dilluns, 5 de desembre del 2016

DIÀLEG D'ESPANYA AMB CATALUNYA .El BOE i el Reial Decret Llei dels impostos a l'alcohol i el tabac entra en vigor .En estanbay, l'impost a les begudes refrescants ensucrades perquè els catalans no puguin aplicar-lo.




























El BOE recull el Reial decret Llei aprovat ahir amb diverses reformes tributàries
Encara que moltes d'elles s'aplicaran en 2017, la pujada dels impostos especials ho fa avui, mateix dia de la seva publicació .


Els consumidors notaran l'augment quan els fabricants apliquin les noves taxes
El BOE d'avui recull un Reial decret Llei aprovat en el Consell de Ministres d'ahir divendres destinat, segons el seu títol, a la consolidació de les finances públiques i altres mesures urgents en matèria social. Encara que el text no s'ha conegut fins a la seva publicació en el BOE a les 7.30 d'aquest matí, entra en vigor avui mateix. Això sí, algunes de les normes contingudes no s'aplicaran fins a l'1 de gener de 2017.

La norma estableix mesures per augmentar la recaptació per Impost de Societats, Impostos Espacials com el de l'alcohol i el tabac, una pròrroga de l'Impost sobre el Patrimoni i l'eliminació de la possibilitat de demanar ajornaments i fraccionaments per al pagament d'impostos en alguns casos. A més, mescla en el mateix text l'actualització dels valors cadastrals, l'increment del topall màxim i mínim de cotització a la Seguretat Social i una disposició addicional en la qual el Govern es “encomana” a si mateix a incrementar el salari mínim de cara a 2017.

Impostos a l'alcohol i al tabac

L'única de les mesures que entra en vigor de forma plena des d'avui és la pujada dels Impostos Especials a l'alcohol i el tabac. L'alcohol de no més d'un 15% de graduació -exclosos vi i cervesa, que no es veuen afectats- estarà gravat amb 38,48 euros per hectolitre -una mica més de 38 cèntims per litre- enfront dels 36,65 que regien ahir. Les begudes amb graduacions majors, per la seva banda, ho faran a 64,13 euros per hectolitre (enfront de 61,08). A Canàries, on també puja un 5% aquest impost, aquestes quantitats seran de 30,14 i 50,21 euros. Una vegada sumats aquests impostos, al preu se li aplica el 21% d'IVA.

Quant al tabac, la pujada afecta a cigarrets (2,5% d'augment) i, en major mesura, al tabac d'embolicar (6,8%). Els impostos al tabac tenen diversos components, a més de l'IVA del 21% que s'aplica al final del procés. Un d'ells s'aplica sobre el preu final, i suposa un percentatge del mateix. És el component ad valorem i, en cigarrets, es manté en el 51%. Un altre és el component específic, que és el que guanya pes en aquesta reforma, que és un impost fix per unitat i que augmenta fins als 24,7 euros per 1000 cigarrets, la qual cosa suposa uns 50 cèntims per paquet. Però aquí no acaba tot. També existeixen uns impostos mínims, que s'apliquen si els càlculs anteriors no aconsegueixen uns determinats llindars i que també han crescut. Així, com a mínim es pagaran 2,7 euros per paquet (enfront dels 2,573 d'ahir) -o 2,82 si el seu preu és menor de 3,92 euros.

Per al tabac d'embolicar, els impostos s'apliquen de la mateixa forma. El proporcional està en un 41,5% i l'específic puja a 23,5 euros per quilo. I el mínim a pagar se situa en 98,75 euros per quilo o 102,75 en aquells més barats.

Tant en alcohol com en tabac, la pujada no es notarà de forma instantània en els preus finals: els fabricants seran els encarregats de repercutir les pujades. En el segon cas, el del tabac, els preus oficials apareixeran en el BOE com fins ara (aquí, un exemple).

Impost de Societats

La norma també elimina algunes deduccions de l'Impost de Societats. Encara que la major part s'aplicarà de forma efectiva a partir del proper un de gener, algunes d'aquestes reformes entren avui mateix en vigor. Un dels principals canvis és que no es tindran en compte, a l'hora de deduir, les pèrdues per participacions en entitats a l'estranger si estan en paradisos fiscals o que no tinguin un nivell d'impostos “adequat”. I, què significa adequat? El Reial decret Llei ho aclareix: que l'impost en aquests països sigui de, almenys, un 10%. Això sí, s'exceptuaran -i, per tant, es permetrà la deducció de pèrdues- les participacions en empreses situades en estats membres de la UE “quan s'acrediti que la seva constitució i operativa respon a motius econòmics vàlids i que realitzi activitats econòmiques”.

També entraran en vigor l'1 de gener de 2017 l'eliminació de la possibilitat d'ajornar o fraccionar el pagament de l'impost en alguns supòsits; la pròrroga d'aplicació de l'Impost de Patrimoni; l'augment del topall màxim de cotització a la Seguretat Social d'un 3%, fins a 3.751 euros al mes; i l'actualització dels coeficients dels valors cadastrals, una mesura que s'inclou cada any als Pressupostos Generals de l'Estat però que, davant la impossibilitat que estiguin aprovats a temps, el Govern ha decidit incloure en est decreto-llei perquè puguin entrar en vigor l'1 de gener. El Reial decret Llei inclou, a més, una disposició addicional que avança que el Govern fixarà un augment del salari mínim interprofessional en un 8%. Així, passarà de 655,2 euros a 707,6 a partir de l'1 de gener, però para això haurà d'aprovar-se primer el Reial decret que ho reguli.

En la seva introducció, el document assegura que l'execució pressupostària es tancarà en 2016 amb una despesa de 5.000 milions menys del pressupostat i que, com marquen les lleis, els pressupostos es prorrogaran fins que s'aprovin de forma definitiva els de 2017.

Encara que entri en vigor avui, la norma haurà de ser confirmada pel Congrés, com ocorre amb tots els reials decrets llei.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS