diumenge, 6 de setembre del 2015

Salten les alarmes al Govern de Mariano Rajoy per la possibilitat que un prestigiós acadèmic independentista aconsegueixi un lloc de molta influència en el Banc Central Europeu. Membre del Col·lectiu Wilson i un dels majors experts del món en política monetària, Jordi Galí defensa que Catalunya tingui accés a la liquiditat del BCE un cop escindida d'Espanya.







El Govern de Mariano Rajoy està molt preocupat per la possibilitat que la Generalitat de Catalunya col·loqui a un economista afí al si del Banc Central Europeu. D'acord amb la informació que ha circulat per Moncloa, el prestigiós economista Jordi Galí podria presentar-se al càrrec de director d'Investigació del BCE, un lloc de caràcter tècnic però de gran influència i que en l'actualitat està obert a un procés de selecció.

"Jordi Galí és una autoritat mundial en política monetària. Si opta al lloc, han de donar si o si per mèrits propis. No hi ha un altre amb el seu currículum. Ara bé, la pregunta que es fan a l'Executiu és per a què es presentaria un acadèmic tan prestigiós a una posició així. Tot i que el sou és bo, semblant moviment només podria amagar una agenda de tall independentista. El Govern sospita que ho faria empès per la Generalitat ", expliquen fonts pròximes a l'Executiu i al corrent del soroll sorgit al voltant d'aquesta qüestió.

Diverses vegades inclòs en les travesses de candidat al Nobel d'Economia, Galí té totes les possibilitats d'obtenir el lloc si es postulés. I si bé el càrrec és purament de caràcter tècnic i sense seient en el Consell de Govern del banc central, podria brindar-li a la Generalitat un accés directe a la cúpula del BCE en el cas que es precipités la ruptura amb Espanya.

La necessitat del BCE

En el cas que Catalunya s'independitzés, un dels riscos més evidents és que les entitats catalanes no puguin accedir al finançament del BCE. De no comptar amb ella, tant la banca com la Generalitat estarien abocades a la fallida. D'aquí la gran importància que es concedeix a aquest moviment orquestrat per tal de fer lobby pur i dur. "El Govern de Mas necessita algú a Frankfurt desesperadament", conclou una de les fonts.

De fet, el mateix governador del Banc d'Espanya ja ha recordat en públic que una Catalunya independent no podria finançar-se al BCE mitjançant filials espanyoles, especialment si és de forma massiva i sostinguda en el temps. Luis María Linde també ha destacat un altre assumpte no menor: la liquiditat del BCE només es pot aconseguir a canvi de títols d'un país de la zona euro, el que suposaria que la banca catalana no podria socórrer la Generalitat quan aquesta s'emancipés i s'emetés un deute encara avui a preus fora de mercat.

No obstant això, Jordi Galí sosté que el divorci serà amistós perquè convé a Espanya i Europa. I advoca perquè Catalunya mantingui l'euro habilita els bancs catalans perquè puguin acudir al BCE. "En el pitjor dels casos, les entitats financeres amb seu a Catalunya podrien accedir a la liquiditat del BCE a través de filials o sucursals establertes a la zona euro, com ho fan regularment nombrosos bancs no comunitaris d'acord amb el que estableix la normativa rellevant del BCE ", va escriure Galí en un article publicat a El País.

Un cop dins del BCE, Jordi Galí sempre podrà defensar aquestes tesis encara que es situï en un escalafó per sota del seu perfil. La tasca no li resultarà difícil, ja que segons el parer de les fonts consultades gaudeix fins i tot de més predicament acadèmic que el mateix González-Páramo, qui ja va tenir un seient al Consell de Govern de la institució.

Així les coses, tot i que tan sols es tracta d'un exercici tècnic sobre el qual els governs no tenen ni veu ni vot, aquestes fonts apunten que l'executiu espanyol sempre pot guardar l'última carta i intentar vetar-lo en els despatxos, argumentant que el BCE no té capacitat per a un economista amb semblants aspiracions secessionistes.

La ideologia del Col·lectiu Wilson

"Galí és un acadèmic brillant que va elaborar el seu doctorat sota la tutela d'Olivier Blanchard, l'actual economista en cap del FMI. No obstant això, en aquesta qüestió es troba completament ideologitzat. En el mateix instant en què tots els andalusos decideixin retirar els seus dipòsits de les entitats catalanes, aquestes farien fallida. Però tots aquests economistes del Col·lectiu Wilson sempre s'obliden d'aquest fet perquè, és clar, serà una separació amistosa. Han perdut el nord ", comenta una font que coneix al personatge.

I per a mostra un botó. Aliè al track record de gestió de CiU i Esquerra, que han disparat el deute més que en cap altra comunitat, Galí raonava amb un to gairebé adanista en una tribuna publicada a La Vanguardia: "Si la independència ha de convertir Catalunya en una nova Cuba o una Corea del Nord a la Mediterrània, penso que més val que ho deixem estar. La meva atracció per l'opció sobiranista està vinculada als conceptes d'oportunitat i de possibilitats que aquella ofereix. En tots els terrenys, però especialment en l'econòmic. Per dir-ho clarament, m'atrau l'oportunitat i les possibilitats que oferiria la construcció d'un Estat nou que tingués entre els seus objectius fundacionals l'assoliment d'un creixement sostenible màxim i que, per tant, dissenyés les seves institucions i les regles de joc d'acord amb aquest objectiu, des del primer dia ".

Galí és potser l'economista més capdavanter del Col·lectiu Wilson, un grup d'acadèmics molt llorejats i de gran projecció internacional compost també per Xavier Sala i Martín (Columbia), Paul Antràs (Harvard), Carles Boix (Princeton), Gerard Padrò (LSE) i Jaume Ventura (Pompeu Fabra). Amb unes fites clarament independentistes, pretenen contrarestar les "campanyes de desinformació que tenen com a objectiu atemorir els ciutadans de Catalunya i evitar que exerceixin lliurement el seu dret a decidir", segons diu a la seva pàgi.na web .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS