dimarts, 1 d’agost del 2017

Els troll .Un control cibernètic és una persona que sí existeix però que obre múltiples perfils en correus electrònics i xarxes socials amb l'objectiu de contaminar els processos d'interacció entre les persones, creant soroll i interferències. La tendència és que els polítics Espanyols i els moviments socials les solen utilitzar cada vegada més en les seves campanyes.







Un control cibernètic és una persona que sí existeix però que obre múltiples perfils en correus electrònics i xarxes socials amb l'objectiu de contaminar els processos d'interacció entre les persones, creant soroll i interferència en la retroalimentació d'idees, es poden identificar en general per la seva caràcter anònim, utilitzen pseudònims, usant una retòrica visceral que tendeix a generar inquietud en els cibernautes.

El seu objectiu és aconseguir interrompre la comunicació fluida, i ho aconsegueixen quan les persones amb rostre (nom i cognom) abandonen les sales de xat, grups, fòrums, i fins i tot, deixen d'utilitzar les xarxes socials.

A Espanya, així com molts altres països, ha crescut en forma vertiginosa l'ús d'internet i xarxes socials, ara la quarta part de la nostra població navega a internet i més d'un milió dos-cents mil persones tenen facebook al país, per tant actualment aquestes són veritables plataformes comunicatives que els mercadólogos i comunicadors utilitzen per donar a conèixer els seus punts, productes o serveis.

La tendència és que els polítics i els moviments socials les solen utilitzar cada vegada més en les seves campanyes o per donar a conèixer plataformes i propostes. Les xarxes socials actualment són els mitjans alternatius per excel·lència.

Però. l'ampli món que ens ofereix internet no ens garanteix la qualitat de la informació, implicant coses positives així com negatives, referint-nos específicament als "control" que sempre han existit però ara en aquestes noves plataformes se senten en els seus amples, almenys fins on nosaltres l'hi permetem.

Recordo quan era dirigent estudiantil a la UES a mediadios la decada dels 90, tot i no havien xarxes socials però sempre van existir aquests personatges sediciosos que els aparells d'intel·ligència de l'Estat ens muntaven, no en les xarxes socials, si no, en la vida universitària, en aquesta època eren coneguts com "orelles", uns tenien la missió específica de generar contradicció en les assemblees generals i sense importar els nostres arguments ells sempre visceralment intentaven desacreditar qualsevol argument. Es feien passar per estudiants però en realitat eren assalariats del govern d'aquella època, es reconeixien per ser els més revolucionaris i els més cridaners, eren agitadors de temps complet.

Ara en l'actualitat veig els controls cibernètics i en la mesura que creix el nombre de cibernautes les necessitats per expresarsede de la societat civil sembla que són cada vegada més urgents, proliferen d'aquesta manera grups de discussió ciutadana on el públic en general participa en canals multidireccionals, la qual cosa és bo i positiu.

El dolent és que entre aquests processos comunicatius oberts sorgeixen com fongs, com plagues, els agitadors del ciberespai de totes les tendències. Així com sempre van existir els activistes negatius que practiquen la contra propaganda, d'aquesta mateixa manera es colen fins a la nostra intimitat aquests controls amb una diversitat de memes ofensius en escollir.

Com tots sabem hi ha agències de controls que cobren a "personalitats" i polítics per atacar a les seves competències o rivals, que no són pocs.

Per això és important que els sapiguem identificar per evitar que ens facin mal, d'aquesta manera faig una classificació en forma pràctica, a partir del que he observat en el qual fer del màrqueting polític.

1- Hi ha els d'estar per casa: Són persones de la vida real amb un perfil psicològic seriosos problemes d'acceptació i adaptació social (fins i tot en aquesta categoria als que fan servir el seu nom real), comporten ressentiments socials i frustracions.

Estudis seriosos d'aquest fenomen els caracteritza com: psicòpates, maquiavèl·lics, narcisistes i sadistas, que canalitzen les seves frustracions a la xarxa, i el caràcter anònim per a gairebé tots els genera el brou perfecte per utilitzar la mascarada de ser un control.

2- Els de la terra mitjana: Podem veure en aquesta pràctica a comunicadors pseudo-professionals que per "a" o "b" motiu acaben com a assessors d'empreses o de polítics, i com a part de les seves funcions és fer soroll a les xarxes socials , aquests solen tenir una mica més de pudor; però també estan en aquesta classificació les persones que creuen en certa moral "ideològica" i que tenen una missió "messiànica"; sent part de la seva croada, ser un control, o controla ja que he vist dones molt apassionades sobre això.

3- Però hi ha els professionals: Són els més perillosos, ells viuen d'això (tenen un salari com qualsevol), de ser controls i solen caminar en el camp de l'il·lícit juntament amb els "Jakers", molts fins i tot formen la seva organització i treballen al millor postor, manegen bé les noves tecnologies, disseny gràfic i operen en grup, són efectius i el seu abast comunicatiu és ampli.

Malauradament en el nostre medi part del "èxit" d'una figura política és l'ús de la contrapropaganda i els controls cibernètics estan sempre disposats a complir el seu rol. Contracta controls la diputada, l'alcalde, l'expresident, la regidora, l'activista, l'ONG, entre d'altres.

Ara faig la pregunta del milió ... què podem fer els ciutadans al respecte ?; bo ... la primera recomanació és no prestar els nostres espais als anònims ni pseudònims i tampoc a grupets rars emmascarats, tot i que ens sedueixi l'afinitat política i el morbo.

La discussió política no és dolenta, és més, és necessària per a la democràcia, però en aquests processos sempre sorgeixen els que insulten i amb pedanteria tracten d'imposar raonaments absoluts. Es distingeixen per tenir mala ortografia i fan servir paraules inadequades, no construeixen bé les seves oracions i són anònims (la majoria), o usen noms falsos i fotos irreals.

En el nostre medi es distingeixen de forma ràpida per usar en els seus post o titulars paraules com: frentudos o arenazis.

Una altra acció concreta ciutadana que podem fer és condicionar la nostra atenció a les propostes no als assenyalaments obtusos propis de la contrapropaganda política. Les persones que administren o moderen grups de xarxes socials i fòrums han d'estar atents a bloquejar aquests perfils, i les persones que vam participar en les discussions també hem d'aplicar la mateixa mesura, bloquejar a aquests usuaris malintencionats.

Si els polítics no ens volen donar l'exemple de ser bons ciutadans doncs eduquémoslos, "NO SEGUIM LES OFENSES I SIMPATICEMOS AMB LES PROPOSTES".

El que sembla ser inevitable és que en els processos polítics propers tindrem una avançada de controls contaminant i asfixiant nostre ciberespai, però igual que qualsevol mitologia aquests viuran i tindran una raó de ser sempre que creem en ells i els prestem atenció.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS