dissabte, 3 d’octubre del 2015

És possible militarment una intervenció ordenada pel govern central contra la pacifica independència de Catalunya ?. Té l'exèrcit espanyol algun pla per ocupar Catalunya en cas d'independència? .Què Cobertura legal pot tenir una intervenció militar?.



























La intervenció militar espanyola a Catalunya per frenar el procés d'independència és un espantaocells? És una estratègia per atemorir la població catalana i debilitar el sobiranisme? Té l'exèrcit espanyol algun pla, per ocupar Catalunya? Com és possible aquesta intervenció? Hi ha alternatives efectives a una ocupació militar? Totes aquestes preguntes apareixen sovint arran de les informacions publicades sobre hipotètics plans militars o trucades de sectors de la caverna a enviar tancs a Catalunya. La setmana passada, el Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya (CEEC) va fer un comunicat per desmentir les informacions sobre una suposada 'operació Estela' i va alertar sobre el fet de caure en el parany de difondre aquest tipus d'informacions no contrastades.

 Té l'exèrcit espanyol algun pla per ocupar Catalunya en cas d'independència?

Qualsevol exèrcit que aspiri a ser seriós i professional té plans operacionals per a qualsevol situació que pugui afectar a les seves funcions en seguretat, defensa i preservació del territori estatal. Si l'Estat Major de la Defensa espanyola no hagués preparat cap pla d'intervenció per a un cas de secessió 'interna', es tractaria d'una mala praxi professional clamorosa. La independència de Catalunya és una amenaça frontal a la sobirania ia la integritat territorial del Regne d'Espanya i, en conseqüència, l'exèrcit espanyol ha de tenir una previsió operativa. Una cosa és la viabilitat política i estratègica d'una intervenció en territori europeu o la capacitat operacional efectiva d'aquesta intervenció.

D'altra banda, la filtració del pla d'una operació militar és pràcticament impossible. Si alguna vegada passés això seria indici d'un problema de seguretat molt greu que desencadenaria un escàndol de dimensions impensables i una investigació de conseqüències greus en l'estament militar. Un error com aquest costaria completament la confiança mínima de les institucions internacionals de defensa respecte de l'exèrcit espanyol. Sigui com sigui, un ex-coronel expulsat de l'exèrcit fa vint anys i amb un llarg historial posterior de polèmiques polítiques i casos judicials no pot merèixer cap confiança com a informador d'afers absolutament secrets i de màxima seguretat dels estaments militars més alts.

Quina cobertura legal pot tenir una intervenció militar?

Com ja és sabut, la constitució espanyola, en l'article 8, atorga a l'exèrcit la 'missió de garantir la sobirania i independència d'Espanya, i defensar la seva integritat territorial i l'ordenament constitucional'. L'article 55 estableix la suspensió de determinats articles de la constitució quan es declarin els estats d'excepció o de setge. L'article 116 parla dels mecanismes per declarar els estats d'alarma, d'excepció i de setge, que es regulen per una llei orgànica. A més, estan les lleis orgàniques de la 'defensa nacional' i dels drets i deures dels membres de les forces armades que també apel·len a la missió constitucional de l'exèrcit. Tot això és una construcció legal filla de la transició espanyola que havia de satisfer uns poders fàctics determinats.

Per tant, la legislació espanyola que preveu una intervenció de l'exèrcit en cas de perill de la 'integritat territorial'está aquí. Però la pertinença a la Unió Europea -posterior a la redacció de la constitució espanyola- fa impossible que l'exèrcit actuï contra la voluntat democràtica i pacífica d'una part de la població europea. De fet, alguns experts en dret europeu han assenyalat que una acció de l'exèrcit per a un cas com el que analitzem és contrària al dret de la UE. Fins i tot, indiquen que podria tenir com a conseqüència la suspensió del dret de vot d'Espanya en les institucions comunitàries. En aquest sentit, cal recordar la contundència amb què va reaccionar el Parlament Europeu per unes declaracions de l'eurodiputat Alejo Vidal-Quadras demanant una repressió violenta de la voluntat independentista. Aquest fet explica que, realment, l'Estat espanyol no tingui marge de maniobra en l'ús de l'exèrcit contra la independència de Catalunya.

1 comentari:

  1. N' estic segura que no preparen alguna jugada bruta.Els europeos es renten les mans per lo que tindrem que continuar enla nostra lluita pacifica i esperar que tot surti be.

    ResponElimina

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS