dissabte, 30 de desembre del 2017

El sistema polític configurat en la Transició, té els dies comptats, els que vénen acusant Puigdemont de colpista, s'obliden de la història d'Espanya. Els cops d'estat han comportat una guerra, enfrontament armat o una dictadura i cap s'ha donat per afavorir el benestar ciutadà ...







L'extrema dreta, que mai s'ha anat, «està còmoda amb el discurs oficial sobre Catalunya» i se sent recolzada pel Govern en la confrontació. Els colpistes són a la dreta reaccionària, entroncada en el Partit Popular des de sempre; fins i tot han impedit una declaració de condemna del Congrés a les agressions ultradretans a València, promoguda per Compromís i recolzada per la resta de forces a la cambra.

Des del Govern equiparen l'1-O per la república Catalana, amb un cop d'Estat. El mateix Mariano Rajoy al Senat, va vincular l'intent del Govern català amb «les pitjors dictadures». Rafael Hernando, no ha descartat que es puguin produir detencions, pels «forts delictes» comesos a Catalunya i «un cop d'Estat». Els que critiquen el nacionalisme català celebren el nacionalisme espanyol. El problema és que no tots volem la mateixa Espanya. Alguns no ens sentim orgullosos de ser espanyol en l'actual. No em sento orgullós pels CIE, per la passivitat davant els assassinats masclistes, per com la pobresa es porta per davant tantes vides i la banca practica la usura legalitzada; i per la corrupció política que ens ha saquejat.

«No som uns delinqüents, no som uns bojos, ni uns colpistes», va dir el president Puigdemont. Les demandes catalanes sempre s'han expressat pacíficament a partir de majories obtingudes a les urnes, «que han dit sí a la independència». Això no s'assembla gens a un cop d'Estat. Han estat les urnes les que han parlat. És cert que l'1-O va ser una consulta sense garanties, però no un «referèndum il·legal». La política hauria de fer possible el que sembla impossible.

Tot i la importància històrica que se li ha volgut donar al cop d'Estat del 23-F, encara hi ha molts punts foscos sobre els seus inspiradors, la preparació i la seva execució. Tot sembla que va ser una farsa per afavorir l'acceptació de Joan Carles de Borbó com a rei i «consolidar la democràcia». En el famós discurs de la nit, que tanta popularitat li va donar, va fer una crida a no alterar l'ordre constitucional. Anys després, el seu hereu per la gràcia de la monarquia, va dir una cosa semblant, sense que les circumstàncies siguin les mateixes ni que a Catalunya s'hagi donat un cop d'Estat.

L'Estat de les Autonomies, va ser la solució consensuada el 1978 per superar el «Espanya, unitat de destí en l'universal» i salvar la situació creada durant la República a Catalunya, Euskadi i Galícia. La dreta reaccionària en el govern, pretén donar una resposta utilitzant el Codi Penal i mesures d'excepció, en lloc de permetre que el poble parli. Ara, Pedro Sánchez anuncia un acord amb Rajoy per iniciar la reforma de la Constitució, quan el que cal és obrir un procés constituent per la República i convocar el referèndum que Suárez va reconèixer que no va convocar sobre la monarquia per por de perdre-ho.

El desenvolupament de l'estat autonòmic, que suposadament feia perillar la unitat d'Espanya, es va paralitzar durant uns anys després del cop d'Estat del 23-F, que sense triomfar va aconseguir algun dels seus objectius. Avui, sense estar en la mateixa situació, alguns qualifiquen la consulta de l'1-O de cop d'Estat i no només des del PP. L'exministre Corcuera ha assegurat que des de fa molt temps els independentistes catalans «estan tractant de donar un cop d'Estat». Per contra, El Ple de Ajuntament de Barcelona entén que l'escalada repressiva de l'Estat espanyol contra el poble català i el Govern i davant la possible suspensió de l'autonomia i dels drets civils i polítics, qualifica de «cop d'Estat encobert» la resposta del Govern a l'1-O. Ni una cosa ni l'altra, sinó tot el contrari. Sembla que no saben o no volen reconèixer el que ha estat i el que és un veritable cop d'estat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS