dimecres, 3 de gener del 2018

L'estat espanyol va processar, va embargar, va empresonar o exiliar als dos últims presidents de la Generalitat i als seus governs i els mitjans de comunicació espanyols porten mesos difamant i donant una imatge negativa, absolutament sectària, de qualsevol moviment polític de Catalunya i d'aquest país en general. Els poders de la cort madrilenya desconeixien al que s'enfrontaven.







Espanya té un problema i aquest cop no pot resoldre-ho amb una massacre. Faci el que faci el govern, buidi l'Estat, arruïni a les famílies, anul·li les llibertats, acabi amb l'autonomia de la Justícia, la societat espanyola va demostrar ser incapaç de reaccionar. Aquesta societat és molt feble, el franquisme sociològic el van transformar en franquisme polític i l'opinió crítica ha vist com un partit que deia ser oposició, el PSOE, s'entén amb aquest govern.

Curiosament, el gran desafiament al govern i fins i tot als poders de l'Estat el va crear aquest mateix partit postfranquista que governa. Va ser el PP de Rajoy qui amb la seva campanya contra l'autogovern català va conduir a la meitat de la societat catalana, la més viva, a l'independentisme. A Rajoy, a més de la seva gestió directa des del govern, caldrà sumar-li aquest mèrit històric.

Una vegada que existia aquesta realitat social, aquesta ciutadania tan extensa que se sent ofesa per l'estat espanyol i que creu que no li queda més sortida que anar-se'n, els veritables poders de l'estat es van arremangar i van ficar directament les mans a la massa, des del rei al poder financer, i van actuar darrere de Rajoy utilitzant els mitjans de comunicació com a armes d'agitació contra la demanda catalana. Un conflicte polític creat interessadament a benefici del centralisme, que calculava que ho beneficiaria en tot moment i que va conduir, sense deixar lloc al diàleg, a un tot o res.

Estic convençut que els poders de la cort madrilenya desconeixien al que s'enfrontaven. Mai havien volgut conèixer ni neconocer a Catalunya com a nació. Trobar a un polític espanyol que sàpiga català és tot un repte. I havien establert un còmode entesa amb un grup social que facilitava governs i garantia la pau social i, sobretot, la nacional. En la cort van seguir imaginant a Catalunya a través de les figures de Pujol, Duran i Lleida i fins i tot el primer Mas, però la societat catalana va canviar profundament en els últims deu anys, va apartar a aquesta casta que l'havia representat i van emergir sectors socials nous i enèrgics. Va ser mèrit de Rajoy i els poders centralistes fer que aquesta societat democràtica es fes més militant i decidida.

"Us muntarem un Ulster que us aneu a cagar", això van voler fer. L'hostilitat del govern i de l'estat, amb tots els seus instruments, és històrica, i ha deixat al descobert que Espanya no és una democràcia que ofereixi protecció i garanties a la ciutadania. No hi ha justícia independent, hem de témer-com hem de témer a la policia. Catalunya va ser literalment ocupada, com bé va explicar a crits el cap dels antiavalots enviat a Barcelona ( "aquí jo sóc la puta llei!") Després d'agredir a un cambrer perquè li va parlar en una llengua que va creure que era català. Això i tot tipus de violències de carrer porten vivint els catalans a les seves ciutats i pobles des de fa dos mesos. Un intent de ulsterizar un país pacífic.

L'estat espanyol va processar, va embargar, va empresonar o exiliar als dos últims presidents de la Generalitat i als seus governs. Els mitjans de comunicació espanyols porten mesos difamant i donant una imatge negativa, absolutament sectària, de qualsevol moviment polític de Catalunya i d'aquest país en general. I en cap moment hi ha hagut un gest de suport significatiu, al contrari, els poders i els seus mitjans de comunicació només van encoratjar manifestos contra el referèndum. Els catalans s'han sentit sols i incompresos, fins i tot molts d'aquests catalans que han votat pels partits del 155 s'han sentit rebutjats per Espanya i els espanyols. Ningú pot ja reparar aquestes ferides.

El camí iniciat per Rajoy, recollida de signatures, boicot, recurs contra l'Estatut, radicalització de l'espanyolisme, "a per ells" ... va tenir conseqüència immediata per al seu partit: els poders financers, ja a cara descoberta, van comprendre que a Catalunya la seva instrument no podia ser el PP ni el PSOE-PSC, i van apostar per Ciutadans amb un finançament obscena i autocars de gent de tot Espanya. No és probable que l'IBEX i la Casa Reial apostin immediatament per un govern de Ciutadans, encara tenen un enteniment que ve de sempre amb el PP, que compta amb una estructura territorial forta, però és un seriós avís per a Rajoy i obre el camí a un futur govern del PP amb Ciutadans. Ja no caldrà que González i Cebrián condueixin el PSOE a permetre govern.

Però el que el món, dic el món i no la societat espanyola tancada en l'esfera d'aquests mitjans de comunicació, ha vist és que ni l'estat amb la seva violència ha aconseguit derrotar aquesta ciutadania catalana. El resultat de l'independentisme és una victòria de la democràcia, d'una ciutadania que s'enfronta sense por a unes coaccions com no s'havien vist en molt de temps a Europa. Aquesta Europa buida de govern i de política.

No sé si Rajoy i el Rei, després dels seus anuncis d'aplicar càstigs a Catalunya, tornaran a comparèixer, i no imagino com podran enfrontar la humiliació que li han propinat aquests catalans desarmats i amb els seus governants presos o exiliats.
Espanyols, ho repeteixo, admirin a aquesta ciutadania republicana, lliure i sense por capaç d'enfrontar porres, multes, presó o exili. Amb aquesta nació haurà de dialogar i pactar ara l'estat espanyol, aquest estat per al qual dialogar és humiliar-se.

SUSO DE TORO 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS