dijous, 30 d’abril del 2015

¿PERQUÈ ALBERT RIVERA ES TOCA TANT EL NAS? . Tard o d'hora l'addicte a la ...... que ho prova passarà de tenir el nas vermell. A tenir molèsties, picors, coïssors i dolors al nas. I finalment descobrir perforacions internes que s'acaben per fer més gran fins a la pèrdua total de l'envà nasal. ¿PERQUÈ AQUESTS picors? :








Septe nasal i cocaïna són dues paraules que tard o d'hora ennuvolen la ment de l'addicte a la cocaïna. Potser et preocupin els efectes de la cocaïna al nas. O pot ser que hagis observat i al seu efecte en algú a qui vols ajudar a deixar les drogues. La pregunta és ¿què li passa s el nas si la cocaïna es consumeix esnifada?
En un període d'uns pocs mesos, menys de 6 mesos, la cocaïna pot causar una perforació de l'envà nasal.

Què és l'envà nasal
L'envà nasal és el teixit que separa les dues fosses nasals. Es tracta d'un cartílag recobert de dermis i vasos sanguinis. L'orella vindria a ser un tipus de teixit semblant al que forma el septe nasal.
La funció de l'envà nasal sa no afectat per la cocaïna és la de separar en dues cavitats la via respiratòria principal, el nas. Aquesta precaució evolutiva té entre altres motius el impedir un col·lapse total de la via respiratòria per una sola causa. És a dir que si s'obstrueix una de les fosses nasals, tot i puguem aspirar aire a través de l'altra. Si pels efectes de la cocaïna al nas desapareix l'envà nasal, l'acumulació de mucositats podria molt fàcilment causar el col·lapse total de la via. El nas deformada per la cocaïna quedaria totalment encallada i no podríem respirar per ella.
Pots fer un experiment amb un got d'aigua i una palleta o canya de beure o amb el tub buit d'un bolígraf. Submergeix verticalment la major part de la palleta o del tub sense tapar l'altre extrem. Quan estigui submergit tapa amb el polze de la mateixa mà a l'extrem que queda a dalt fora del got d'aigua perquè no entre aire per dalt. Ara levántalo traient fora del got. Si et fixes veuràs que l'aigua que entro en el tub segueix aquí. No pot sortir, no cau encara que l'extrem inferior no estigui tapat. Això es deu al fet que perquè surti l'aigua cal que alguna cosa ocupi el seu lloc, en aquest cas l'aire. Si retires el polze de l'extrem superior l'aigua cau de sobte.
Si el nas s'obstrueix, el fet que estigui separada en dues parts permet que hi hagi sempre aire disponible perquè qualsevol mucosa surti a poc a poc. Sense envà nasal, el nas per efectes de la cocaïna tindria un únic gran canal que de col·lapsar obligaria a romandre amb la boca oberta. Seria l'única manera de respirar i també que la mucositat pugui sortir a poc a poc, com l'aigua surt de la palleta.
Una altra funció de l'envà nasal quan no està perforat per la cocaïna és ampliar la superfície got capil·lar que estarà en contacte amb l'aire que respirem. És a dir, que en respirar aire, l'envà nasal en forma d'aleta entre les dues fosses nasals, conté una gran quantitat de vasos sanguinis que l'aire que respirem fregarà. Així a més dels vasos capil·lars que hi ha a les parets internes del nas, se sumen els de l'envà nasal que separa les dues fosses.
I en què ajuda que hi hagi molts gots capil·lars fregant l'aire que respirem. A la temperatura de l'aire. La nostra sang es troba a la temperatura de la resta del cos. Si respirem aire molt fred sense que s'escalfi una mica a l'entrar, podria causar danys i propiciar malalties com la pneumònia, una grip o un refredat comú. Els vasos sanguinis del nas i de l'envà nasal ajuden a escalfar l'aire perquè quan arribi als pulmons no estigui tan fred.
Finalment l'envà nasal ajuda a mantenir el nas recte i dreta.

Pot la cocaïna perforar o destruir el septe nasal?
No només pot destruir-lo, sinó que ho farà amb tota seguretat i en poc de temps. Entre els addictes a la cocaïna que l'esnifen és qüestió de mesos que es manifestin els primers efectes de la cocaïna al nas.
La famosa nas envermellida, i la pruïja o necessitat de arrascársela sense aconseguir cap alleujament, són els primers efectes de la cocaïna. Més endavant li segueixen els sagnats sense motiu aparent. De forma sobtada el nas comença a sagnar i triga molt a deixar de fer-ho. És una prova més de que els capil·lars o vasos sanguinis estan quedant exposats. Diguem que l'interior del nas està quedant en carn viva. La cocaïna elimina el moc del nas. Posteriorment acaba amb la pell. I finalment ataca el teixit inclosos els vasos sanguinis.
La perforació de l'envà nasal per efecte de la cocaïna acaba per fer desaparèixer tot el septe nasal inclòs tot el cartílag. És com si una orella fos tallada. La regeneració pel propi cos no és possible. En desaparèixer l'envà nasal, per l'efecte de la cocaïna al nas, el nas es retreu. Es cau, apareixent una mena de pont de nas molt pronunciat amb la part davantera del nas encongida. A vegades també es torça al faltar-li el septe nasal com a guia.
És el que s'anomena nas de boxejador, o nas de cocaïnòman, que delata el consum de cocaïna.

Per què la cocaïna perfora l'envà nasal del nas?
La cocaïna és un poderós vasoconstrictor. És a dir, contreu els vasos sanguinis fent-los més petits. Això impedeix que la sang circuli per ells. Amb el temps el teixit els vasos sanguinis no porten prou sang s'inflama. Això es coneix com condritis. Al final la manca de sang i la inflamació acaba per produir la necrosi del teixit. El teixit es mor i es desprèn.
La cocaïna aclareix els mucositats de l'envà i ataca directament tot el teixit interior del nas. Com l'envà nasal està al mig, i és molt fi a l'interior, queda molt exposat. És qüestió de mesos que es perfori pels efectes de la cocaïna al nas.
Tard o d'hora l'addicte a la cocaïna que la esnifa passarà de tenir el nas vermella. A tenir molèsties, picors, coïssors i dolors al nas. A finalment descobrir perforacions internes que s'acaben per fer més gran fins a la pèrdua total de l'envà.

¿Es recupera l'envà nasal del nas si deixo de consumir cocaïna?
Tornaria a créixer una orella si es tallés un tros? No. Si el dany és superficial dels teixits tous intentaran regenerar-se. Potser fins i tot una MOLT PETITA perforació de l'envà nasal per la cocaïna arribi a tancar-cobrint-se amb aquests mateixos teixits tous (pell, gots i carn). Però el cartílag poques vegades es torna a regenerar perquè no té vasos sanguinis propis. Un petit forat en una orella com el que causa un pírcing que travessi el cartílag trigarà molt a recuperar-se. Però l'envà nasal és un cartílag més gruixut. A més a l'interior del nas està sotmès constantment a condicions que dificulten la regeneració, com el frec aeri i la humitat.

És possible recuperar l'envà nasal amb cirurgia?
La majoria d'intents fracassen. Especialment en els casos de pèrdua total de l'envà nasal per la cocaïna. Fins i tot algun intent d'emprar teixit donant sol acabar en rebuig, un cop més a causa de que l'interior del nas no facilita precisament la recuperació per la condició d'humitat i la mucosa.
No obstant pots consultar amb un especialista en medicina i cirurgia que valori l'abast de la perforació causada per la cocaïna al nas.

Puc fer alguna cosa ara mateix?
Sí. Interromp el consum si encara ets addicte a la cocaïna. La cocaïna és l'única causa de la pèrdua de l'envà nasal. Tan aviat com deixis de consumir cocaïna cessarà el dany que produeixen els efectes de la cocaïna al nas. I si el dany no és molt pot ser que es recuperi parcialment. Fins i tot si el dany és major i evident no tindria sentit buscar ajuda mèdica per reconstruir en el possible el nas si encara consumeixes cocaïna.

1 comentari:

  1. Eudard. Jo de tu esborraria aquest post ara mateix. Acusar el Rivera de que fos addicte a la coca sense proves el més normal és que et costi una querella per difamació i una multa abultada. A més això que fas perjudica greument el procés independentista, l'únic que farà és que se'ns giri en contra perquè acabarà sortint a tots els mitjans com a difamació i demagògia. Estàs fent del Rivera una víctima i això és el pitjor que ens pot passar. Creu-me, hauries d'esborrar això com abans millor si no vols perjudicar la independència del nostre país.
    Salutacions.

    ResponElimina

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS