diumenge, 1 d’abril del 2012

El Govern retallarà en el nostre futur 1.389 milions d'euros


L'Administració central reduirà a la meitat els diners destinats a l'ajuda al desenvolupament, que retallarà en 1.389 milions d'euros, segons avança el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per 2012 aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres.

La retallada afectarà principalment al Fons de Promoció per al Desenvolupament (*Fonprode), que veurà reduït el seu pressupost en 670 milions d'euros, i a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (*AECID), que comptarà amb 594 milions d'euros menys, ha explicat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro.

El *Fonprode, un dels instruments que va substituir en la legislatura passada als antics crèdits *FAD, finança donacions a Estats i aportacions a organismes internacionals no financers, així com alguns crèdits reemborsables en condicions avantatjoses com els microcrèdits.

El Govern, per boca del ministre d'Afers exteriors i de Cooperació, José Manuel García-*Margallo, ja ha avançat que Espanya reduirà el nombre de països als quals destina cooperació de manera bilateral i el nombre d'organismes internacionals que finança, que passaran previsiblement de 70 a 35.

No solament la *AECID i el *Fonprode es veuran afectats per la retallada.

El Fons creat per Espanya en 2007 per portar aigua potable i sanejament a les zones més necessitades d'Amèrica Llatina i el Carib també sofrirà un reducció de 125 milions d'euros, segons ha detallat Montoro en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Encara que el projecte de Pressupostos no es coneixerà amb tot detall fins al dimarts, fonts del Ministeri d'Afers exteriors i de Cooperació han avançat a Europa Press que "no hi haurà canvis substancials" en la xifra avançada aquest divendres.

El projecte de PGE inclou una "partida específica" per a subvencions a ONG, que cobraran aquelles partides compromeses per l'anterior Executiu i que encara no s'haguessin desemborsat, han precisat les mateixes fonts, que no han pogut precisar si hi haurà diners per obrir noves convocatòries d'ajudes i subvencions.
RECULADA A NIVELLS DE 2005

Amb la retallada coneguda avui, l'aportació de l'Administració central a l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (*AOD) baixa un 47,6 per cent i se situa a nivells de 2005. Aquí no s'inclou les retallades previsibles que faran les Comunitats Autònomes i ajuntaments en cooperació, que faran que la *AOD es ressenti encara més.

La *AOD espanyola va tancar 2011 representant el 0,29 per cent del Producte Interior Brut, enfront del 0,43 per cent de 2010. Aquest descens notable correspon a les retallades que tant l'Executiu socialista com les CCAA van fer en cooperació, per la qual cosa a la fi de 2012 Espanya s'allunyarà encara més de la meta del 0,7.

El PSOE ha expressat recentment el seu temor al fet que la *AOD representi a la fi de 2012 el 0,25 per cent del PIB, és a dir, que torni a nivells de 2004.

La retallada en cooperació farà que el Ministeri d'Afers exteriors i de Cooperació sigui un dels quals més reduirà la seva despesa, que retallarà en un 54,4 per cent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS