diumenge, 3 d’abril del 2016

Sobrecostos i endeutament. Rajoy va disparar la despesa de Defensa i Pedro Morenés ha gastat 8.717.000 més dels que tenia assignats en els pressupostos generals de l'Estat durant aquesta legislatura, el que suposa un desviament de prop del 40%. Amb aquests diners, es podria implantar durant més de dos anys la renda mínima d'inserció, proposada per l'oposició.







Des que va arribar al Govern, Rajoy ha incrementat la despesa de Defensa cada any. El 2012, aquest departament va gastar 2.750 milions d'euros per sobre del previst (els 6.300 que es van assignar van ser finalment 9.000). El següent exercici es va repetir la jugada: l'augment va ser del 33% (es van invertir 7.962 enfront dels 6.008 que figuraven en els PGE presentats per Cristóbal Montoro). El 2014, l'ampliació va ascendir a 1.947.000. Amb les dades d'agost de 2015, és a dir, susceptibles d'incrementar, Defensa ha gastat 1.967.000 més del que Hisenda va pressupostar.

La via emprada per augmentar les partides ha estat generalment la del Reial Decret, una figura legislativa dedicada a casos d'urgent i extraordinària necessitat. L'oposició ha recriminat a Defensa aquest abús ja que s'ha utilitzat per "fer pagaments que ja estaven previstos en el calendari", en paraules del socialista Diego López Garrido. Els increments pressupostaris s'han utilitzat, en gran part, per fer front als PEA.

Fa 20 anys el Govern de José María Aznar va posar en marxa aquests 19 programes d'armament per adquirir nous sistemes, com avions i carros de combat, helicòpters d'atac Tigre o submarins. Defensa va concedir a les empreses que ho van desenvolupar un prefinançament de 14.000 milions d'euros. No es coneix el preu final d'aquest programa, però els càlculs d'UPyD el situen en uns 30.000 milions d'euros, l'equivalent a rescatar Bankia una vegada i mitja.

Una hipoteca de 22.500 milions

Del total queden per pagar uns 22.500 milions, que suposen un 2,25% del PIB. La hipoteca suposarà un pagament anual de més de 1.000 milions (al voltant del 20% del pressupost del ministeri) fins 2030. La diputada d'UPyD Irene Lozano denuncia que la negociació Morenés "va ser beneficiosa per a la indústria". Lozano sospita que el nomenament de Morenés -que procedia d'una empresa armamentística després d'haver estat en Defensa com a secretari d'Estat en el moment en què es van aprovar els via- va tenir bastant a veure amb mantenir "el biaix de la indústria".

"A l'antiga planificació, restaven per pagar 20.000 milions en el període 2014-2025, que passen a ser, en la nova planificació, 22.000 milions en un període més extens", explica l'informe d'UPyD 'Els Programes Especials d'Armament: frau , malbaratament i utilitat 'presentat l'any passat.

El segon informe sobre el control parlamentari en matèria de Defensa, elaborat per l'investigador Bernat Navazo per a la formació, sosté que el material armamentístic que està provocant l'increment pressupostari s'està lliurant amb retard, el que ha provocat més inversions que ha assumit el departament de Morenés. "Pels retards en el lliurament dels submarins S80, l'Estat ha hagut de pagar la remodelació dels que té per allargar la seva vida -ha explicat Navazo als periodistes-. Això ha costat 43 milions per ara". A més, les empreses encarregades, com Navantia, "no han estat penalitzades".

A què equival el sobrecost de Defensa?

El sobrecost de 8.717.000 d'euros de Defensa equival al doble del que el Govern ha invertit aquest any en polítiques actives d'ocupació i a sis vegades el que s'ha destinat a serveis socials. Amb aquests diners, es podria implantar durant una mica més de dos anys la renda mínima d'inserció, proposada per l'oposició (valorada en 3.850 milions a l'any).

Només amb el que s'ha gastat de més aquest any en Defensa (1.967.000 d'euros), es podria haver invertit tres vegades més en polítiques destinades a l'accés a l'habitatge, que és la partida més limitada dels PGE (587 milions). La inversió per sobre de pressupost en Defensa n'hi hauria prou per pagar unes 290 vegades el que costa a l'any Biblioteca Nacional, el pressupost és de 30 milions d'euros.

L'ampliació a un mes del permís de paternitat - que el Govern ha posposat un cop més- suposaria anualment prop d'una desena part (200 milions) del que s'ha gastat de més en Defensa al llarg de 2015. Amb el global extra que s'ha portat el departament de Morenés durant aquesta legislatura, l'Estat podria haver sufragat 43 anys d'ampliació permís de paternitat als espanyols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS