dimecres, 4 d’abril del 2012

El País Basc no aplicarà la "poc ètica" amnistia fiscal



El País Basc no aplicarà l'amnistia fiscal indiscriminada aprovada pel Govern de Mariano Rajoy divendres passat, ni tampoc cap altra regularització, segons van explicar ahir els dirigents institucionals i polítics d'Euskadi.Biscaia (PNB) i Guipúscoa (*Bildu) rebutgen de plànol la mesura, que Àlaba (PP) no podria treure endavant encara que volgués per falta de suports polítics.

La Diputació de Biscaia (governada pel PNB) i la de Guipúscoa (en poder de *Bildu) van deixar clar que no van a permetre que els *defraudadores “netegin el seu historial tributari al mòdic preu del 10%”, en paraules del diputat general de Biscaia, José Luis Bilbao.

La Diputació d'Àlaba (que governa el PP) no va fer pública la seva postura, però encara que volgués no podria treure endavant una amnistia fiscal sense suports polítics, i no els té, ja que ni PSE, ni PNB ni *Bildu estan per la labor.

A Euskadi, les competències fiscals corresponen a les Diputacions forals, i el Govern basc actua com a coordinador. Mitjos polítics subratllen que a menys d'un any de les properes eleccions autonòmiques cap partit basc va a convertir-se en defensor d'una mesura tan poc “estètica” com la regularització fiscal.

El màxim mandatari biscaí va llançar severes crítiques contra la “doble” amnistia aprovada per Rajoy, inclosa la repatriació dels beneficis obtinguts per les filials de les empreses en paradisos fiscals al 8%. La iniciativa és “èticament inacceptable, políticament indefensable i socialment injusta, perquè facilita el blanqueig de capitals, mata la figura del delicte fiscal, i vas veure d'assoliment una recaptació que hauria de perseguir-se judicial i políticament”, va dir.

Aquesta dura reacció és especialment xocant ja que Biscaia ha advocat en altres ocasions per realitzar regularitzacions a fi d'aflorar capitals i injectar liquiditat en el sistema, encara que sempre amb controls per prevenir el blanqueig. De fet, en 2008 , al principi de la crisi, va presentar una proposta a les altres Diputacions i a l'Executiu basc per debatre la mesura, encara que la idea no va quallar.

A més del moderat recàrrec del 10%, Bilbao va criticar especialment que no s'investigui l'origen dels actius que s'afloren. Segons va dir, la seva postura és la del PNB.

A Guipúscoa, *laresponsable foral d'Hisenda, Helena Franco, va rebutjar també la regularització i va assegurar que “una lluita eficaç contra el frau passa perquè els contribuents saben que Hisenda tracta igual a tots”.

El PSE va considerar l'amnistia com un “greuge” que penalitza als treballadors que compleixen amb el Fisc i una “ganga” pels *defraudadores. Segons els socialistes, la mesura resta legitimitat a la lluita contra el frau.

Els responsables bascos no creuen que hi hagi risc que contribuents traslladin el seu domicili fiscal anés d'Euskadi per beneficiar-se del procés de regularització extraordinari del Govern, ja que el decret llei és molt concret a l'hora de parlar de domicili i termini de meritació. “En qualsevol cas, estarem vigilants”, va dir Bilbao.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS