dimarts, 6 de febrer del 2018

El ministeri espanyol no ha donat explicacions sobre aquesta decisió. Els Casals catalans a l'exterior i les activitats socials i culturals en risc a tot el món, la intervenció del 155 i dels comptes de la Generalitat ha tombat l'ajuda anual de les entitats catalanes a l'estranger. Els responsables del ministeri espanyol que s'han fet càrrec del departament català s'han negat a signar la concessió definitiva de les ajudes, i la del 2017 s'ha perdut i ja no podrà ser cobrada.







Els 103 centres i Casals catalans a l'exterior han encaixat un dur cop amb l'aplicació del 155. La subvenció que havien de rebre de la Generalitat corresponent a 2017 pel desenvolupament de les seves activitats ha estat revocada per les autoritats del Ministeri d'Afers Exteriors espanyol. Havia de ser d'un milió d'euros, com en anys anteriors, però finalment no veuran ni un cèntim. Aquesta situació posa a algunes d'aquestes entitats a situacions molt complicades com la impossibilitat d'assumir el lloguer del local, no poder pagar als professors de català o no poder tornar crèdits bancaris.

El programa de subvencions als centres i entitats exteriors funciona des de l'any 1993, i es regeix per un reglament en què cada entitat ha de detallar les activitats que realitzarà al llarg de l'any. Durant els últims temps, l'emigració de catalans a l'exterior ha fet créixer el nombre de centres i d'activitats que es duen a terme, i en els últims cursos la partida per ajudar-los va ser d'un milió d'euros. Com cada any, el Departament d'Afers Institucionals i Exteriors tenia resolta la convocatòria de 2017 a principis de setembre, i la partida corresponent al pressupost de 2017 estava concedida de manera provisional.

Arran de la intervenció de les finances de la Generalitat i l'aplicació de l'article 155, no obstant això, els responsables del ministeri espanyol que s'han fet càrrec del departament català s'han negat a signar la concessió definitiva de les ajudes, i la del 2017 s'ha perdut i ja no podrà ser cobrada.

El ministeri espanyol no ha donat explicacions sobre aquesta decisió, tot i que, per la manera com s'ha gestionat el problema, tot fa pensar que atribueix a aquestes entitats una finalitat política. En un primer moment, al novembre, els responsables del ministeri van negar l'ajuda a les activitats de 30 centres, i també als vuit centres exteriors situats a Espanya: els primers, perquè entenia que havia activitats que anaven més enllà del foment de la cultura ; els segons, al·legant que un casal català a Madrid, Sevilla o Bilbao no és un centre exterior. Un criteri, en canvi, que no s'aplica als centres de les comunitats i cases regionals d'Aragó, Astúries, Andalusia i Madrid dins de l'Estat, que sí que s'inclouen sense cap problema en el cens de centres exteriors.

El ministeri reduïa així la partida a 680.000 euros, destinada als centres que sí considerava que podien rebre els ajuts. Els tècnics del departament van emetre un informe jurídic per reclamar els motius de l'exclusió, ja que eliminar alguns de la línia d'ajuts públics per motius polítics seria cometre un acte administratiu il·legal.

En vista d'això, el ministeri tirar per: cap centre rebrà ni un euro. El 29 de desembre es va revocar la concessió de les ajudes, de manera que la partida pressupostària d'un milió d'euros corresponent al 2017 ja s'ha perdut i no es pot recuperar de cap manera, ja que l'exercici de 2017 ja s'ha tancat i les activitats que han fet els casals durant el 2017 han quedat sense cap ajuda per finançar-les. "Això ens ha posat en una situació molt greu, i amb algun cas dramàtic", explica a aquest diari Jordi Gairin. "Les entitats i els centres són plurals i no ens dediquem a fer política. Sembla que l'Estat havia decidit castigar aquelles que, segons el seu criteri i sense conèixer-les realment, podien tenir una orientació sobiranista, i al final les ha castigat totes. "

L'única possibilitat per recuperar la partida perduda seria que en 2018 es doblés de manera extraordinària el pressupost per als centres. Però això dependrà de la voluntat del govern de la Generalitat que es formi, i també de l'autonomia financera que pugui tenir respecte a la intervenció dels comptes que ha establert el Ministeri d'Economia espanyol.

Activitats socials i culturals en risc a tot el món.

Cada Casal és un món i la decisió de l'Estat d'anul·lar la subvenció anual crea situacions complicades. El casal de Cuba, per exemple, donava auxili social, amb menjar, roba i medicaments, a ciutadans en situació precària, i ara això està en perill. El casal de Berlín havia doblat aquest 2017 la despesa destinada a activitats, ja que va organitzar la trobada anual de centres d'Europa, i ara no disposa dels diners de la subvenció per a cobrir-lo. El de Saragossa, que s'havia hagut de vendre la seu, ara també té problemes per assumir el lloguer, i el d'Andorra podria tenir dificultats per pagar proveïdors i crèdits. Al de Grenoble, la presidenta havia avançat diners de la seva butxaca per a les activitats del 2017 i ara no es podran restituir.

Però una de les conseqüències generals de la retallada és que en 2018 es deixaran de fer moltes activitats per la incertesa amb relació a aquests ajuts. "Alguns centres ja estan dient als professors de català que potser no els podran contractar", explica Jordi Gairin, president del FIEC i president de la casa de Luxemburg, que organitza cada any un festival de cinema català i un cicle de debats sobre actualitat política catalana. "El nostre objectiu no és fer política, sinó mantenir unida la comunitat catalana, i difondre la cultura i la llengua entre els fills nascuts fora i entre els estrangers que s'interessen per Catalunya."


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS