dimecres, 19 d’agost del 2015

El dret a l'autodeterminació dels pobles "Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació. En virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural. L'exjutge, Baltasar Garzón, ha afirmat que en la qüestió d'una suposada independència de Catalunya "el dret d'autodeterminació dels pobles és un dret humà i com a tal en si mateix cal respectar".







La FAES nega el dret a l'autodeterminació o el dret a decidir dels pobles. Aquesta és la resposta de la fundació del PP a la pregunta número 6 del seu informe "20 preguntes amb resposta sobre la secessió de Catalunya". En concret, la fundació planteja la següent qüestió: "Existeix un dret a decidir al marge de la Constitució i el Dret? ".

La FAES òbvia que el mateix president dels Estats Units, Barack Obama, o el primer ministre britànic, David Cameron, així com cinc països de la Unió Europea o les mateixes Nacions Unides, han reconegut el dret d'autodeterminació dels pobles. Les paraules d'Obama durant un discurs pronunciat a l'Assemblea de les Nacions Unides el 25 de novembre de 2012 no presenten cap dubte: "la llibertat i l'autodeterminació són valors universals".

Per la seva banda, el Regne Unit ha reconegut les sobiranies de diferents realitats nacionals. El cas més actual és el d'Escòcia, ja que el primer ministre britànic, David Cameron, ha donat suport al referèndum que se celebrarà al setembre, i davant els mitjans de comunicació, a poques hores de la reunió del G8 a Irlanda del Nord al juny de 2013, va afirmar que "el correcte és presentar els teus arguments, defensar-los i permetre a la gent decidir".

 El mateix Cameron es va referir a les Illes de Falklands, el 2 d'abril de 2012, afirmant que "El Regne Unit manté el compromís de donar suport al dret dels habitants de les Illes de Faklands, i només als habitants de les Illes de Falklands, de decidir el seu propi futur ". Finalment, cal recordar la declaració de Downing Street sobre Irlanda del 15 de desembre de 1993:

 "El Govern britànic reconeix que correspon al poble de l'Illa d'Irlanda, nord i sud, per acord entre les dues respectives parts, exercir el dret a la lliure determinació sobre la base del consentiment donat en llibertat ".

Des de la Fundació CatDem recordem que tant la FAES com el mateix PP obliden que, a part del Regne Unit, cinc països de la UE reconeixen, en les seves constitucions, el dret a l'autodeterminació:

• En el cas d'Alemanya, en el preàmbul de la llei bàsica de la República Federal, podem llegir el següent: "Els alemanys els Länder de Baden - Wüttemberg, Baviera, Berlín, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Baixa Saxònia, Mecklenburg - Pomerània Occidental, Rin del Nord - Westfàlia, Renània-Palatinat, Saarland, Saxònia, Saxònia -Anhalt, Schleswig- Holstein i Turíngia han arribat a la unitat i la llibertat d'Alemanya a la lliure autodeterminació ".

• En el preàmbul de la Constitució de França: "[...] En virtut d'aquests principis i del de la lliure determinació dels pobles [...]".
• L'article 7.3 de la Constitució portuguesa afirma el següent: "Portugal reconeix el dret dels pobles a l'autodeterminació, la independència i el desenvolupament, així com el dret d'insurrecció contra totes les formes d'opressió".

• La Constitució d'Eslovènia, en el seu article 3, diu que: "Eslovènia és un Estat de tots els seus ciutadans i es fonamenta en el dret permanent i inalienable de la nació eslovena a l'autodeterminació".

• En el preàmbul de la Constitució eslovaca llegim: "Nosaltres, la nació eslovaca, [...] reconeixem el dret natural de les nacions a l'autodeterminació".

Finalment, subratllem que la FAES i el PP obliden que les Nacions Unides van proclamar l'any 1966, amb el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que va entrar en vigor el 1976 i que han signat i ratificat 160 estats, el dret de tots els pobles a l'autodeterminació i l'obligació dels estats a respectar-lo.

• "Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació. En virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural.

• Tots els pobles poden, per als seus propis fins, disposar lliurement de les seves riqueses i dels seus recursos naturals sense perjudicar, però, cap de les obligacions que sorgeixen de la cooperació econòmica internacional basada en un principi de benefici recíproc, així com del dret internacional. En cap cas, un poble no pot ser privat dels seus mitjans de subsistència.

• Els estats part en aquest pacte, incloent aquells que tenen responsabilitat d'administrar territoris no autònoms i territoris en fideïcomís, promouran l'exercici del dret a l'autodeterminació i respectaran aquest dret d'acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS