dilluns, 25 de febrer del 2019

PER AQUESTS NO HI HA MUSICA, NI CONCERTS NI CARAVANES HUMANITÀRIES. A ningú li importa Haití, a ningú li fa mal Haití: Porten dies de violentes protestes, per què ningú els porta ajuda humanitària ?, per què són negres o perquè no tenen petroli.







Les protestes són cada dia amb molta repressió governamental i ja són més de deu els morts

Segons el també director executiu de la Plataforma Haitiana per la Defensa d'un Desenvolupament Alternatiu, tot i les dificultats financeres el Govern va continuar l'augment de les despeses i privilegis, fins al punt que un senador costa a l'Estat molt més que els seus parells en tot el Carib.

Mentrestant, creix la crisi a les llars i augmenta el nombre de persones per sota del llindar de la pobresa, que ja arriba al 80 per cent de la població i una quarta part no pot cobrir les seves necessitats alimentàries bàsiques.

En aquest context, alguns albiren la fi del govern de Moise i el pas cap a una administració transitòria que permeti un nou règim polític, una nova Constitució i redefineixi les pautes econòmiques per sortir de la lògica neoliberal imperant.

'La transició ha de ser dirigida dins d'un consens, cal negociar entre totes les forces polítiques ", ha assenyalat Chalmers i va advertir la necessitat d'assegurar-se que aquest període permeti arribar a la reestructuració de les estructures polítiques

Les manifestacions en contra de la corrupció i el mal maneig de l'economia, s'han cobrat la vida d'almenys 15 persones fins ara, segons mitjans estrangers.

Per què protesten?

La situació dels haitians sempre ha estat molt precària, però es va agreujar en els últims mesos en un context econòmic difícil, amb una forta depreciació del gourde (la moneda oficial), una elevada inflació, al que s'ha afegit una crisi d'electricitat derivada de l'escassetat de gasolina.

Les persones estan furioses, acusen corrupció i desfalc d'un programa veneçolà, mitjançant el qual s'enviava petroli a preus favorables a Haití. Els manifestants corejaven consignes i sostenien mantes als carrers de Port-au-Prince, preguntant: "On són els diners de Petrocaribe?".

Moise Jean Charles, un líder opositor, va dir que les manifestacions continuaran en els pròxims dies fins que Moise renunciï, una cosa que aquest ha dit que no farà.

La comunitat internacional i el sector econòmic nacional ha cridat al diàleg per buscar solucions a la crisi política i econòmica, el que no ha aconseguit contenir les protestes, les quals continuaran, d'acord amb els promotors.

El poble haitià ha sortit als carrers a demanar la sortida del president Moise

¿Perquè a ningú li importa Haití, i ningú li fa mal Haití?

La veritat és aquesta. A ningú li importa Haití. I tots saben per què. Perquè la república d'Haití és pobre, la més pobre de tota Amèrica i perquè els seus habitants són negres i els negres no són benvinguts en moltes parts, com passa a La Florida que retornen als seus balseros, encara que toquin terra amb els seus peus ben secs i diguin la veritat, que es van del seu país per raons econòmiques i no perquè no hi hagi llibertat.

Nota relacionada El que està passant a Haití és una autèntica revolta popular antiimperialista
Les informacions que arriben d'Haití són alarmants. Ex militars que van pertànyer a anteriors governs dictatorials han tornat al país creuant la frontera de la República Dominicana per tal d'avançar sobre la capital, Port-au-Prince, per enderrocar al govern de Jean Bertrand Aristide. La rebel·lió s'ha estès a altres poblacions del país. Mentrestant, a la comunitat internacional es discuteix el cas haitià, però ningú ha dit què fer i com fer-ho per evitar que el bany de sang arribe a tragèdia de holocaust. ¿Nacions Unides, l'OEA, el Caricom?

Es diu que la responsabilitat de la crisi haitiana recau directament sobre el propi President Arisitide perquè a les eleccions congresionales passades, en les quals l'oposició es va negar a participar per faltes de garanties, el govern va prendre possessió de tots els escons del parlament.

Però el que va començar com una protesta cívica de manifestacions de carrer s'ha convertit en una veritable guerra en què ni govern ni oposició civil té el control de la situació. Ara els que apareixen com els caps del moviment contra Aristide no són els polítics descontents, sinó altres més violents, com és el cas del cap d'una milícia armada, Louis Jodel Chamblain, que ja dirigís un Cop d'Estat contra Aristide en l'any 1991 .

A la revolta també està Guy Philippe, un odiat cap de la policia haitiana durant la dictadura militar que enderroqués a Aristide, governant brutalment el país des de l'any 1991 fins al 1994. Philippe, sindicat com ferotge violador dels drets humans, encapçala una banda de més de 300 homes armats llestos per atacar el palau Presidencial i establir un govern militar després de «ajusticiar» a Aristide.

Negra s'ha tornat la situació a Haití. En l'OEA, a les Nacions Unides, a París ia Washington es parla amb preocupació sobre la situació haitiana. Però cap organisme internacional ni govern de les anomenades "democràcies riques de l'anomenat món lliure" ha pres la decisió sàvia i humanitària d'ajudar a resoldre la crisi haitiana, que, per començar a buscar solucions, s'ha d'iniciar amb una ajuda humanitària massiva. Perquè és la fam, la misèria, el deteriorament de l'economia, la que ha provocat, com ha estat en altres ocasions, la crisi que avui amenaça a portar al desastre a la nació haitiana.

Lamentablement a ningú li importa Haití. Perquè els haitians són pobres i perquè els haitians són negres. Ningú ho diu, però aquesta és la veritat. Que es matin entre ells que a Haití ni hi ha or ni hi ha petroli! Perquè si fos així, ja el món hagués dit: Aquí estem! Però no és així. ¿Negres i pobres? Drets humans, per a què?.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS