dijous, 4 d’octubre del 2018

Justícia del PSOE, amaga els detalls del contracte amb el bufet belga que defensa al jutge Llarena.







Poden amagar alguna informació per raons d'interès públic, però altres (justificació de l'ús del negociat, preu per hora, valoració de l'oferta ...) no semblen encaixar en les excepcions que marca la llei.

L'anunci de formalització del contracte pel qual es va contractar a un bufet belga per defensar el jutge Pablo Llarena davant la demanda presentada per Carles Puigdemont. La signatura Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick, que s'encarrega del servei, és l'única que es va presentar a la licitació, segons podem conèixer gràcies als -pocs- detalls publicats en la Plataforma de Contractes del Sector Públic.

Com es va anunciar a finals d'agost, el preu final acordat va ser de 545.000 euros (impostos inclosos), però això és només una xifra orientativa, el muntant màxim que el Govern preveu gastar. El que s'acabarà pagant dependrà del nombre d'hores necessàries per a la seva defensa. Però, malgrat que la tarifa horària era un dels punts que es valorava per a l'adjudicació (amb un 45% del pes, enfront d'un 55% per l'experiència), no consta en els documents fets públics.

Aquest preu per hora, imprescindible per conèixer el cost del servei, hauria d'aparèixer, com a mínim, en l'acta d'adjudicació i en els informes de valoració, però cap d'aquests documents apareix en l'expedient públic del contracte. Tampoc la justificació de l'ús del negociat sense publicitat, obligatòria des de l'última reforma de la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP), entre molts altres detalls.

El Ministeri de Justícia pot utilitzar el procediment negociat sense publicitat, en aquest cas, per raons com la urgència de comptar amb un advocat que representi Llarena. Però que es tracti d'un negociat sense publicitat només vol dir que no es publica anunci de licitació perquè qualsevol empresa que vol presentar-se i que es tracta directament amb aquelles convidades a participar -en aquest cas, es preveia convidar a tres, però no s'aclareix si es va fer. Així, l'ús d'aquest procediment, per se, no elimina la resta de les obligacions de publicitat generals del contracte.

Segons la LCSP, és obligatori publicar, de cada contracte, un llistat de dades. Els que no apareixen en aquest expedient són:

La memòria justificativa del contracte i l'informe d'insuficiència de mitjans en els contractes de serveis, així com el document d'aprovació de l'expedient.

La justificació del procediment si no és un concurs obert o restringit. És a dir, si es fan servir tipus com el negociat.

Plecs tècnics i administratius, on es recullen els detalls del contracte.

Composició de les meses d'adjudicació i experts consultats, si n'hi ha.

Les actes de la mesa d'adjudicació i els informes de valoració dels criteris subjectius, així com la resolució de l'adjudicació.

Per descomptat, la mateixa norma estableix excepcions a aquesta publicitat, quan es consideri, justificant-se en l'expedient, que la divulgació d'aquesta informació pot obstaculitzar l'aplicació d'una norma, resultar contrària a l'interès públic o perjudicar interessos comercials, o quan es tracti de contractes declarats secrets o reservats o ho exigeixi la protecció dels interessos essencials de la seguretat de l'Estat.

Així, amagar part dels plecs -amb els detalls de quins arguments o mitjans es pretenen utilitzar en la defensa- pot respondre a raons de defensa de l'interès públic, però es fa més difícil entendre que defensar els interessos comercials del bufet belga passin per sobre del dret dels ciutadans a saber com es gasten els seus impostos i si l'elecció d'aquesta empresa i no una altra va ser la més adequada.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS