diumenge, 15 d’octubre del 2017

El aporrear a vells i pacífics votants en col·legis electorals està premiat en el regne d'Espanya. Ocupació concedeix medalles al mèrit en el treball a guàrdies civils i policies nacionals. La Medalla al Mèrit en el Treball és una condecoració nacional civil que es concedeix en mèrit d'una conducta socialment útil i exemplar en l'acompliment dels deures que imposa l'exercici de qualsevol treball, professió o servei.






El BOE d'avui recull la concessió de nou medalles al Mèrit en el Treball, en la seva categoria de plata, a nou membres de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. En cap dels casos s'expliquen les raons d'aquesta concessió. Totes les ordres recullen la mateixa frase: "en atenció als mèrits i circumstàncies que concorren en" cada guardonat.

Cinc d'elles van a membres de la Guàrdia Civil i 4, de la Policia Nacional. Són tres inspectors de la Policia Nacional (Apolinar Prat González, Agustín Arnés Pardo i César Alberto Catalina Álamo), un comissari (José Luis André Vega, de la Brigada de Delinqüència Econòmica i Fiscal), un coronel de la Guàrdia Civil (Àngel Enrique Martín Sant Miquel), un caporal primer (Antonio Jesús Oliveira Nieto), un tinent (Manuel Martínez Colom, destinat a Balears), un tinent coronel (José María Martínez Rangel, que va ser nomenat el 2015 cap de la comandància de Badajoz) i un guàrdia civil (Luis Javier Vives Gutiérrez).

La Medalla al Mèrit en el Treball s'atorga per recompensar una conducta "exemplar" en l'exercici de qualsevol professió. Així ho explica el seu reglament, de 1982:

"La Medalla al Mèrit en el Treball és una condecoració nacional civil que es concedeix en mèrit d'una conducta socialment útil i exemplar en l'acompliment dels deures que imposa l'exercici de qualsevol treball, professió o servei, habitualment exercit; per la persona concessionària, o en reconeixement compensació de danys i sofriments patits en el lleial compliment d'aquest mateix deure professional ".

És una condecoració civil i no implica premi econòmic. De fet, els membres de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil compten amb els seus propis guardons, com les medalles del Mèrit Policial i les del Mèrit de la Guàrdia Civil, entre d'altres. El 2009 es va atorgar una Medalla al Mèrit en el Treball a l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil.

Només la medalla d'or requereix l'aprovació del Consell de ministres; les de plata i bronze es concedeixen directament per la ministra. Els nou guardonats que apareixen en el dia d'avui, segons el protocol, ja poden ser denominats il·lustríssims.

En cas que el condecorat sigui un funcionari civil o militar, el ministre del ram ha de donar el consentiment. Així, Jorge Fernández Díaz, ministre de l'Interior, ha aprovat també la concessió d'aquestes nou medalles.

En principi, segons el reglament, la concessió s'atorga ascendint de categoria en categoria. S'obté la de bronze, per 25 anys de treball destacat, i a partir d'aquí es va pujant a raó d'almenys cinc anys més de treball destacat per cada nivell. Si s'aporten raons "excepcionals", es pot entrar de forma directa en una categoria més elevada, però l'ordre o decret d'explicar quines són aquestes raons excepcionals. De fet, aquesta és la via de concessió d'aquestes medalles que es fa servir de forma habitual.

Així es va fer, per exemple, el passat mes de juny. El Govern va concedir 15 medalles d'or del Mèrit en el Treball per aquesta via "excepcional". Entre els guardonats hi havia Pau Gasol, María Teresa Campos o la CEOE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS