dijous, 30 de juliol del 2015

La Llei de Contractes del Sector Públic és clara: "L'adjudicació es realitza, ordinàriament, utilitzant el procediment obert o el procediment restringit" .¿Se compleix? .... SI. El 60% dels contractes dels ministeris en 2014 es van adjudicar sense concurs.























En concret, en l'últim any, dels 7.237 contractes adjudicats, només 2.889 ho van ser via concurs obert i 4.301 es van concedir per negociat, 4.093 d'ells sense publicitat. La resta, un percentatge mínim (0,65%), es va dirimir via procediment restringit o normes internes.

Un dels ministeris que compta amb un percentatge major de negociats és Defensa, amb gairebé un 71%. També és el departament que més contractes adjudicar el 2014, un total de 2.389, enfront dels 57 de Justícia o els 88 d'Assumptes Exteriors i Cooperació. Aquest últim és el que s'emporta la palma pel que fa a l'ús del negociat, un 82% enfront d'un 18% de concursos. També superen la mitjana el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport (70%) i el de Presidència (73%).

A l'altra banda, els ministeris en els quals el nombre d'adjudicacions per concurs és més gran són Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (64,05% per concurs); Ocupació i Seguretat Social (57,10%); i el Ministeri de Justícia (68,42%).

Un avanç de Qui cobra l'obra?

Això és només un avanç. La propera tardor veurà la llum Qui cobra l'obra ?, el proper projecte de Civio, en què anem a analitzar l'ús del negociat en les administracions públiques. Les dades d'aquest article, extrets de Contractació de l'Estat, són tots els contractes -a excepció dels menors- adjudicats en 2013 i 2014 per tots els ministeris. Per realitzar una anàlisi més profunda de l'ús d'aquest procediment, hauríem -i ho farem- afegir la quantia d'aquestes adjudicacions i analitzar, cas per cas, si s'ajusten a la llei. Per desgràcia, les raons que s'argumenten perquè un contracte específic s'adjudiqui per negociat no són públiques, així que només podrem escodrinyar a fons els més quantiosos, aquells que només per preu no poden entrar dins d'aquesta categoria.

En Qui cobra l'obra? sumarem a l'anàlisi a les comunitats autònomes, entitats locals i altres organismes públics, utilitzant diverses fonts públiques. A més anem a ampliar la investigació a altres anys, per estudiar la diferència entre governs i, el més important, anem a posar llum sobre quines empreses s'han portat els contractes d'obra pública al nostre país. Són els primers passos d'una nova aventura. En Civio anem a submergir-nos, de ple, en la contractació pública, protagonista de molts dels casos de corrupció dels últims anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS