diumenge, 17 de maig del 2015

“L’espoli fiscal i les perversions estructurals dels sistema fiscal espanyol”







En aquest estudi es denuncia que el sistema fiscal espanyol és rígid i genera un efecte pervers ja que les regions amb major pressió fiscal i menor taxa de frau fiscal, com Catalunya, estan obligades a transferir rendes a altres regions on els índex d’evasió de capital i frau fiscal és significativament superior.

Catalunya aporta el 43% de les transferències de rendes entre territoris i té una taxa de frau fiscal del 24,6% del PIB català, segons M. Ángel Mayo, coordinador del sindicat dels tècnics d’Hisenda Gestha. Mentre que a Espanya, l’any 2014 hi havia 12 províncies amb un frau fiscal superior al 35% del seu PIB.

Per la seva part, Extremadura, Andalusia, Castella la Manxa i Canàries tenen una economia submergida del 33% del seu propi PIB, per damunt de la mitjana espanyola (24,6%), i alhora formen part de les comunitats més beneficiàries de la solidaritat interterritorial.


Catalunya és a punt de fer un salt definitiu en la recuperació de la seva
sobirania. La recent licitació del software necessari per activar l’Agència Tributària Catalana així com la contractació de nous tècnics augura importants canvis a curt termini, si més no en l’àmbit fiscal. L’Agència Tributària Catalana és una de les estructures d’Estat prioritàries. Des de sempre hem reivindicat que l’Agència Tributària Catalana recapti tots els impostos. D’això en depèn tant la viabilitat d’una Catalunya independent com la pervivència del seu Estat del benestar.

En aquest primer estudi  ens plantegem analitzar algunes de les deficiències del sistema tributari espanyol, tot i aportant elements d’anàlisi i reflexió de cara a la creació d’un model fiscal alternatiu d’àmbit català. En aquest sentit, cal destacar que principalment, hi ha dos factors que perverteixen la viabilitat del sistema fiscal espanyol. Per una banda, l’economia submergida que afecta de forma desigual en cada una de les comunitats autònomes. Per altra banda, les ineficiències de la pròpia administració tributària, que obliguen l’adopció d’una de les majors pressions fiscals de tota Europa, especialment en les regions més productives com ara Catalunya. Els dos fenòmens perjudiquen greument la competitivitat de la nostra economia i la viabilitat de les nostres empreses i obliga a mantenir un sistema de solidaritat interregional pervers .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS