dimarts, 13 de desembre del 2016

TERCERA VIA .Per què la independència? No hi ha cap altra alternativa?.








Els motius que originen el procés sobiranista català són molt diversos. Però destaca l’intent frustrat de donar un nou encaix entre Catalunya i Espanya. Durant el primer tripartit, el govern central va descartar qualsevol intent de reformar Espanya des d’un punt de vista federal provinent de Catalunya. Però, sobretot, va impedir el desenvolupament d’un nou marc polític dins del marc constitucional espanyol. Aquesta voluntat va protagonitzar tot el procés de reforma de l’Estatut d’Autonomia i va ser  ratificada en la sentència del TC de 2010.

Aquests fets demostres que qualsevol via de negociació dins el marc constitucional espanyol està condemnada al fracàs. El govern central mai ha tingut voluntat de pactar res, i si s’hi ha vist obligat, incompleix el pacte amb excessiva facilitat com per atorgar-li cap credibilitat.

Per aquest motiu, la tercera via no existeix. No té cap contingut concret i, si el tingués, no seria millor que el de l’Estatut que el TC va tombar.

Qui pagarà les pensions dels catalans?

Com en el cas d’Espanya, les pensions les pagaran els treballadors. La Seguretat Social Catalana haurà d’assumir tant la recaptació de les cotitzacions dels treballadors com el pagament de les pensions dels jubilats.

Durant els anys previs a la crisi econòmica, Catalunya ha estat capaç de generar gairebé un terç dels fons de reserva de la Seguretat Social Española. Si les contribucions dels treballadors catalans han servit per finançar un terç de les pensions de tots els pensionistes espanyols, podrem assumir el nostre propi sistema de pensions.

La qüestió principal és com abordar el primer mes de pensions després de la independència. En cas de secessió pactada es resoldria políticament entre els dos governs, català y espanyol. En cas de secessió no pactada, el govern català ha de comptar amb el finançament necessari abans de proclamar la independència. L’opció més fàcil en aquest cas és pactar un crèdit pont amb entitats bancàries nacionals o internacionals. 

Podrem continuar pagant en Euros?

L’Euro seguirà sent la moneda de curs legal a Catalunya malgrat que ja no formi part d’Espanya, de la mateixa manera que les monedes amb la imatge del Rei Joan Carles I no han deixat de ser vàlides malgrat haver abdicat.

L’Estat català haurà de crear un Banc Central propi com a autoritat monetària. Una vegada creat, podrà formalitzar la seva admissió al sistema de bancs centrals europeus, tot i que això no sigui necessari per continuar fent servir l’euro a Catalunya.

Caldrà fer un acte de força per aturar l’economia?

Catalunya no pot interrompre l’activitat econòmica i comercial com a simple demostració de força, ja que els poders econòmics i l’empresariat es posicionarien en contra perquè per sobre de tot volen estabilitat.

Un altre escenari ben diferent, però, seria passada la independència i en veure perillar els drets dels catalans. En aquest cas, caldria analitzar-ho detingudament .














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS