divendres, 25 de gener del 2019

La il·legalització de grups com Vox. La llei de partits que permet la seva il·legalització. El text legal que va aïllar Batasuna prohibeix que un partit pugui, de forma greu i reiterada, atemptar contra el règim democràtic de llibertats, justificar el racisme i la xenofòbia o alimentar el discurs de l'odi.







Organitzacions i associacions feministes s'estan plantejant sol·licitar la il·legalització de Vox als tribunals acollint-se a la llei de partits polítics que va ser aprovada l'any 2002 i que va permetre aïllar Batasuna i deixar-la fora del joc polític. En l'exposició de motius de l'esmentada llei es recull que el seu objectiu és garantir el funcionament del sistema democràtic i les llibertats essencials dels ciutadans, impedint que un partit polític pugui, de forma reiterada i greu, "atemptar contra aquest règim democràtic de llibertats , justificar el racisme i la xenofòbia o donar suport políticament la violència i les activitats de bandes terroristes ".

En concret, l'article 9 de la llei persegueix assegurar el respecte dels partits als principis democràtics i als drets humans. A més, "desenvoluparan les funcions que constitucionalment se'ls atribueixen de manera democràtica i amb ple respecte al pluralisme". Difícilment pot encaixar en aquest article un partit que coqueteja amb la xenofòbia per aconseguir vots i que pretén expulsar del país a 52.000 immigrants sense major argument que el de ser estrangers.

La llei de 2002 estableix que un partit polític serà declarat il·legal quan la seva activitat vulneri els principis democràtics, en particular "les llibertats i drets fonamentals, promovent, justificant o exculpant els atemptats contra la vida o la integritat de les persones, o l'exclusió o persecució de persones per raó de la seva ideologia, religió o creences, nacionalitat, raça, sexe o orientació sexual ".

Tampoc admet la llei als partits que utilitzin com a instruments de la seva activitat, "conjuntament amb els propis o en substitució dels mateixos, símbols, missatges o elements que representin o s'identifiquin amb la violència". No són pocs els votants de Vox que acostumen a exhibir banderes preconstitucionals en actes públics o mítings dels seus líders polítics, una conducta que suposa una clara apologia d'un règim fanàtic i dictatorial que va practicar el terrorisme d'Estat mitjançant la repressió, l'execució dels dissidents i l'empresonament de milers de persones per les seves idees polítiques. En aquest sentit, cal recordar que en països com Alemanya la mera exhibició d'una bandera nazi és delicte.

D'altra banda, tractar de liquidar la legislació que protegeix les dones del terrorisme masclista podria considerar-se no només un altre atemptat contra la Constitució espanyola -que promou el valor de la igualtat sense discriminació per raons de sexe-, sinó contra els convenis de protecció de els drets humans que Espanya ha signat en els organismes internacionals. Tractar de derogar la llei de violència de gènere amb mentides i dades falses suposa, d'alguna manera, assumir ser còmplice dels qui practiquen aquest terrorisme masclista gairebé diàriament. Cap Estat democràtic pot tolerar semblant aberració.

Arguments jurídics per sol·licitar la il·legalització de Vox no li falten a les associacions feministes de tot el país, que han decidit plantar cara a la ideologia patriarcal de Vox mitjançant manifestacions a tot el territori nacional. En aquest sentit, més d'un centenar d'associacions feministes han signat un manifest contra la derogació de la llei de protecció contra la violència de gènere, una mesura "intolerable" que exigeix ​​el partit ultra per donar suport al Govern de PP i Ciutadans a Andalusia.

Per la seva banda, l'homofòbia que sembla transpirar el programa polític del nou partit d'extrema dreta espanyola, com a forma del discurs de l'odi que sembla promoure, seria un altre motiu més per demanar la seva il·legalització en els tribunals, ja que aquesta ideologia atempta també, directament , contra el dret a la no discriminació de les persones constitucionalment reconegut.

La iniciativa d'il·legalització comptaria amb les directives i recomanacions de la UE. Així, una resolució del Parlament Europeu sobre l'auge de la violència neofeixista a Europa (2018/2869 (RSP), insta en el seu article 20 a "lluitar contra les organitzacions que propaguin discursos d'odi i violència en espais públics, en la línia de prohibir efectivament els grups neofeixistes i neonazis i qualsevol altra fundació o associació que exalti i glorifiqui el nazisme i el feixisme dins del respecte de l'ordenament jurídic i la jurisdicció nacional ".

Finalment, altres propostes programàtiques de Vox com l'eliminació del model territorial de les autonomies també suposen un atac directe contra un altre pilar fonamental de la Constitució. L'Espanya que pretén instaurar el partit ultra seria una Espanya preconstitucional, franquista, que res tindria a veure amb l'actual, i portaria al nostre país a retrocedir 40 anys en el temps. Aquesta idea d'Espanya "una, gran i lliure" és obertament inconstitucional i no tindria cabuda en el nostre ordenament jurídic. Per imposar-la, Vox hauria de reformar la Constitució del 78 o promoure una altra Carta Magna que sens dubte no comptaria amb el consens d'aquella que vam votar tots els espanyols.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS