dijous, 8 de març del 2012

Model català d'immersió excepte casos particulars



El TSJC salva el model català d'immersió excepte casos particulars

El TSJC ha avalat per majoria de 21 vots el model català d'immersió lingüística a les escoles, si bé la resolució recull que la Generalitat ha d'oferir atenció lingüística individualitzada a les 3 famílies demandants que volien classes en castellà.

Segons l'acte dels magistrats, en el qual s'estima parcialment el recurs de la Generalitat, "no es pot fer un pronunciament general sobre l'ús del castellà com a llengua vehicular arran d'una lectura *descontextualizada i literal d'una frase de la fallada del Suprem" sobre la petició d'aquestes tres famílies.

Ara, el TSJC deixa sense efecte la seva resolució de setembre de 2011, per la qual cosa "manté el model que en l'actualitat s'està duent a terme", i que implica que les escoles de Catalunya mantindran el català com a llengua vehicular de l'ensenyament.

En declaracions als mitjans, l'advocat de Convivència Cívica Catalana (*CCC), Ángel Escolano, que ha avançat que recorreran en el termini estipulat de 10 dies, ha interpretat que l'atenció lingüística individualitzada que resa l'acte s'executarà per als pares que han reclamat i aquells que ho facin a partir d'ara a través d'una demanda, en augurar que això asseurà jurisprudència.

En l'acte, els jutges del TSJC han retret a la Generalitat que "en els casos concrets de les famílies que havien sol·licitat per als seus fills ensenyament en castellà, l'Administració no ha acreditat haver executat degudament la sentència del Suprem", per la qual cosa obliga a la Generalitat a donar resposta, en aquest cas, a les famílies demandants.

"Pretendre extreure des d'una lectura *descontextualizada i literal d'una frase de la fallada de l'Alt Tribunal un pronunciament general sobre l'ús del castellà *com llengua vehicular en el sistema educatiu de tota Catalunya és alguna cosa que excedeix en molt del que és la funció pròpia d'aquest òrgan", han aclarit els jutges del TSJC, els qui avisen que solament el TS hauria pogut en el seu moment precisar el contingut mitjançant un aclariment de la sentència.

La sentència del TS, emesa al desembre de 2010, obligava a la Generalitat a incorporar el castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament, al·legant la seva cooficialitat al territori.

Les famílies van acudir llavors al TSJC per reclamar el compliment de la fallada del TS, i l'alt tribunal català es va alinear amb el Suprem obligant a la Generalitat a incloure el castellà com a llengua vehicular, la qual cosa el *Govern va recórrer.

Aquest dijous el TSJC ha donat resposta al recurs del *Govern, donant-li parcialment la raó, encara que aclareix que "té l'obligació d'adoptar les mesures que esmenta l'acte en relació a l'ensenyament que s'imparteix als fills del recurrent, reconeixent-se en tal sentit la seva situació jurídica individualitzada", que és la introducció del castellà com a llengua vehicular en aquests casos.
UN VOT PARTICULAR

D'entre els 22 jutges del ple, 21 han votat a favor d'estimar parcialment el recurs de la Generalitat, mentre que la magistrada Núria *Cleries ha anotat el seu vot particular demanant l'estimació en la totalitat del recurs de la Generalitat.

Aquesta ha defensat que el català es troba en situació minoritària a les escoles, i que les famílies demandants ja han rebut aquesta atenció individualitzada en castellà, amb circulars del centre en aquest idioma.

La Generalitat ja té un servei per atendre a les famílies que demanen més atenció en castellà, encara que les famílies recurrents ho consideren insuficient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS