divendres, 10 d’abril del 2015

L'Ajuntament de Madrid governat, encara, per Ana Botella li ha rebaixat 45 vegades el preu de lloguer de sòl públic per a equipaments a un projecte per construir un complex comercial de 17.600 m2 i un aparcament d'altres 34.000 respecte al cànon exigit a altres iniciatives de caràcter social que van sol·licitar terreny destinat a dotacions públiques.







Aquest macroprojecte, impulsat per una promotora privada anomenada Adripabel, se situa a la nova zona d'atracció de la capital. A l'esquena del parc lineal nascut a la riba del riu Manzanares després del soterrament de l'autovia de circumval·lació interna M-30, en ple Madrid-Riu i esquena amb esquena amb el pol cultural d'avantguarda Escorxador.

 De fet es cedeix un antic mercat per utilitzar després de la seva rehabilitació. La superfície total, amb aparcament i zones esportives, suma 59.350 m2. I el cànon de partida que es planteja pagar les arques públiques és de 60.000 euros anuals. El lloguer surt a 0,083 euros al mes per cada metre quadrat. La cessió s'allargaria quatre dècades.

Tot aquest pla ja ha estat públicament beneït per l'Ajuntament madrileny. En contrast -encara que sense llums- fa tan sols un any, l'equip de Botella va traçar una línia vermella infranquejable per facilitar sòl a un projecte qualificat pel mateix consistori com a "equipament de benestar social" impulsat a la mateixa zona de la ciutat.

 Malgrat aquesta qualificació atorgada pels tècnics municipals, a la iniciativa se li va demanar un cànon mai inferior al 5% del valor del sòl recollit en la Ponència Cadastral del Ministeri d'Hisenda, segons han explicat a eldiario.es implicats en aquest expedient.

Això són molts diners? Aquesta ponència no és més que una valoració en euros que realitza el ministeri segons la zona de la ciutat. Per a aquest cas, continuen aquestes fonts, Hisenda marcava un preu de gairebé 900 euros per m2. 

És a dir, l'Ajuntament no es baixava dels 3,72 euros per metre i mes per admetre l'equipament d'iniciativa ciutadana. Les parecelas al voltant del Mercat de Legazpi, nucli de macrocentre comercial, té aquests preus, d'acord amb el catàleg del cadastre. El preu del sòl per a habitatges de protecció oficial a Madrid surt, de mitjana, a 1 euro el m2.

¿Conseqüència? El centre comercial, mercat gourmet i la zona esportiva arrenquen amb un cànon 45 vegades més barat. De fet, l'equipament social planejat -pensat per a l'autonomia de persones grans- va quedar avortat ja que, en no tractar-se d'una activitat lucrativa, l'amortització d'aquests diners és impossible. Si al futur espai de gestió privada se li resta el Aparacamiento de 34.000 metres, el preu encara seria de 0,16 euros: 23 vegades més econòmic.

"És bo per a la ciutat"

La fixació del cànon és prerrogativa municipal. La pròpia alcaldessa Ana Botella ha apostat pel projecte comercial i ho justifica ja que, segons ella, "és bo per a Madrid. S'invertiran 50 milions d'euros, es crearan mil llocs de treball i aportarà un mercat públic, una biblioteca pública i un centre esportiu municipal ". La veritat és que al mercat se li ha posat l'etiqueta i turístic, al centre esportiu se li afegeix el caràcter de spa i la biblioteca serà "gastronòmica".

En aquests processos de adjudiación de sòl denominat com a dotacional (per a equipaments) un cop establert aquest cànon i el projecte per al qual s'allibera el terreny públic l'Ajuntament convoca una subhasta perquè qualsevol promotor pugui optar a desenvolupar (millorant els diners del lloguer, oferint condicions addicionals ...). Per això Botella ha subratllat que aquest operació és un "projecte obert, espero que concorrin moltes ofertes". Tot i que el promotor de la idea mereixeria una indemnització si la seva licitació no és la guanyadora pel seu paper de dissenyador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS