dimarts, 10 d’octubre del 2017

REPRESSIÓ La violència busca imposar o obtenir alguna cosa per la força.






REPRESSIÓ. llatí Repressió, repressió és l'acció i efecte de reprimir (contenir, detenir, refrenar o castigar). El terme sol utilitzar-se per esmentar a les accions dutes a terme des del poder és molt important conèixer el significat de la paraula poder, també ho és el fet de saber amb certesa on es troba l'origen etimològic de la mateixa. I hem de dir que aquest es troba en el llatí vulgar i més concretament en el concepte posere. Un verb el citat que vindria a traduir-se com "ser possible" o "ser capaç de", i que emana de la una expressió, pot est, que té el mateix significat que l'esmentada forma verbal.

El terme poder té múltiples definicions i usos. Aquesta paraula, com sabran molts de vostès, s'utilitza per descriure la facultat, habilitat, capacitat o autorització per dur a terme una determinada acció. El poder implica també posseir major fortalesa corporal i intel·lectual en relació a un altre individu i superar-lo en una lluita física o en una discussió, per cohibir certes actuacions polítiques o socials.

Per exemple: "Violenta repressió policial en una protesta de desocupats", "La repressió militar ha causat milers de morts en aquest país", "Davant el desbordament social, la repressió és necessària".

La repressió pot ser legal (quan s'emmarca dins de la constitució). Del llatí constitutio, constitució és l'acció i efecte de constituir (formar, fundar, compondre, erigir). La constitució és l'essència d'alguna cosa que el constitueix com és i el diferencia d'altres coses. Per exemple: "Aquesta taula té una constitució massissa gràcies a l'excel·lent qualitat de la seva fusta", "Es tracta d'una casa que fa al seu aspecte exterior, però que falla en la seva constitució, pels materials utilitzats", "Estic treballant en la constitució d'una societat comercial per a distribuir productes estrangers a la meva ciutat ", o il·legal (les forces estatals o paraestatals actuen sense respecte per la llei i cometen delictes en el seu accionar). En general, la repressió implica una certa dosi de violència.

La violència, per tant, és un comportament deliberat que pot provocar danys físics o psíquics al proïsme. És important tenir en compte que, més enllà de l'agressió física, la violència pot ser emocional mitjançant ofenses o amenaces. Per això la violència pot causar tant seqüeles físiques com psicològiques.

Existeixen moltes teories sobre la violència i entre elles destaca la coneguda com Triangle de la Violència, que va ser desenvolupada pel sociòleg noruec Johan Galtung, un dels experts més importants en matèria de conflictes socials i de la pau.

L'objectiu de la repressió és impedir que un grup de persones tallin els drets. A l'hora de parlar de dret és fonamental que establim quins són els seus fonts, és a dir, les idees i els fonaments en què es basa aquell per poder desenvolupar-se i establir els seus principis bàsics. En aquest sentit, hem de subratllar que els seus citades fonts poden determinar-se, de manera general, en tres grans categories:

Les reals, que són les que vénen a establir el que és el contingut d'una llei en qüestió.

Les històriques, que són tots aquells documents antics que es fan servir per referir-se als que tenen el contingut d'una llei.

Les formals, que són les que es defineixen com totes aquelles accions realitzades per diferents ens (individus, Estat, organismes ...) per procedir a crear el que és la llei. Dins d'aquesta categoria ens trobem al seu torn amb la jurisprudència, els tractats internacionals, el costum ... d'altres subjectes o incorrin en pràctiques il·legals. Quan la repressió excedeix els límits legals, els propis repressors són els que acaben en la il·legalitat i anul·len drets legítims com la llibertat d'expressió o de manifestació.

Hi ha una força exemplificadora en l'ús de la repressió. Les autoritats no només pretenen impedir que aquells als quals reprimeix violin la llei, sinó també aconseguir que la resta de la societat es autoreprima i no imiti els comportaments reprimits.

Espanya és un dels països que durant més temps ha estat sotmès a una repressió. Concretament a la franquista, com a conseqüència del triomf del bàndol nacional a la Guerra Civil (1936 - 1939) i l'establiment d'un règim dictatorial, que va girar al voltant de la figura de Francisco Franco i que va durar fins ben entrada la dècada dels anys 70.

Terror blanc va ser com també es va denominar a aquest període de submissió a la dictadura d'aquell general. S'hi va produir una contundent repressió a diferents nivells: educativa, administrativa, econòmica, lingüística, cultural, laboral ...

Les conseqüències de tota aquesta actuació van ser la censura, la prohibició de partits polítics i sindicats, les multes econòmiques, els embargaments de comptes econòmics, la instauració com a religió oficial del catolicisme i la mort de multitud de persones que, pels seus ideals polítics, van ser empresonades i afusellades.

D'altra banda, hi ha el que es coneix com a repressió sexual i, per regla general, és la que s'imposa un individu a si mateix. Així, quan té determinats impulsos d'aquesta naturalesa, sent vergonya per això i també culpa. Tot això està clarament influenciat per la moral, l'educació que s'ha rebut i, sobretot, per la imposició de valors que imposa la seva religió.

Molts són els investigadors que han analitzat al llarg de la Història aquest tipus de repressió i entre ells destaquen Michel Foucault o Sigmund Freud. Aquest últim va ser el primer que va dedicar molt temps de la seva investigació a aquell i el va presentar com un clar problema que tenia la societat del moment.

Per la psicoanàlisi, la repressió és un mecanisme psíquic utilitzat per l'ésser humà per bloquejar certs pensaments, records o desitjos i mantenir-los en l'inconscient. Aquests continguts rebutjats no són eliminats, sinó que conserven la seva efectivitat psíquica i es simptomatitzen. El reprimit pot tornar a l'esfera del que conscient a partir dels somnis, els actes fallits o, fins i tot, els símptomes neuròtics.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS