presentat aquest dimarts després del Consell *Executiu. Les aportacions públiques seran solament d'1.790 milions d'euros (el 7,3%). La resta procedirà de la iniciativa privada.

El text, d'unes 800 pàgines, fixa el potencial de Catalunya en energies verdes. L'eòlica (35%), la biomassa (19%) i la solar termoelèctrica (10%) seran les fonts que més contribuiran al creixement de les renovables.

A la foto final prevista per 2020, l'energia eòlica, amb una potència de 5.153 megavats (*MW) i hidràulica, amb 2.438 *MW, serien les dues principals fonts de Catalunya.

Per desenvolupar nous parcs eòlics, la Generalitat presentarà en els propers mesos, probablement en 2013, un nou mapa eòlic, que estarà centrat, sobretot en les *Terres de l’*Ebre i el *Empordà, les zones amb major vent de Catalunya, segons va explicar el director general de *Energia, Josep *Canós.
També s'aposta per aquest sector com un generador d'ocupació qualificada i es podrien crear 70.000 llocs de treball.

El pla, que substitueix al que va crear el tripartit i que tenia vigència fins a 2015, vol aconseguir una millora de l'eficiència energètica del 2% anual perquè, en la pràctica, l'economia pugui créixer sense augmentar gairebé el potencial energètic.

En paral·lel, l'objectiu passa per complir el triple objectiu que la Unió Europea s'ha traçat fins a 2020: que un 20% del consum energètic procedeixi de renovables, eficiència energètica del 20% i una reducció de les emissions de diòxid de carboni del 20%.

Dos són els elements que podran alterar aconseguir el potencial en energies verdes. Primer, les cosines als nous projectes de renovables, que ara estan suspeses. I segon, els preus de l'energia, l'evolució de la qual es preveu a l'alça. Amb un cost més elevat del petroli i del gas, la necessitat de subvencions seria menor i la rendibilitat dels nous projectes en renovables, major.

Segons la Generalitat, el pla de l'energia i del canvi climàtic permetrà evitar importacions de combustibles fòssils per 20.400 milions fins a 2020. La compra de petroli és l'element que més desequilibra el comerç exterior de Catalunya. El territori no posseeix petroli ni gas i té una gran dependència d'aquesta energia per al funcionament de l'economia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS